De Ciderbar maakt cider toegankelijk voor iedereen

Wouter Bijl en Marcus Bonugli openden augustus 2022 in Rotterdam de allereerste ciderbar van Nederland. Maak er kennis met de breedte van de cidercultuur.

25 Nov 2022 Flora Bakker

blogger Flora is een geboren Rotterdamse en echte Bourgondiër. Haar liefde voor eten & drinken én de stad deelt zij graag met anderen en kan zij perfect combineren bij de Buik..

  • 25 Nov 2022

De Ciderbar maakt cider toegankelijk voor iedereen

Ruim een jaar geleden vertelden we al over het plan van Wouter Bijl en Marcus Bonugli om de eerste ciderbar van Nederland te openen. Ze hebben er even op moeten wachten, maar sinds eind augustus dit jaar is De Ciderbar Rotterdam een feit. Ze hebben de eerste maanden kunnen finetunen en inmiddels hebben ze in de Hofbogen hun draai helemaal gevonden. Het doel van de heren is om mensen kennis te laten maken met de breedte van het product, van smaak tot productie. 

De eerste ciderbar van Nederland 


Wouter: "We zijn hier begonnen om het verhaal van cider te vertellen. We willen mensen op een leuke en gezellige manier kennis laten maken met cider als product en als categorie. We verkochten cider eerder ook vanuit onze winkel CiderCider, maar dat is toch niet hetzelfde." Wouter startte in 2009 met CiderCider. Later sloot Marcus zich daarbij aan en 2014 kreeg CiderCider een plekje in de Fenix Food Factory. Volgens Wouter was de kennis en perceptie van cider toen nog wel anders. Mensen kozen toen vaker voor de makkelijkere, soms zoetere, ciders, maar dertien jaar later kiezen mensen toch ook voor de meer uitgesproken dingen. "Onze doelgroep bestaat veelal uit mensen die cider al beter kennen uit Spanje, Frankrijk of Engeland, maar we merken dat ook de mensen uit de natuurwijn- en speciaal bierhoek steeds meer komen aanwaaien." De Ciderbar vervult volgens Wouter een behoefte die de winkel van CiderCider niet deed. "We zijn sowieso de eerste ciderbar van Nederland, dat is al heel leuk. Belangrijk is dat mensen het product hier ook echt kunnen proeven. Ik kan wel van alles uitleggen over cider, maar de werkelijke ervaring van iemand kan heel anders zijn. De cidercategorie is een van de breedste categorieën en de kennis daarover is bij de gemiddelde consument erg klein. Dit is wat ons betreft dé manier om mensen onder te dompelen in wat er nou allemaal is en gebeurt op het gebied van cider. Je hebt zoveel variaties, van zuur en droog tot zoet, en we willen mensen daar kennis mee maken." 

Kennismaken met cider 


De Ciderbar heeft zeven mousserende ciders op de tap en er komen nog ‘platte’ ciders bij. "Dat is wel leuk, er komt echt zo’n Engelse tap met een grote hendel waarmee je de cider eruit moet pompen." Naast de ciders op de tap, heeft De Ciderbar ook nog veel meer ciders op fles, gemaakt van zowel appel als peer. Dit zijn ciders van het eigen merk Lightship Cider – die ook verkocht wordt bij o.a. Renilde, Dertien, Reijngoud en Biergarten –, maar ook ciders uit Frankrijk, Schotland en uit Letland. "Die laatste is een moderne cider. Die is wat 'wijnachtiger' en daardoor toegankelijker. Het neigt een beetje naar een Prosecco of Cava. We willen vooral mensen die nieuwsgierig zijn naar cider de kans bieden om te proeven." Daarom heeft De Ciderbar bewust een breed aanbod ciders: natuurciders, zoetere ciders, toegankelijke ciders, maar ook de moeilijkere dingen, zoals Wouter zelf zegt. Hun ciderflight biedt vijf glaasjes cider zodat je van alles kunt proeven. Belangrijk is dat ze diversiteit laten zien en dat kwaliteit bij alles wat ze schenken voorop staat. Ook hebben ze andere dranken voor wie niet van cider houdt of aan enkele glaasje genoeg heeft. Vriendengroepen kunnen dus met zijn allen komen en blijven hangen, ongeacht de voorkeur qua drank. "We gaan hier niet snobistisch over cider doen, alleen krijg je een pilsje wel in een ciderglas", lacht Wouter. Naast hun Duitse pils op de tap hebben ze ook wijn en frisdranken. 

Eten en events 


Als mensen van de middag tot de avond blijven plakken, moet er ook eten komen. Wouter: "We willen de kaart  behapbaar houden. We gaan toewerken naar drie of vier hoofdgerechten en verder heel de dag hapjes." Op de kaart kleine, maar vullende gerechtjes met de keuze uit vis, vlees en vegetarisch. Chorizo a la Sidra, oftewel chorizo in cider, friet met stoofvlees (ook vegan verkrijgbaar), camembert uit de oven, croquetas de jamón en pimientos padrón: slechts een selectie van de kaart. Gerechtjes met hun oorsprong in landen waar cider veel gedronken wordt. "Naast dat je hier ook lekker kunt eten, willen we ook nog dingen gaan organiseren die horen bij de cidercultuur. In januari heb je bijvoorbeeld in Engeland wassail, een ciderritueel waarbij boze geesten worden verjaagd uit de boomgaard en de bomen worden gezegend met cider. In Noord-Spanje heb je txotx, waarbij je met een keldermeester de nieuwe ciders proeft uit het vat. We moeten dat dan op een iets andere manier insteken, maar vinden het wel leuk om hier iets mee te doen." Ook komen er (open) ciderproeverijen en willen ze dingen zoals de opening van het haring- of mosselseizoen op hun eigen manier vieren, waarbij cider uiteraard een grote rol speelt. Daarnaast is De Ciderbar af te huren voor borrels. Wouter: "Wat ik vooral heel belangrijk vind, is dat De Ciderbar een relaxte plek is waar je gezellig zit, warm ontvangen wordt en waar je leuk een praatje met iedereen kunt maken."

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen