Café Constant: Buurtbistro met reuring

Sinds de opening van Café Constant in 2020 is het een groot succes. In oktober 2023 nam een nieuwe chef-kok de garde over. Tijd om weer te gaan proeven.

4 Jan 2024 Niels Muñoz

blogger Niels houdt van lekker eten, zowel thuis als buiten de deur. Het liefst ontdekt hij steeds nieuwe plekken om verrukkelijk te eten.

Café Constant: Buurtbistro met reuring

Sinds de opening van Café Constant in 2020 is het een doorslaand succes. In oktober 2023 nam een nieuwe chef-kok de garde over. En als het aan hem ligt, kookt hij Constant nog meer in de kijker.

Hoekpand op Scheveningen-Dorp


Zo vaak fietsen we niet naar Scheveningen-Dorp om te gaan proeven. Het is een gure decemberdag dus we trappen flink door. Over de rechterschouder zien we dat er aardig wat vleeseters zitten bij de jagers van CRU maar we willen de Badhuisstraat helemaal uit voor onze tafel van vanavond. Die staat in Café Constant.

Het is woensdagavond en het hoekpand zit vol. Onszelf meerekenend tellen we zeventig gasten, inclusief de vier die aan de bar eten. Drie plafonnières van gebrandschilderd glas verlichten de zaak spaarzaam. Buiten is het muisstil, binnen zijn mensen uitgelaten in gesprek. Op de betegelde muren weerkaatst wat aan tafel besproken wordt. Hoe was jouw dag? Leuk je weer te zien! Wat doen we met de feestdagen? Café Constant vervult een buurtfunctie, dat voel je meteen. De prijzen op het menu bevestigen ons gevoel en we bestellen een fles Stellenrust, Barrel Fermented chenin blanc.

Gekonfijte koolrabi


Het menu voor het diner past op een A4’tje. De eerste regel doet ons tevreden glimlachen. Het stokbrood is gebakken door Philippe Galerne. Zijn brood is zo lekker dat we op zondag regelmatig ervoor in de rij gaan staan. Tegelijkertijd beseffen we dat brood en boter hier als apart gerecht besteld moeten worden. Vooruitkijkend naar de hoofdgerechten zien we dat ook frites, sla, lof en aardappelgratin als apart bijgerecht op de kaart staan.

We bestellen gekonfijte koolrabi met sjalot-rodebietencrème. In de plakken koolrabi is het lekker bijten. Amandelcrumble geeft krokant tegenwicht aan de pittige bietencrème. Af en toe zorgt een dragonblaadje voor een hap met anijsachtige smaak.

Corvina en procureur


Ook de crudo van corvina is lekker. Crème fraîche, ingelegde kumquat en gepofte rijst geven dit voorgerecht een duidelijk andere smaak en mondgevoel dan een klassieke ceviche. Ons laatste voorgerecht is zo dun als vleeswaren gesneden procureur met mosterdzaad en beurre noisette.

Door de nootachtige smaak van die boterbereiding weten we direct hoe we dit gerecht nog lekkerder kunnen maken. We bestellen brood gesneden op pinkdikte. De sneetjes campaillette dopen we in de beurre noisette en beleggen we dik met procureur. Gecombineerd met de hemelse Franse broodkorst is dit nootachtige gerecht het omfietsen waard.

Heerlijke rog


We schenken ons laatste glaasje chenin blanc bij een royale portie rogvleugel. Chef Sander Beekink serveert er glanzende saffraansaus met gesmoorde prei en mosselen bij. Het vlees van de rog is romig en goed bereid waardoor de vleugel mooi bij elkaar blijft. Met het mes duwen we het vlees in zachte witte slierten van het skelet. Wat is rog toch een lekkere vis.

Buiten de kaart om bestellen we een glas pinot noir voor bij het hert. Als we na een slok de fles vragen, blijkt het een vin nature (natuurwijn) te zijn. Dat mag de bediening van ons vooraf vermelden.

Hert en mojo verde


We krijgen twee borden op tafel. Op het eerste bord ligt getrancheerde hertenrugfilet in wildfond. De saus is bijpassend en het vlees is net als de rog perfect gebakken. Op het andere bord ligt geroosterde biet met mojo verde. Deze groene kruidensaus van knoflook, koriander, peterselie en komijn van de Canarische Eilanden vinden we te overheersend in combinatie met de hertenrug.

Bovendien is de pinot noir juist te licht bij het gerecht. Volgende keer willen we meer steun van de wijn en een bijgerecht dat het hoofdgerecht geen schouderduw geeft. Het bordje gebakken lof gegaard in fond, sinaasappel en salie was wellicht een betere combinatie geweest. Of de aardappelgratin. Opvallend genoeg vraagt niemand ons deze avond of we bijgerechten willen bestellen.

Pure chocolademousse en madeleine


Wie chef-kok Sander Beekink kent, weet dat chocolade bij hem vaak en goed op het bord komt. We bestellen daarom pure chocolademousse, koffie, lavendelsiroop, pijnboompitten, blauwe bes en munt als dessert. De mousse is stevig en vol van smaak. Na de mousse drinken we koffie met een verse madeleine.

Tussen strand en stad


Café Constant heeft een buurtfunctie tussen strand en stad. De gasten aan de tafel naast ons eten er maandelijks en kennen het menu uit hun hoofd. Voor kinderen is er voor een kleine prijs gegrilde kippendij of spaghetti met pesto. De inrichting maakt bij complete bezetting dat Constant een restaurant is vol reuring en ambiance. We zijn benieuwd wat meer licht in de avond en kleine akoestische verbeteringen voor de zaak kunnen doen. We eten ook met onze ogen en willen, juist in een lokaal met buurtfunctie, ook comfortabel gesprekken kunnen voeren.

Aanstekelijk enthousiasme


“Constant is een eerlijke zaak zonder pretenties waar iedereen welkom is,” zegt Sander Reijsmeijer. Hij groeide op in de buurt en opende Café Constant in 2020. Gasten weten waar ze aan toe zijn en sommige gerechten staan al sinds de opening op het menu.

Op 1 oktober 2023 startte Sander Beekink als nieuwe chef-kok. Hij vertelt met aanstekelijk enthousiasme over zijn plannen voor vernieuwing van de menukaart. Met het vooruitzicht op procureur gegaard in het vocht van sous vide bereide octopus, plant hij bij ons het zaadje voor ons volgende bezoek.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
HITO, Baskische eenvoud met vintage allure op het strand

Hito, het Baskisch-geïnspireerde restaurant is te vinden op het strand van Scheveningen. De retro look en permanente locatie maken het daar een unieke plek.

Wijnmakerslunch Weingut Dönnhoff bij Bouzy Restaurant

Weingut dönnhoff presenteert zijn mooiste wijnen en Bouzy restaurant zorgt voor een smakelijk, bijpassend menu voor de wijnmakerslunch aan de Mauritskade.

Moos: het hippe buurtrestaurant waar voor iedereen iets op de kaart staat

De Buik bracht een bezoekje aan Restobar Moos in het Statenkwartier en proefde van de veelzijdige gerechten uit verschillende Zuid-Europese landen.