Rijswijk is nou niet meteen de plek waar morgen de barricades verrijzen. Toch openden daar vier jonge ondernemers een restaurant dat culinair boven het maaiveld uitsteekt. Dat vraagt lef, vakkennis en een flinke portie enthousiasme. Succes heeft achteraf altijd vele vaders, maar in dit geval zijn het vier jonge musketiers die met Restobar Harvey precies laten zien waar Rijswijk behoefte aan had.
Mooiste vorm van entertainment

Bij binnenkomst word je begroet door broer en zus Eline en Sébastian van Zuiden. Hier kun je meteen een masterclass gastvrijheid volgen. Je voelt je direct welkom, alsof je oude vrienden ontmoet.
Het gesprek gaat al snel over service. Sébastian legt het glashelder uit: “Uit eten gaan is de mooiste vorm van entertainment. Je ontzorgt gasten, laat ze ontspannen en genieten. Een gastheer bepaalt de avond. Zelfs het beste eten valt in het water als de ontvangst niet klopt.”
Broer, zus en tweeling

Dat Eline en Sébastian talenten zijn, is geen toeval. Ze groeiden op in horecahotel Savarin, waar gastvrijheid met de paplepel werd ingegoten. Ze leerden bovendien de kneepjes bij sterrenzaken: Sébastian bij Aan de Zweth en Eline bij Inter Scaldes.
De tweelingbroers Morris en Sam Grimbergen vullen het kwartet aan. Sam verzamelde ervaring als gastheer en sommelier bij onder meer Fred en Amarone, terwijl chef Morris de keuken in dook bij Savarin en leermeester Pierre Wind.
Warm en brasserie allure

Eline vertelt dat Harvey vooral warm en gezellig moest worden. Een restobar waar je ’s ochtends koffie drinkt, luncht, borrelt en tot laat dineert. Het interieur werd volledig vernieuwd, met dank aan designbureau Smeele.
Het voelt alsof het er altijd al zo heeft gestaan: houten lambriseringen met wijnflessen, grote spiegels, lampjes op de bar en een Escherachtige tegelvloer. De sfeer heeft de warmte van een kroeg én de allure van een Parijse brasserie.
Bekend maar toch verrassend

De keuken van Morris Grimbergen draait om herkenbare gerechten met een eigen inslag. Neem de steak tartaar van diamanthaas. Klassiek op smaak gebracht met kappertjes, ketchup en bieslook, maar opgevrolijkt met ingelegde soja-eidooier en kimchi-mayonaise. Het resultaat: een vertrouwde klassieker met een speels Oosters accent.
Neem ook een typisch lunchgerecht: Chef Morris serveert hier een klassieker met Haagse signatuur. Op zuurdesembrood van bakker Bro liggen twee royale garnalenkroketten van De Haagsche Croquetterij. De kroketten zijn gevuld met een romige salpicon van Noordzeegarnalen, geflankeerd door krokant gebakken peterselie en afgewerkt met een speels zigzagje limoenmayonaise voor een frisse nuance. De kwaliteit van de kroketten staat buiten kijf.
Kookfilosofie

Bij het Livar-buikspek laat chef Morris zijn kookfilosofie overtuigend zien. Het spek wordt langzaam gegaard en vervolgens gelakt met een zoet-hartige misoglazuur. Daarbij komen een frisse gel van ponzu, lavasolie en een luchtige dashi-saus.
Morris vertelt dat de combinatie van buikspek en miso hem aansprak maar naar zijn smaak ook té uitgesproken Aziatisch. Hij breidde het uit met restproducten van aardappel, een praktische vondst, en verwerkte zijn voorliefde voor dashi in een luchtige saus.
Cocktails met een knipoog

Ook op drankgebied speelt Harvey slim in op de tijd. De wijnkaart is uitgebreid, maar de show wordt gestolen door de cocktails. Sam legt uit: “Jongere gasten kiezen tegenwoordig liever voor iets spannenders dan wijn.”
En dus bestel je hier een Raspberry Rhapsody, een Mr Blue Sky of een Chairman, een knipoog naar Frank Sinatra. Sébastian vult aan: “Omdat gasten vaak ook vragen naar cocktails die niet op de kaart staan, houden we de woorden van mijn vader in ere: altijd alles voor de gast. Wij verkopen alles, behalve ‘nee’. Dat woord kennen we niet. En die wijze les zijn we nooit vergeten.”
Harvey is een aanwinst

Harvey is niet alleen een restaurant. Het is een all-day restobar: vanaf ’s ochtends koffie en taart. Verder lunch, borrel en diner tot in de avond. Het is een warme plek waar je je direct thuis voelt.
De gerechten zijn herkenbaar maar verrassend, de cocktails vrolijk en verleidelijk. Rijswijk mag dan nog geen Parijs zijn, maar met Harvey is de stad wel een flinke stap dichterbij.