Een kijkje buiten de keuken van Chung Wai Liu

Dit keert vertelt Chung Wai Liu van restaurant Chung waar hij gaat eten als hij niet in de keuken of in het restaurant staat.

18 Jun 2017 Christiaan Bergers

blogger Christiaan studeert hotel management voor een jaartje in Barcelona waar gelukkig meer dan genoeg te eten en te drinken is.

Restaurant toevoegen aan favorieten

Chung

Noordmolenwerf 171, Rotterdam Maaltijd: Diner Stadsdeel: Centrum Keuken: AziatischFusionChinees Prijsniveau: Wat duurder Bekijk restaurant

Een kijkje buiten de keuken van Chung Wai Liu

Onze chefs weten van goed eten. Logisch, als je avond na avond achter het fornuis staat. En als je als chef dan een keer tijd hebt om buiten de deur te eten, dan doe je dat niet zomaar ergens. Althans, daar gaan we van uit. Wij zijn namelijk vreselijk nieuwsgierig naar de bars, restaurants, eetcafés en andere toko’s waar onze chefs hun schaarse vrije tijd doorbrengen. We nemen daarom regelmatig een kijkje buiten de keuken met onze Rotterdamse kookhelden. Dit keer: Chung Wai Liu

Restaurant Chung vind je op de Noordmolenwerf achter de Meent. Voorheen heette het restaurant Four Seasons totdat Chung Wai Liu in 2011 de zaak overnam en er zijn eigen naam en draai aan aangaf. Als eigenaar is Chung zowel de chef als de gastheer van het restaurant. Hij wordt geroemd om zijn pekingeend en zijn Aziatisch-Europese fushion. Daarbij kiest en schenkt hij zelf de wijnen in die er perfect bij passen. Wij vroegen ons af waar hij graag buiten de deur eet.

Rotterdam


Het eerste restaurant is Prins van Terbregge. “Simon is een hele toffe gastheer. Mijn grote vriend Antoine Schweig is de chef daar en hij gebruikt alles om zo verrassend mogelijk te koken. Ik heb daarom ook geen favoriet gerecht, omdat ze nooit hetzelfde hebben wanneer ik daar eet. Het is de complete stijl van koken die mij aanspreek. Vooral ook dankzij souschef Enrico die alles uit de natuur plukt en daar een twist aan geeft.” 

Hierna zoekt Chung het wat dichter in de buurt, bij Guliano. “Zij zitten bij mij om de hoek, hoe makkelijk wil ik het nog hebben? Ed en Wil hebben topzaak neergezet op de Meent. Natuurlijk gerund door Piet en Maarten. Zelf wil ik nog steeds graag samen een broodje ontwikkelen. Misschien een broodje met internationale allure met pekingeend met traditionele Italiaanse invloeden.” Zijn favoriet: Bistecca. “Het broodje met truffelmayonaise, gebraden runderrib en Parmezaanse kaas. Als guilty pleasure doe ik er altijd nog een uitgebakken parmaham bij.”

Als laatste zaak in Rotterdam noemt Chung Grand Garden op de Aert van Nesstraat. “Het is bijna een ontmoetingsplek voor mijn vrienden op zaterdagmiddag. Om kwart voor twaald zit er nog bijna niemand en nog geen 10 minuten later is de hele toko vol. Dim sum zit nou eenmaal in onze roots. In onze cultuur is eten heel erg belangrijk. Het liefst bestellen we zoveel mogelijk kleine hapjes om met elkaar te delen. Jammer genoeg heb ik niet heel veel tijd om met mijn gezin te zijn en dan is het heel belangrijk dat wij een paar uurtjes in een week met onze kleine man een hapje kunnen eten, al eet hij op dit moment alleen maar brood en soepstengels.” 

Nederland

Buiten Rotterdam komt Chung graag bij De Leuf in Ubachberg. “Bas van Kranen is een van de meest gedreven chefs die zeer innovatief kookt. Zijn leermeester was Paul van Bunt ** en Bas heeft het stokje overgenomen sinds zijn overlijden. Hij kookt nog wel in de geest van meneer Van Bunt. De klassieker, De Geuren van de Zee, staat nog steeds op de kaart. Bas staat tot eind van het jaar nog in de keuken in Ubachberg, daarna gaat hij voor zichzelf beginnen in de omgeving van Eindhoven.” 

Buitenland


Buiten Nederland vertelt Chung over Empire City Roasted Duck in Hong Kong. “Voor mij de ultieme smaak van pekingeend. Helaas is het lastig om lycheehout te importeren, anders had ik zeker op hun manier de traditionele Pekingeend bereid. Als ik de kans krijg om pekingeend te eten dan gaat daar uiteraard mijn voorkeur naar uit. Ik ben benieuwd hoe mijn collega’s de eenden bereiden. Elke chef heeft zijn eigen stijl van koken en dat moeten wij onderling respecteren. Ene keer bevalt het beter dan de andere keer. Dat kan en moet ook kunnen zonder met modder naar elkaar gooien.”


Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Een kijkje buiten de keuken: Pepijn Schmeink

Ook zo benieuwd waar onze chefs eten? Wij vroegen het aan Pepijn Schmeink.

Een kijkje buiten de keuken van Merijn Sips

De tweede in onze reeks favoriete restaurants van Rotterdamse chefs. Dit keer vroegen we Merijn Sips van Café Rotterdam waar we moeten zijn.

Een kijkje buiten de keuken van Marco Somer

We vroegen weer een chef het kokshemd van het lijf over zijn favoriete adresjes. Dit keer was het de beurt aan Marco Somer van De Harmonie.