Het verhaal van “Bouzy” kan op vele manieren beginnen. Maar als je met de mede-eigenaar Martijn Verbruggen praat dan is het al snel duidelijk hoe het verhaal over Bouzy moet starten Naamgever is het vredige stadje Bouzy in de Champagnestreek. Een gebied waar de mooiste grand-cru Champagnes worden geproduceerd en waar de eigenaren van Bouzy bevlogen wijnmakers ontmoetten en daarmee de eerste “sparkle” vormde voor het Haagse Bouzy.
Het begin van Bouzy

Het startte met de wijnbar aan de Denneweg in 2015. Het enthousiasme, de bijzondere losse sfeer en de kwaliteit van wijnen, het sprak liefhebbers en kenners aan. Bouzy werd de buzz in de wijnwereld.
De mond-op -mond reclame zorgde voor veel aanloop en maakte het tot de wijnbar van de nieuwe jonge generatie. Bouzy werd in 2015 zelfs verkozen tot wijnbar van het jaar. Het leidde ertoe dat onder de ranken van dit groeiende succes in 2016 een restaurant naast Bouzy werd geopend.
In 2021 volgde een volgende loot aan de welige tierende druivenstok: de wijnbar aan de Prinsestraat.
Zien wat je proeft

De succesvolle filosofie van de veelal eigen import aan terroirwijnen en champagnes vertalen van een wijnbar naar een wijn-restaurant komt over als een logische stap. Maar dat is anno 2025 makkelijk praten.
Zeker als je zit te genieten in de zon op het overvolle terras van het restaurant en zit te snoepen van heerlijke bar bites en indrukwekkende champagne. Op zo’n momentje denk je aan één van de uitspraken waar Johan Cruijff patent op had: “Je gaat het pas zien, als je het door hebt.”
Beleving in minder tijd

Want wat zie je? Bij veel restaurantbezoekers valt uit eten gaan al lang niet meer samen met een avond savoureren. Het duurt te lang, en op knipmessende obers die de broodkruimels van het tafellinnen schuieren, zitten ze ook niet te wachten.
Wat wel aanspreekt, is een losse sfeer, het genieten, vaak ook ‘sharen’, van een paar goede gerechten, gemeende gastvrijheid én niet persé een fles maar keuze uit goede wijnen per glas. Dus meer beleving, in minder tijd.
Champagne in een wijnglas

“Kijk, de bal is een essentieel onderdeel van het spel”. Heb je het over beleving, die bal wordt met flair gespeeld door het team van Bouzy. Sterspeler van de avond is gastvrouw Lotte van der Harst. Zij ziet bij jonge mensen nog meer verandering. Bijvoorbeeld een toenemende belangstelling voor champagne en niet langer alleen als aperitief.
“Ik serveer champagne bewust niet in een flute – het traditionele hoge glas- maar in een wijnglas zodat aroma’s meer tot hun recht komen. Zeker mooie champagnes met een zachte mousse en een nootachtige brioche-achtige tonen, die gaan goed samen met gerechten.”
Ze voegt direct de daad bij het woord met een champagne van Pierre Paillard ”Les Parcelles”- een grand cru uit Bouzy. De kleine hapjes die ze erbij serveert zijn een rösti met kalfstartaar aangemaakt met mierikswortelmayonaise, een rösti met gebrande langoustine met een salade van knolselderij, een toastje met wortel-americain en een toastje Cantabrische ansjovis met een frisse mayonaise.
Twee dingen zijn duidelijk: de champagne is “groots”. Met verfijnd rood fruit als aroma, subtiele mineraliteit en hints van brioche en anijs. Ten tweede blijkt de champagne een goede teamspeler te zijn met de bites. Vooral bij de ansjovis uit de golf van Biskaje. Zelden proef je de ziltige codium tonen zo mooi.
Favoriete flessen

Als de koelte van de avond valt en we de laatste zonnestralen in de Hooigracht zien schijnen, schuiven we aan in het restaurant. De sfeer is zeker niet opgeprikt. Ronde houten tafels met Thonet stijl café- stoeltjes op een rustieke houten vloer.
Dat wijn een grote liefde is, dat valt ook direct op. Goed glaswerk staat ingedekt op de tafels en we zien de grote namen op eindeloze rijen genuttigde wijnflessen op de randen van de lambrisering.
De dozen met wijn en vele wijnboeken staan opgestapeld tot bovenaan de trap. Het verbaast me dus niets als ik de stevige wijnkaart doorblader. Een snelle blik leert me dat er ruim 300 wijnen en 60 champagnes op deze kaart staan.
Het gaat te ver elk gerecht in combinatie met wijn te bespreken – dat wordt een soort droogzwemmen. Ik belicht enkele persoonlijke favorieten. Dat begint met een glas Albariño Pazo da Boucińa uit Rías Baixas, een reeks van vier estuariene inhammen in Galicië.
“What grows together, goes together” licht Lotte haar keuze toe. Want zij serveert de wijn naast een fraaie compositie van hamachi met een touch van Rotterdamse Tomasu sojasaus, bereidingen van komkommer en koolrabi. De aromatische zuren en subtiele fruitigheid van Albarińo passen goed bij de delicate smaken van rauwe vis in dit frisse maar ook licht lactische gerecht.
Een tweede voorbeeld waarmee keukenchef Philip Kingma laat zien dat hij goede ingrediënten goed bereidt, is de witte asperge met een daslook-mousseline, 63 graden ei en saus van morilles. Bijzonder is dat deze daslook wordt geplukt aan de overkant van Bouzy in een verborgen groene oase. Lotte kiest hierbij voor contrast en schenkt een droge krachtige Spätburgunder “Graf von Kanitz”.
Een begrip in Den Haag

Dat Bouzy tot een begrip in Den Haag is uitgegroeid begrijpen we na een avond te zijn ondergedompeld in al het enthousiasme voor wijnen en spijzen. Bouzy heeft vanuit de liefde en kennis van wijn een eigentijds wijnrestaurant opgebouwd. Een fijn adres met een lekkere losse sfeer. Een plek voor gezelligheid en goede wijn-spijscombinaties.