Ciderfanaat Wouter Bijl besloot in 2009 het roer om te gooien en verruilde zijn werk als maritiem ingenieur voor het importeren van cider vanuit alle windstreken naar Nederland. Na de opening van zijn winkel CiderCider in de Fenix Food Factory startte hij in augustus 2022 met een heuse ciderbar in de Hofbogen om cider en poiré op de kaart te zetten.
Vergiste appels en peren

Cider en poiré zijn alcoholische dranken die tot stand komen tijdens het vergistingsproces van appels en peren. Ondanks dat deze dranken overal ter wereld geproduceerd kunnen worden, is het – in verhouding tot de meeste andere alcoholische versnaperingen – voor velen een relatief onbekend begrip. Zonde, vindt eigenaar Wouter, die zich door het gebrek aan een fatsoenlijk cideraanbod in Nederland hard maakt om cider onder een breder publiek bekend te maken. Er is een groot aanbod ciders beschikbaar, van traditioneel tot nieuwe interpretaties en van easy drinking tot de meer complexe smaakprofielen. In zijn Ciderbar in Rotterdam-Noord kun je veel verschillende stijlen kwaliteitsciders proeven.
Eerste ciderbar van Nederland
Dat er Nederland niet echt sprake is van een cidercultuur blijkt ook uit dat de Rotterdamse Ciderbar de eerste bar is die de volledige focus op cider en poiré durft te leggen. Naast de door CiderCider zelfgeproduceerde Lightship vind je op de kaart ook een breed aanbod van meer dan 30 andere soorten uit Groot-Brittannië, Spanje, Letland en Frankrijk. Doordat de Ciderbar ook meerdere taps heeft is het mogelijk om zowel op fles als per glas te bestellen.
Een reis door het ciderlandschap

Ben je nog niet goed bekend met cider of vind je het interessant om verschillende stijlen te ervaren? Met de 'cider flight' kun je een breed scala ciders proberen. Hierbij krijg je een proefplank van vijf ciders met uiteenlopende smaken en aroma’s. Omdat dit de beste manier lijkt voor een warme introductie van het concept, besluiten wij hier voor te gaan. We beginnen onze smaakreis met een toegankelijke Engelse rosécider waarbij je duidelijk proeft dat deze gemaakt is van zoete rode appeltjes. In het tweede glas zit een ‘medium dry’ cider, relatief zacht van smaak, met een licht bruisend mondgevoel en geproduceerd in Letland.
Gedurfde aroma's
Naast de smaakopbouw is er ook een duidelijk verloop in de intensiteit van de bubbel. De derde variant – een traditionele Franse cider – heeft een stevige maar korte ‘mousse’ waarbij de aroma’s al meer uit het glas stuiven. De voorlaatste cider is een droge cider die neigt naar een wat meer azijnachtige smaak die sommige zullen herkennen in bepaalde natuurwijnen. Het is de enige ongefilterde cider uit het rijtje, afkomstig uit Groot-Brittannië. Als afsluiter krijgen we de eigen Lightship geserveerd. We nemen verwachtingsvol een slok. De Rotterdamse cider van eigen hand onderscheidt zich in smaak, omdat deze gedurfde aroma’s heeft. Doordat de rijping heeft plaatsgevonden op een houten vat, is een duidelijke houtsmaak als ondertoon meegegeven. De kleur van de cider is nagenoeg wit. Er wordt ons uitgelegd dat dit wordt veroorzaakt door de bleke kleur die de Nederlandse appels hebben.
Mediterrane lekkernijen

Op het menu staan traditionele hapjes geïnspireerd op de Mediterrane keuken. Met de Croquetas de Bacallao, octopus in olie en Chorizo a la Sidra wanen wij ons binnen no time in Spaanse sferen. Sommige hapjes worden extern op traditionele wijze geproduceerd en dat proef je. We worden verrast door de supergladde mousse in de bakkeljauwkroketjes en de smaakvolle in cider bereidde chorizoworstjes. De hapjes worden met brood geserveerd, waardoor je ook in de verschillende oliën kunt dippen.
Cidercultuur
In de toekomst zal bij Ciderbar meer aandacht worden besteed aan de cultuur rondom cider. Zo zullen er thematische events worden georganiseerd en wordt de kaart uitgebreid zodat er een pairing kan worden gemaakt van hapjes en ciders met eenzelfde herkomst. Ook kan men 'gewoon' lekker kiezen waar hij of zij zin in heeft. Wouter benadrukt dat zij het met name belangrijk vinden dat hun gasten genieten bij De Ciderbar.