Op zoek naar de mooiste plek in Den Haag om te lunchen of dineren? Zet Brasserie Berlage dan maar op je hotlist. Na een flinke opknapbeurt, en met de frisse wind die hier onder de bezielende leiding van nieuwe eigenaren chef Bauke van Schaik en zijn vrouw Bianca Veenhof waait, heeft Berlage zijn stiel hervonden.
Het swingt weer als vanouds. Of je er nu wilt lunchen met een salade of uitgebreid wilt eten, Berlage overtuigt met zijn eigentijdse benadering.
Foto's gemaakt door: Casper van Dort
Geslaagde overname

Brasserie Berlage was een beetje in de periferie geraakt. Een degelijk adres waar je kwam omdat je het Kunstmuseum of Museon Omniversum bezocht.
Het terras met blik op de beeldentuin en het fenomenale uitzicht op het art deco meesterwerk in gele baksteen van H.P. Berlage zelf vormden een mooie verlenging van je museumbezoek.
Bauke en zijn vrouw Bianca zagen dat de locatie meer potentie bood en namen Berlage over. De brasserie kon in hun ogen uitgroeien tot een locatie waar je voor de brasserie zelf kwam.
En dat is anno 2025, dik twee jaar na de overname, gelukt. Vooral tijdens de lunch is de brasserie vaak tot de laatste fauteuil bezet.
Nieuwe huiselijke sfeer en aankleding

Dat daar meer dan een investering in meubilair en een streek verf voor nodig was, zien we. Naast nieuwe fauteuils en tafels werd er bijvoorbeeld een kleine lounge gecreëerd.
Het opmerkelijke Fremdkörper, een soort Duitse Konditorei bar met een nogal droevige taartenvitrine, ruimde het veld voor een eigentijdse bar. En de wat sleetse Konditorei vibe werd er verder, met veel aandacht voor aankleding, sfeer en huiselijkheid, uitgebonjourd.
Dus ja, er staan dus nu ook echte planten.
Natuurtalent bij de gastvrouw

Als we tijdens de lunch binnenlopen, blijkt gastvrouw Esther de honneurs waar te nemen. Haar ontvangst is er een uit het boekje. We tekenen er direct bij aan dat je zo’n stralende lach en dat gevoel van je echt welkom voelen juist niet uit een boekje kunt leren. Dat heet natuurtalent.
Als aperitief drinken we op haar aanbeveling een lekkere biologische craft soda van “De Frisdrank Fabriek”. Een soda met een licht zoetje van agavesiroop en frisse tonen van munt, framboos en appel.
“Geen aroma’s of andere onzin”, vermeldt het etiket in heldere taal over deze troebele frisdrank.
Chef Bauke geeft graag een draai aan klassiekers

Bij de voorgerechten is het direct duidelijk dat chef Bauke graag een draai geeft aan klassiekers. Zo lijkt zijn vitello tonnato in het geheel niet op het dungesneden kalfsvlees en een mayonaise met fletse bliktonijn.
Het kalfsvlees is hier als een tartaar met het mes grof gesneden en heel slim neutraal gelaten. Daarmee komen de contrasten van blokjes verse tonijn gemarineerd in een teriyaki, de zoete Japanse mayonaise en zwarte sesamzaadjes goed uit.
De toepassing van de doperwtencress als garnering, we gaan hem vaker zien, is het enige overbodige.
Contrasten op het bord

De salade van biet, appel, hangop, spitskool en vadouvan valt ook op door interessante contrasten. De vadouvan heeft een stevige toon van komijn en de hangop is heel romig fris en peperig.
De klassieke salade van bieten en appel heeft dat friszoete contrast en een geraffineerde hint van melkchocolade in de nasmaak. De spitskool geeft met zijn bladeren structuur aan het gerecht.
Royale porties en schappelijke prijzen

De chef is ook stijlvast bij de hoofdgerechten. Ook hier geeft hij weer die eigen draai met opvallend speelse garnituren. Naast een royaal stuk diamanthaas zien we groene asperges en een verrassende poffer van aardappel en een pittige krokant van ham.
Ook bij de gebakken kabeljauw is de chef royaal met zijn portionering. De kabeljauw is verder traditioneel bereid. Licht gebloemd, gebakken en nagegaard in de oven. De beurre blanc-saus mist wat karakter maar met de brandade van makreel en postelein laat de chef zijn durf en creativiteit weer zien.
Opvallend trouwens, dat beide zo royaal geportioneerd voor zo’n schappelijke prijs op de kaart staan.
Brasserie Berlage is in alle opzichten een sympathiek restaurant
Brasserie Berlage is in alle opzichten een sympathiek restaurant. De kaart spreekt met zijn lunchgerechten én ruime keuze in voor-en hoofdgerechten een breed publiek aan.
Het sterke punt van Berlage is en blijft natuurlijk de bijzondere locatie. Maar het frisse “Berlage 2.0” zet zichzelf opnieuw op de kaart met een gastvrije bediening en een creatieve keuken.