Er zijn maar weinig dranken zo onbekend divers als cider. Misschien heb jij wel eens een glaasje op bij CiderCider, toen zij nog in de koepelvormige ‘ciderschuur’ in de Fenix Food Factory zaten. Heb je dat niet mogen meemaken? Dan kun je die ervaring binnenkort ruimschoots inhalen. In december wordt CiderCider namelijk omgedoopt tot De Ciderbar, de eerste ciderbar van Nederland, recht onder onze neus in de Rotterdamse Hofbogen. Wij gingen langs bij Wouter Bijl, bedenker van het concept, om met hem te praten over zijn plannen.
De geboorte van CiderCider

Het verhaal achter eten en voeding: dit onderwerp is altijd de grote liefde geweest van Wouter Bijl, bedenker van CiderCider. “Voor veel mensen is eten een verplichting: ‘ik eet om mijn lichaam te voeden, dus moet ik maar eten'. De band die de gemiddelde consument met voeding heeft kan veel beter", vertelt Wouter. "Cider heb ik altijd al een intrigerend product gevonden. Ik kwam cider tegen op vakantie in Normandië en Bretagne, als ik dan thuiskwam kon ik het nergens vinden, of was de kwaliteit niet zoals ik het zou willen zien. Dat is de aanleiding geweest om cider naar Nederland te halen, samen met mijn compagnon Marcus Bonugli. Dit ging hand in hand met een webshop, kraampjes op markten, en uiteindelijk de grote stap: de Fenix Food Factory, waar een winkel met een bar onder de naam CiderCider kwam te staan.”
Wat is cider?

Het verhaal begint in de appelgaarde van de ciderboer, waar appels van verschillende rassen worden uitgekozen. Deze appels worden geperst, hierna ondergaat het sap een alcoholische vergisting en wordt het gebotteld. Dit is cider in de basis althans, want cider kan ook een speciale opvoeding ondergaan, op eikenhouten vaten bijvoorbeeld. Wouter en Marcus maken zelf ook cider onder de naam ‘Lightship Cider’. Dit is een natuurcider; een cider die met zo min mogelijk menselijke interventie is gemaakt. Deze natuurstroming is tegenwoordig erg populair in de wereld van cider en wijn. Wouter en Marcus gebruiken voornamelijk appels van oude boomgaarden, de wortels van deze bomen wortelen dieper in de grond waardoor ze meer voedingsstoffen uit de bodem kunnen halen, wat voor meer complexiteit in de cider zorgt. Ook zijn de mannen bezig met de productie van hun eigen wijn. "Deze wijn wordt misschien wel onze tafelwijn, of ‘tafel pet nat*’. Ik weet niet of ‘tafel pet nat’ al een dingetje is, maar zo niet, bij dezen.”
*Pet Nat – Afkorting voor Petillant Naturel, een methode waarop er maar één vergisting plaatsvindt in de fles.
De Ciderbar

“Cider is hier nog erg onbekend. Het heet De Ciderbar, omdat er nog geen andere ciderbar is in Nederland. Deze voortrekkersrol vind ik erg tof. Ik ben blij dat we niet het zoveelste dertien in een dozijn-café worden.” Het concept is echter niet geheel zonder uitdaging: “Voor veel mensen is cider niet hun ‘go-to' drankje. Met de nieuwe locatie kunnen we mensen veel bijbrengen over cider. Sommige bars hebben één, twee, misschien drie ciders op de kaart staan, wij hebben er meer dan vijftig. Zo kan men al proevend iets vinden wat ze lekker vinden.” Het moge duidelijk zijn dat cider de hoofdrol speelt in De Ciderbar: er komen meer dan acht taps en heel veel ciders op de fles, waaronder de huisgemaakte variant. Van craft tot natuur, van zoet tot droog, van simpel tot complex en alles daartussenin.
Anders nog iets?
Naast ciders komen er bieren en wijnen op de kaart te staan en kan men een bodem leggen door verschillende Spaanse en Franse happen te bestellen. Daarnaast serveren ze hun huisgemaakte sappen onder de naam Luid Fruit. "Er is zelfs een producent die gin maakt op basis van cider, daar kun je leuke cocktails mee maken. Cocktailklassiekers met een appel twist, dat gaan we zeker doen. We gaan uit van goede kwaliteit cider. Als iemand een zoete cider wil is dat ook prima, maar dan wordt het wel een goede zoete cider, het hoeft allemaal niet te moeilijk, wel toegankelijk!"