Rotterdam zou Rotterdam niet zijn zonder gepassioneerde ondernemers die onze stad kleur en smaak geven. Onze Smaakmakers dus. Omdat het einde van het jaar nadert, vinden wij het tijd om met deze Smaakmakers terug te kijken op 2020 en vooruit te blikken op komend jaar. Het resultaat is een serie interviews met de mannen en vrouwen die de Rotterdamse horeca dit jaar gevormd hebben. Vandaag: Loesje Tieleman van Louise Petit Restaurant.

In 2018 opende Loesje Tieleman op 21-jarige leeftijd haar zaak: Louise Petit Restaurant en hiermee was haar horecadebuut (als eigenaresse) gemaakt. Een groot deel van het afgelopen jaar heeft zij haar deuren moeten sluiten. Deze periode was voor niemand makkelijk, maar de horeca heeft het misschien wel het aller zwaarst te verduren gehad. Loesje is echter niet bij de pakken neer gaan zitten en opende dit jaar, pal naast haar restaurant, een Petit-Marché. In oktober voegde zij hier, op de bovenverdieping van haar met donker gelakt hardhout bedekte pand, een Bar à Vins aan toe.
Jonge onderneemster die het zelf doet

Vanaf haar 13e heeft Loesje altijd in de horeca gewerkt. Na de Hotelschool opende ze op 21-jarige leeftijd haar eerste restaurant en dat is op zijn minst gezegd jong te noemen. Het lijkt een logische stap gezien ze uit een horecafamilie komt, toch doet Loesje het zelf: “Ik heb de luxe dat ik altijd met vragen bij mijn vader aan kan kloppen, ik ben jong en heb niet alle ervaring die hij heeft. Maar hij is niet zodanig betrokken dat hij de boel hier uitmaakt, dat zou ook niet werken trouwens. We hebben allebei sterke persoonlijkheden, twee kapiteins op een schip lijkt me geen goed idee.”
De beste manier om te leren is door te doen. “Het grootste leerpunt is toch wel: omgaan met personeel en je plek weten. Ik had mensen voor me werken die 52 waren, dat is best gek soms.”
Terugblik op het afgelopen jaar
De eerste golf van de corona uitbraak was heel onwerkelijk, maar zorgde wel voor een gevoel van samenhorigheid. De tweede golf was anders; toen stond de horeca er echt alleen voor. “Na de eerste dag dat we weer moesten sluiten reed ik naar werk, stond ik in de file en dacht ik moedeloos: al die drukte, maar wij moeten dicht.. dit kan me niet overkomen. Als jonge en ambitieuze ondernemer zit je in een sneltreinvaart in je succes en in je passie en dat wordt dan halt gezet, dat is mentaal erg frustrerend, voor alle ondernemers en voor iedereen. Je leven wordt op pauze gezet. Je zit in een buzz, eenvibe, een positieve flow en dan zegt de overheid opeens: wacht even, je moet stoppen. Daar ben ik het meest emotioneel van geworden.
Denken in oplossingen
Sta je dan stil, dan heb je wel tijd om na te denken over nieuwe ideeën. “Ik heb altijd al veel ideeën en ambities gehad, maar door COVID-19 kreeg ik onvrijwillig de tijd om hier wat mee te doen. Ik denk dat je twee kanten op kan gaan: of je schrikt en bevriest, of je gaat in oplossingen denken en gaat verder.”
Opening marché
Al tijdens de eerste golf is Louise haar gerechten gaan faciliteren voor afhalen en bezorging. “Het was moeilijk om op die manier het gevoel van Louise mee te geven. Louise staat niet voor afgeven en weggaan, Louise staat voor een eerlijk product van hoge kwaliteit zonder al te veel poespas.” Om toch het Parijse gevoel mee te kunnen geven aan gasten, opende Louise in april haar Petit-Marché: een plek waar je zelf je bourgondische lunch of diner samen kan stellen en meteen een deel van de Parijse beleving meepakt. Hier worden producten als broodjes, olijfolie, paté, patisserie en koffie verkocht.
Opening wijnbar
Voor de eerste verdieping van haar pand, boven het restaurant, kreeg Loesje het afgelopen jaar inspiratie. Voorheen gebruikt ze deze ruimte voor grote groepen en partijen, in oktober opende zij hier haar Bar à Vins. “Ik ben altijd al ambitieus geweest over allerlei concepten die ik in mijn hoofd had zitten, één van die concepten was een wijnbar. De wijnbar is volledig ingericht op de 1,5 meter samenleving. Deze plek is een toevoeging aan beneden. Dat is leuk. We merkten dat we na de lunch en diner shifts, mensen weg moesten sturen. Eigenlijk wilden we gewoon tegen onze gasten kunnen zeggen dat ze na hun eten konden blijven om boven nog een mooi glas te drinken. Je moet kijken naar de oplossingen die je voor ogen hebt, dat is aan de ondernemer.”
Wijn, cocktails & sake
Beneden in het restaurant begon Loesje met een wijnkaart van één pagina groot, hier stonden wijnen op uit alle belangrijke regio’s in Frankrijk. “Ik miste de vrijheid om wijnen van buiten Frankrijk te kunnen schenken”, vertelt Loesje. In de Bar à Vins vind je een uitgebreide kaart met wijnen uit de hele wereld. Buiten wijn serveert Louise ook cocktails, sake en kleine hapjes. “Mijn favoriete wijn? De Rioja ‘Viña Alberdi’ reserva. Als je die drinkt, die heeft gewoon alles, daar kan je niet – niet van houden.
Vooruitblik
Loesje Tieleman heeft momenteel een restaurant, marché en een wijnbar op haar naam staan. Klaar met ondernemen is ze echter nog niet. Onlangs is het pand naast de marché vrijgekomen waar zij in 2021 haar volgende concept zal gaan uitrollen, namelijk: Louise Petit-Déjeuner. Het idee is voortgekomen uit de marché, daar werden al broodjes en lekkere omeletten verkocht. “Voordat ik begon met Louise wilde ik al graag een ontbijtzaak openen, een jonge meisjes idee. Maar dan wil ik wel de beste omelette, de beste oeuf Florentine en de beste french toast die je maar kan bedenken.
Het plaatje lijkt compleet, de houten gevel loopt precies door tot de nieuwe ruimte waar de verbouwing van de ontbijtzaak al aan de gang is. De hele voorgevel ademt Louise: ontbijt, lunch, borrel en diner.