Selene: een nieuwe sterrenplek aan zee, op het ritme van de maan

Aan de rand van de zee opent eind september een plek waar koken en beleving samensmelten: Selene. Het geesteskind van chef Lorenzo.

23 Sep 2025 Loïs Verkooijen

blogger Loïs is een echte Brabander, maar verliefd op Rotterdam. Én op reizen, taal en een lekker biertje op het terras. Die dingen zijn trouwens ook prima te combineren. Als freelancejournalist en cultureel antropoloog heeft ze een bijzondere kijk op de stad. Voor de buik verkent ze de diversiteit van de Rotterdamse horeca en gaat ze op zoek naar bijzondere mensen en unieke verhalen.

Selene: een nieuwe sterrenplek aan zee, op het ritme van de maan

Aan de rand van de zee, met de maan als stille compagnon, opent eind september een nieuwe plek waar koken en beleving samensmelten: Selene. Het geesteskind van chef Lorenzo, al noemt hij zichzelf liever gewoon iemand die van koken houdt.

“Niet zweverig hoor”, zegt Lorenzo die voor het eerst op eigen benen gaat koken, “maar wel met een flinke dosis gezonde spanning.” Door dicht bij zichzelf te blijven heeft Lorenzo de kans iets te creëren wat je nergens anders vindt.

​De magie van koken

Lorenzo ontdekte zijn passie voor koken jong en noodgedwongen. Chaos was thuis meer regel dan uitzondering. Zijn moeder stond er alleen voor met zes kinderen. In de keuken was het ieder voor zich, tot de jonge Lorenzo merkte dat hij het hele gezin samen aan tafel kon krijgen.

“Als ik iets maakte gingen we samen aan tafel, genoten we samen. Dat voelde magisch.”

​Structuur in de sterrenkeukens

Die noodzaak én dat verbindende gevoel werden de basis voor zijn culinaire carrière. In Denemarken liep hij stage bij Formel B, en later werkte hij in sterrenzaken. “Daar ontdekte ik wat voor kok ik was.”

De structuur in de hoogwaardige keuken was iets waar hij behoefte aan had: “Het heeft me discipline geleerd, maar creativiteit, een kunstwerk op een bord maken.”

​Een keuken op het ritme van de maan

De naam Selene verwijst naar de Griekse maangodin, en Lorenzo laat zijn menu’s letterlijk dansen op het ritme van de maan. Klinkt mystiek? Misschien. Maar in zijn woorden: “We zijn allemaal afhankelijk van de maan. Die cyclus geeft zoveel inspiratie.”

Tijdens een avond bij Selene maak je een culinaire reis door de maanfases. De eerste gang staat voor de nieuwe maan: een frisse start, puur en subtiel. 

Denk aan lichte structuren, het ingrediënt zelf in de spotlight. Halverwege beland je in de volle maan: overvloed en expressie op je bord, rijke smaken die alle kanten op knallen. 

En dan, richting het einde van de cyclus, keert de energie naar binnen. Het licht dimt, de gerechten worden intenser. “De smaken komen harder binnen in het donker”, zegt Lorenzo met een grijns.

​Selene met strakke wijnkaart

Natuurlijk is er een wijnkaart die klopt: strak, modern en zorgvuldig samengesteld. Ook werkt hij samen met Vuurzee, waar hij mooie pairings mee maakt met luxe cocktails die bij de gerechten passen.

​Gastvrijheid boven alles

Overduidelijk wil Lorenzo, naast geweldige smaken, vooral een ervaring bieden aan de gast die zij nergens anders kunnen krijgen. Hij benadrukt dat, hoe mooi een gerecht ook is, gastvrijheid altijd voorop staat.

“Ik kan de mooiste gerechten maken en de beste concepten bedenken, maar als de service niet klopt, vergeet het maar. Mensen moeten zich welkom voelen, leren en genieten tegelijk. Dat is waar het echt om gaat.”

​Geheimzinnige sfeer

In de inrichting en sfeer van de zaak komt diezelfde rust, warmte en geheimzinnigheid terug als in het concept. De zee en de contact met de natuur zijn belangrijk voor Lorenzo.

“De natuur geeft je rust en ontspanning en de zaak heeft een prachtig uitzicht op zee wat natuurlijk wel centraal moet staan.” Daarnaast speelt het design van de zaak met licht en donker: donkerblauwe muren, licht houten bladen en een open keuken.

​Jacht op een ster

“Het gaat niet om sterren”, zegt Lorenzo met een glimlach. “Het gaat om eten maken met liefde, delen met gasten en een ervaring meegeven die blijft hangen.”

Maar ambitieus is hij zeker. Hij glimlacht desgevraagd: “Ik ben niet vies van een sterretje hoor. Als Michelin waardeert wat ik doe, dan mogen ze zeker langskomen.”

Eerst de opening, dat is voor nu al spannend genoeg voor Lorenzo, moet hij ook toegeven. Het concept, de inrichting en de leveranciers (wijnen van VinVin, Lindenhof en een selectie van Vuurzee-bieren) zitten in ieder geval goed.  

Eind september opent Selene zijn deuren.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Sushi op Scheveningen: beachclub Manta verrast

Beachclub Manta combineert smaken van de Noordzee en Aziatische lekkernijen: Sushi, mosselen met kokosmelk en curry en rijk aanbod aan cocktails en wijnen.

HITO, Baskische eenvoud met vintage allure op het strand

Hito, het Baskisch-geïnspireerde restaurant is te vinden op het strand van Scheveningen. De retro look en permanente locatie maken het daar een unieke plek.

Wijnmakerslunch Weingut Dönnhoff bij Bouzy Restaurant

Weingut dönnhoff presenteert zijn mooiste wijnen en Bouzy restaurant zorgt voor een smakelijk, bijpassend menu voor de wijnmakerslunch aan de Mauritskade.