Op een van de allermooiste plekjes in Den Haag hebben Dimitri en Manon hun droomplek gevonden. Waar Wiegel en Van Agt in het toenmalige Le Bistroquet politieke plannen plachten te smeden, kan je nu terecht voor klassieke tafelbereidingen van steak tartare en crêpes suzette bij Cottontree City. Chef Dimitri verstaat zijn vak, is bescheiden en straalt plezier uit.
Klassieke Franse keuken aan het Lange Voorhout

Een stukje Nederland waar je niet omheen kan: het Lange Voorhout. We zijn er met vrienden van buiten Den Haag talloze keren overheen gelopen. Maar nooit eerder aten we bij Cottontree City. We verklappen alvast: we zijn intens gelukkig dat we er eindelijk geweest zijn.
De naam trok ons nooit aan. Sterker nog, deze zette ons op het verkeerde been. Want uit deze keuken rollen geen Aziatische fusiongerechten. Tot onze verbazing krijgen we bord na bord gerechten uit de klassieke Franse keuken die modern bereid en opgemaakt zijn.
Een heerlijke plek voor een culinaire sur place. Want hoe lekker we ook eten in Haagse hypermoderne keukens: soms verlangen we gewoon naar perfect uitgevoerde klassiekers.
Salade halve kreeft, bereidingen van garnaal, kleine bisque

We gaan uit de zee eten en genieten van de salade met kreeft en zacht gegaarde eidooier. Lekker. Dimitri serveert garnalen als tartare die mooi op smaak is met ingelegde ui en komkommer. Weer lekker.
De rouleau van garnaal is technisch perfect uitgevoerd. Opnieuw heel erg lekker. Omdat we alles willen proeven, vragen we een halve bisque. “Dat is niet ongebruikelijk,” vertelt Manon. Voor deze bisque met zalig zilte ziel fietsen we voortaan om. We hadden een liter voor thuis mee moeten vragen, zalig.
Bospeen

Tijd voor een groentegerecht. Met zijn cannelloni van bospeen laat Dimitri duidelijk keukentechnieken zien. Ons palet krijgt een zoetzure zwieper van bospeencremeux in een kikkererwtenflensje met ingelegde romanesco, amandel en heel, heel, heel smakelijke saus.
Het is een vadouvan-peen-smaakexplosie die tot de eerste hap op een prachtig opgemaakt bord zijn karakter voor ons verborgen hield.
Heilbot

De lekker stevige heilbot is perfect gebakken, het verbaast ons al niet meer. De filet ligt in prachtige beurre noisette, krokant van hazelnoot en ingelegde bloemkool. De componenten komen heerlijk samen en we eten met plezier.
We generen ons niet en vegen het bord schoon met brood. Is alles dan goed bij Cottontree City?
Kalfswang en zwezerik

Als we kalfswang op de kaart zien, gaan we overstag. Met stoofvlees van kalfswang vult Dimitri een raviolo die ons doet verlangen naar dit hele najaar op het Lange Voorhout.
De zwezerik is mooi krokant gebakken, royaal geportioneerd en nog lekkerder met de begeleidende kalfsjus. Crèmes van pistache en pompoen, pompoenpit en ingelegde pompoen maken het bordje tot gerecht. Hier wordt met aandacht en plezier gekookt. Dat zien we en proeven we op elk bord.
Tafelbereidingen

Tijd voor tafelbereidingen. Klassieker nummer één: steak tartare. Aan tafel toont Manon de ingrediënten. We stemmen glimlachend in met de door haar bereide proeflepel. Geweldige ossenhaas, lekker mondgevoel en lekker pittig in de afsprong.
De salade van kropsla met augurk is knapperig en de vinaigrette is uit het boekje. Klassieker nummer twee: crêpes suzette. De Courvoisier werpt vlammen tot aan het plafond als Katrien in cognac flambeert.
Ook zij heeft zichtbaar plezier terwijl ze ons dessert bereidt. Dolgelukkig smullen we van fluweelzachte flensjes met quenelles van vanilleroomijs. De saus is zalig warm en mooi loperig. We krijgen een moderne deconstructie van het gerecht in een coupe en drinken gulzig tot de laatste druppel.
Modern klassiek

Dimitri en Manon geven in Cottontree City modern smaakvol vorm aan klassieke Franse gerechten. Alle borden zijn prachtig om te zien. Aan tafel is Dimitri bescheiden en toch fier. Bovendien straalt hij van plezier.
Op elk vlak was ons bezoek genieten. De enige opbouwende kritiek die we Manon en Dimitri gaven, betreft de naam van het restaurant. We gunnen het echtpaar een naam die Dimitri’s keuken, Manon’s gastvrijheid en de rijke historie van het restaurant weerspiegelen. Want in alle drie zit waarde opgesloten.
In 2007 startte Dimitri op dit adres als sous-chef in Le Bistroquet. In 2027 kookt hij 20 jaar op het Lange Voorhout. Dat zou voor ons een mooie gelegenheid zijn voor een modern klassieke naamsverandering. Wat zal het worden, wij denken vast mee: Nouveau Bistroquet? Sowieso reserveren wij alvast voor het jubileumdiner.