1nul8: “Als we gaan, gaan we zo verschrikkelijk gewaagd.”

1nul8 heeft de boel flink omgegooid, zowel in menu als interieur. Tijd voor een praatje met Floris en Fäbiän.

25 Sep 2017 Claire Tuns

blogger Claire was hoofdredacteur bij de Buik van 2018 tot 2021.

  • 25 Sep 2017

1nul8: “Als we gaan, gaan we zo verschrikkelijk gewaagd.”

Op een van de meest populaire straten in Rotterdam, de Meent, zit 1nul8, café, restaurant en wijnbar in één. De naam verwijst naar de locatie van het pand, namelijk Meent 108. De zaak is geopend als echte wijnbar, maar vijf jaar en twee verbouwingen verder doe je met alleen de term ‘wijnbar’ de zaak tekort. Met een terras aan de Meent en het Rodezand kun je hier heerlijk de hele dag mensen kijken met een kop koffie of wijntje, maar ook in de zaak zelf is er genoeg te beleven. Vorige maand gingen de deuren open na de tweede verbouwing. Hoog tijd om eens langs te gaan bij 1nul8 2.0.

Wie? 


De eigenaren van 1nul8 zijn Floris en Fäbiän. Sinds afgelopen februari runt Floris de zaak samen met Fäbiän. De twee kennen elkaar al sinds de tijd dat de Baja Beach Club nog op de Meent zat en hebben in elkaar de perfecte partner gevonden. Fäbiän: "Hoe stom het ook klinkt, we vullen elkaar echt goed aan in onze min- en pluspunten".

Wat? 

Vijf jaar geleden was 1nul8 echt een wijnbar. Op de bar stond een kleine vitrine met allemaal hapjes erin. In die tijd was het brasserie-wijnbar 1nul8. Vandaag de dag is ‘brasserie’ vervangen voor ‘café’ en is ‘restaurant’ toegevoegd door het shared-dining concept wat in de loop der jaren is ontstaan. Met de huidige zaak willen ze een breder publiek aanspreken. Fäbiän: ‘We willen de drempel naar beneden halen. Het is in het begin een beetje geambieerd, maar doordat de zaak nu open en lichter is nodigt het uit om wat nuchterder te zijn. Voor ieder wat wils, hoe moeilijk dat ook af en toe is, want men heeft altijd die vooroordelen’.

Waarom? 


Onlangs is 1nul8 voor de tweede keer in vijf jaar verbouwd. Bij de meeste zaken betekent dit dat er iets niet goed gaat, maar dat is hier zeker niet het geval. De eigenaren vinden namelijk dat er geïnvesteerd moet worden op het moment dat het goed gaat en dat wanneer je gaat investeren en verbouwen als het minder gaat je te laat bent.  ‘Twee en een half jaar geleden is de zaak verbouwd, want het moest weer wat nieuws zijn. Je merkt om je heen dat er veel zaken bij zijn gekomen en dat sommige een kopietje van 1nul8 worden met nieuwe innovaties erin. Daarin merk je dat we wel weer iets anders moesten. Bovendien, heel bizar, maar kwamen we gewoon ruimte te kort. Daar vanuit zijn we gaan kijken wat er moest gaan gebeuren. En toen hebben we besloten dat als we gaan, we zo verschrikkelijk gewaagd gaan. En ik denk dat dat meer dan is gelukt’, vertelt Fäbiän trots. 

Nieuw concept 


Bovendien hebben zij ook een gedeelte van het concept aangepast. ‘De vrijdag, zaterdag en zondag waren altijd al heel erg druk, maar voor een paar dagen ga je je zaak niet verbouwen voor de hoofdprijs. Dus toen dachten we, we moeten ons concept aanpassen. We moesten echt serieuze stappen gaan maken ook als keuken.’ Na de verbouwing is de cocktailbar beneden weggehaald en daar is de keuken voor in de plaats gekomen. ‘Beneden was de cocktailbar en dit waren hele dure meters uiteindelijk. Nu is het veel functioneler. Ja je moet de trap op met je eten, maar bij bijvoorbeeld Catch moet je er drie naar beneden en dat is nog veel lastiger’. De voormalige keuken is opengebroken en bij de zaak betrokken. Voor de rest is de hele zaak van een nieuw interieur voorzien, wat bestaat uit een mix van heel veel verschillende stijlen. In dit gewaagde interieur komt het chique van de wijnbar terug, maar ook absoluut het rauwe van Rotterdam door de teksten en muurschilderingen van Labrie was here.

Wat eten we?

Fäbiän: ‘We hebben er echt op gehamerd dat we sexy gingen koken. De chef moest kritischer worden naar zichzelf en zijn mensen, want het eten kwam te gewoontjes de keuken uit. Er moet sexy gekookt worden’. De kaart bestaat niet nu dan ook niet meer uit alleen maar kleine gerechtjes. Bovendien vinden ze het belangrijk om met kwalitatief goede producten te werken. Zo krijg je tegenwoordig als je frietjes besteld, de frietjes van de Frietboutique. Fäbiän: ‘Ik denk dat het versterkt. Het is een merk inmiddels en een kwalitatief goed product. Daar willen wij graag meewerken, goeie producten’.

Wat drinken we? 


Natuurlijk hebben ze nog steeds hele mooie wijnen op de kaart staan. De wijnen beginnen bij €4.75 per glas en je kunt het zelf zo gek maken als je wil. In welk genre je ook wil zitten, is er wel een wijn te vinden op de uitgebreide wijnkaart. Mocht je toch niet helemaal vinden waar je naar opzoek bent op de wijnkaart, dan vind je naast de bar nog drie klimaatkasten vol met wijnen buiten de kaart om.

Nieuwe zaak

De eigenaren van 1nul8 gaan een heel nieuw concept naar Rotterdam toe brengen. Dit concept is in het buitenland al te vinden, maar hebben we nog niet hier. De locatie in Rotterdam is er al, maar houden we nog even geheim. Als alles loopt zoals het zou moeten, kun je deze zaak vanaf het eerste kwartaal van 2018 al bewonderen! Hou onze website en de Facebook van 1nul8 in de gaten voor meer nieuws over deze nieuwe zaak.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Dit is volgens jullie het beste terras van 2025!

Jullie hebben de hele zomer kunnen stemmen op jullie favoriete terras van Rotterdam. De winnaar met 443 stemmen: By Ami!

Met dit kookboek kan je in een ramp nog steeds zalig koken

Een nieuw kookboek, uitgebracht door vier veiligheidsregio's. Naast recepten die handig zijn in een tijd van nood, vind je ook praktische tips.

Bij Sumeyra in Rotterdam-West doe je een bakkie en je Bulgaarse boodschappen

Ontdek Sumeyra in Oud-Mathenesse: een warme buurtplek vol unieke smaken in Rotterdam.