Hoogstaande high tea bij Hotel Des Indes

Bij Hotel Des Indes, het oudste, roemrijke Haagse hotel, genieten we van de fameuze high tea. We proeven scones, Franse kip en allerlei lekker zoet gebak.

5 Mrt 2024 Nancy Visser

blogger Nancy houdt van eten, er is niets dat zij niet lust. Ze is verliefd op reizen en zoekt graag de wereldkeukens op in Haagse restaurants of op de Haagse markt om zelf achter de pannen te kruipen.

Hoogstaande high tea bij Hotel Des Indes

In de voetsporen van vele wereldsterren en wereldleiders gaan wij op een vrijdagmiddag naar het roemrijke Hotel Des Indes voor hun fameuze high tea. Een high tea is allang niet meer alleen voor de high society, en ook bij het vijfsterrenhotel Des Indes zien we een mengelmoes van mensen.

Historie en grandeur


Aan het prachtige Lange Voorhout staat het oudste hotel van Den Haag. In 1858 gebouwd als stadspaleis, en sinds 1881 een hotel. Wanneer we aankomen krijgen we al gelijk een eerste glimlach van de portier, die de draaideur een zetje mee geeft. De gastvrouw neemt met een lach onze jassen aan en brengt ons naar onze tafel. Wat een luxe, we gaan er zelfs wat meer rechtop van lopen.

Wij hebben een tafel in de lounge waar de glazen koepel een mooie lichtinval geeft. De historie kruipt gelijk onder onze huid. Klassiek ingericht met velvet stoeltjes, kroonluchters, draperieën en verse bloemen. Het is chique en statig, maar niet stijf.

Met deze adembenemende ambiance is het niet moeilijk om vorsten van weleer in de koets te zien voorrijden of voormalige koninginnen en andere hofdames hier in hun weelderige jurken te zien rondlopen.

High five voor de high tea


Maru, onze serveerster vandaag, vraagt of we een cava willen en met een fris fruitige d’Arciac brut in onze hand nemen we de omgeving in ons op.

De eerste gang van de high tea heeft vijf gerechtjes: kaassandwich, vegetarische quiche, viswrap, broodje pastrami en toast met brie, truffel en compote. De wrap met forel is de uitblinker, lekker smeuïg met mierikswortel voor extra smaak en bite. Ook de kaassandwich is bijzonder, naast rucola proef je een vleugje dragon. De pastrami daarentegen is niet helemaal op smaak, wellicht gewoon omdat deze nog wat koud is.

Hierbij komt de Royal Blend thee. Een Chinese witte thee genaamd Pai Mu Tan met accenten van kaneel en sinaasappel. Een hele zachte thee, wij missen wat kracht.

Franse kip met Japanse thee


De tweede gang is een warm gerecht, die komt in een kom met dekseltje waar een aardappelmuffin op ligt. Erin zit gegrilde Franse kip, de Poulet Noir, met pompoen en gnocchi. De kip is goed gegaard en de pompoen goed gekruid waardoor het natuurlijke zoet van de pompoen in evenwicht is. De chef-kok bereidt de gnocchi niet op de traditionele manier, maar drukt het deeg plat tot een schijfje en gaart het in de oven.

Dit keer krijgen we een Japanse groene thee. Deze Emperor Blend bestaat uit Sencha thee met gember, citroengras, munt en verveine. De munt proeven we er licht bovenuit en maakt het een lekkere frisse thee. Het eerste kopje komt helaas lauw, maar de attente Maru schenkt al snel bij met hete thee.

Een zoet einde


De laatste gang is een etagère van drie borden met zeven mini-zoetigheden. We hebben chocoladecake met mango en aardbeien, macaron, lemon meringue, bonbon, een taartje van witte chocolade met vanille, een chocolade cupcake en als laatste, de klassieker van de high tea, scones met clotted cream en jam.

De scone is heerlijk van smaak maar iets te vast, onzes inziens hoort een scone een wat kruimiger baksel te zijn. De favoriet van de zoete ronde is de lemon meringue, al komt dat door persoonlijke voorkeur want de andere zoetigheden zijn minstens zo smakelijk.

Maru serveert er zwarte thee bij, de Golden Heritage Blend. Exclusieve thee uit Java en Yunnan met citrus, bergamot en rozenblaadjes. Een lekkere thee die van ons nog wat intenser had gemogen.

Dalai Lama en Mick Jagger


Nagenietend van het eten onder het genot van nog een kopje thee, dwalen onze gedachten af naar al die bekende namen die hier zijn geweest.

Zou president Churchill hier in de lounge zijn Engelse ontbijtje hebben genuttigd en zou de Dalai Lama wellicht ook een high tea hebben genomen? Of hing Mick Jagger misschien daar aan die bar en kwam Michael Jackson met zijn groovy moves die trap af?

De rekening haalt ons uit onze mijmeringen. Vandaag alleen een gezellige mix aan toeristen, zakenlui en Hagenaars van alle leeftijden. Een heerlijke high tea die extra cachet krijgt door de omgeving.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Oogst is modern en elegant

Oogst doet denken aan een negentiende-eeuwse salon, maar de keuken van de jonge chef Kyan van Bommel is eigentijds en creatief.

Beleef de Vietnamese cultuur bij BanhMi & Caphe

De Buik ging langs bij Banhmi & Caphe aan de Prinsestraat voor de bánh mì, de Vietnamese baguette.

Selene: een nieuwe sterrenplek aan zee, op het ritme van de maan

Aan de rand van de zee opent eind september een plek waar koken en beleving samensmelten: Selene. Het geesteskind van chef Lorenzo.