HMB Restaurant mikt op opening op 11 februari

Er wordt hard gewerkt in HMB Restaurant. Rolph Hensens en Chantal de Raaf verwachten op 11 februari hun eerste gasten te ontvangen. De keuken staat er al.

10 Jan 2014 Frank van Dijl

blogger Frank is mede-oprichter van De Buik en was er tot 1 juli 2015 aan verbonden.

HMB Restaurant mikt op opening op 11 februari

Over een maand moeten er de eerste gasten aan tafel zitten en nu stáán er nog helemaal geen tafels. Van de vloer is alleen het marmeren middenpad gelegd, waar straks houten vloerdelen aansluiten is nu alleen beton zichtbaar. Sinds een dag is er stroom, het wachten is nog op gas. Toch vertonen Rolph Hensens en Chantal de Raaf, die onder in de nieuwbouwkolos De Rotterdam van Rem Koolhaas met hun HMB Restaurant voor zichzelf beginnen, geen spoor van zenuwen.

Alles is onder controle, beklemtoont Rolph. 11 februari open, zoals nu de bedoeling is, moet haalbaar zijn. Maar even over de naam: het restaurant van Hensens en De Raaf zou toch The Hummingbird gaan heten? Dat klopt, maar die naam bleek voor heel Europa en de Arabische landen vastgelegd door een bakkerij, ook voor de restaurantsector, dus moest iets anders verzonnen worden. Het logo, een gestileerde kolibrie (hummingbird) kon wel gehandhaafd blijven en omdat in Rotterdam de naam The Hummingbird al aardig ingebakken was, hielden Hensens en De Raaf het op de afkorting HMB. Die hebben zij op hun beurt intussen vastgelegd, maar niet voor de bakkerijsector, 'want zo kinderachtig zijn we niet,' knipoogt Rolph, 'en ik ga toch geen bakkerij beginnen.'

Uitzicht op Erasmusbrug

Met hem maak ik een rondje door het nu nog kale restaurant waarin overal bouwmateriaal staat opgestapeld. Op een ladder staat een man te boren, in de keuken wordt roestvrijstaal opgeschuurd. HMB Restaurant bevindt zich op de begane grond van De Rotterdam, onder de rechtertoren, achterin aan het water. De tot het plafond - en dat is 9.40 meter hoog! - reikende vensters geven een spectaculair uitzicht op de Erasmusbrug en de stad daarachter. Een ander deel van het plafond is bijna vijf meter hoog.

'Het behang dat in het hele restaurant wordt gevoerd, is een ontwerp van de Londense modeontwerper Matthew Williamson dat hij maakte voor Osborne & Little. Dat is het behang met de kolibrie erop, vandaar de naam.' Hij wijst naar links waar het marmer van de vloer een hoek maakt. 'Daar komt de bar te staan. Die wordt volgende week in delen afgeleverd en opgebouwd. Net als de wijnkast die daar achterin komt te staan. Daar kunnen vierhonderd wijnen in.'
Alles komt in delen binnen. Zo ook de keuken, wat er nu staat is in drie dagen in elkaar gezet. 'Het is een kwestie van planning,' zegt Rolph Hensens, 'je moet elkaar niet in de weg lopen. Maar het gaat verschrikkelijk hard. In een kleine drie weken is het afgebouwd.'
Over de bar: 'Het wordt geen bar waar je even een biertje komt drinken, het is echt een luxe eetbar. Hij wordt niet zo hoog. De stoelen die er voor komen te staan, zijn anderhalf keer zo hoog als de leren stoelen aan de tafels en van dezelfde lijn. Er kunnen achttien man aan de bar zitten.
Meteen na de entree links komen tafeltjes te staan. Rechts tegen de wand komt een grote bank waarop je met zijn veertienen kunt zitten. Voorbij de wijnkast is ruimte voor wat wij noemen private dining.'
Door een opening in de wand hebben de restaurantgasten straks ruim zich op de keuken. 'Het is een compacte, snelle keuken met aller erop en eraan. Iedereen kan zien wat we doen, ze worden erbij betrokken. Ik zal mezelf ook niet verstoppen. Ik ga ook borden wegbrengen, gerechten toelichten. Mensen vinden het leuk als de kok aan tafel komt.'

Topproducten, kleinere porties

Het concept, stelt Rolph, is voor Rotterdam nieuw. 'We willen de kwaliteit leveren die de mensen van ons gewend zijn. De tarbot van Schmidt, de superossenhaas, de beste entrecôte - topproducten, maar geserveerd als tussengerecht. De gerechten kosten tussen de € 10 en € 17,50. Als je niet veel tijd hebt, neem je twee gerechten en ben je weg, maar je kan er ook vijf of zes nemen. De tweede ster van Fred, de tweede ster van FG - daardoor is ruimte ontstaan onderaan de topmarkt. Daar duiken wij in met topgerechten met een duidelijke, eerlijke prijs. De gast bepaalt zelf wat hij afrekent, want hij bepaalt het aantal gerechten.'
Gastvrouw Chantal de Raaf, met wie Rolph Hensens eerder onder meer werkte bij Fred (toen één ster) en Quartier du Port, komt binnenwandelen. 'De wijnkaart is bijna af,' zegt ze. 'Ik heb nu honderd wijnen er op staan. Het wordt een brede wijnkaart. Alle wijnen op de kaart kun je per glas bestellen. Een glas gaat tussen de € 4,50 en € 9 kosten.'

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.

Hans Meijboom 6 Feb 2014, 11:32

Zien erg uit naar onze geplande (zaken-)lunch 12 feb, net na de opening..Toeval dat mijn initialen de naam vormen H M en woon in Brabant dichtbij de vogeltjes van de Biesbosch; ook wij zijn fan van te schenken Beaujolais-wijnen. Kortom graag kennismaken. Wensen alle SUCCES bij de voorbereidingen !

Duif 7 Feb 2014, 9:40

net een lunch gereserveerd voor de openingsdag 11 februari met m'n 2 beste maten Henk en Ben; erg veel zin an! Doe je ons een tafeltje met een spetterend uitzicht, aan het raam ofzo?Ciaaaaaaaaaaaaao

Lees ook deze verhalen
Tweede vestiging Nonna’s Cucina opent in Nieuwerkerk aan den IJssel

Restaurant Nonna’s Cucina opent in Nieuwerkerk: Italiaans shared dining, private dining-zaal en evenementen zoals Festa Della Nonna.

Lunchroute Dordrecht: proef de stad in vijf stops

Lekker slenteren en misschien wel op meerdere plekken lunchen? Dat kan in het pittoreske Dordrecht met deze vijf lunchtips.

De Proef op de Sommelier met: Emy Koster

Voor de serie Proef op de sommelier gaat Niels van Laatum in gesprek met Rotterdamse sommeliers. In deze editie Emy Koster van Tres.