Al tien jaar lang zit je bij HMB aan de Holland Amerikakade op de eerste rij als het gaat om culinaire ervaring en een prachtige ambiance, zowel binnen als buiten. Fine dining onderin het imposante icoon De Rotterdam, met uitzicht op de Erasmusbrug en de Nieuwe Maas. Het restaurant is een vaste waarde geworden in Rotterdam.
De horeca-ontwikkelingen in Rotterdam staan niet stil en dus is het voor patron-cuisinier Rolph Hensens logisch dat er ook bij HMB een frisse wind door de zaak moet waaien. Nieuwe bites, kleine gerechtjes om te delen, doen hun intrede naast de klassieke menu’s waarmee de faam hier werd verworven.
Combinaties om te delen

Meer spannende combinaties, meer gerechten om te delen, meer reuring in de tent. Dat is de intentie. Het aperitief van het huis zet direct de toon: een combinatie van cava met basilicumschuim, die wonderlijk goed werkt. Hierbij komt een trio van amuses: brioche met zongedroogde tomaat, een pijpje van mais en een soesje met truffel. Knallende smaken, een goed begin.
Vervolgens zetten we onze tanden in een aantal bites en deelbare gerechten, zowel koud als lauwwarm. Denk aan een plankje kroketten van garnaal, krab en paddenstoel en een bordje tuna tataki. En er is ook behoorlijk wat vegetarische keuze.
Lekker fris
Het eerste vega gerecht is de komkommersalade met sumak. Dit is wat Rolph bedoelt met de frisse wind, want hij serveert ons naar eigen zeggen een hoogtepunt van HMB nieuwe stijl. En inderdaad, het is een pareltje: de gepofte koriander geeft veel smaak mee aan de frisse hartigheid van de sumak (gemalen rode bes, red.) op de groente. Om het ‘sharing’ idee te vergroten wordt het met een warm broodje geserveerd dat je samen kunt dippen in de begeleidende yoghurt.
Vluchtmenu

We proeven ook nog vier gangen uit het vluchtmenu (vernoemd naar de kenmerkende kolibrie), want naast allerlei deelbaars kun je hier ook nog steeds een prachtig aantal gangen eten. We proeven de ceviche van makreel, krabsalade met kaviaar, munt en appel, zeebaars met paling en knolselderij, en een stukje ossenhaas in z’n eigen jus met een ravioli van paddenstoelen en truffel.
De ceviche beschouwen we als een hoogtepunt. Die heeft een heerlijke marinade van grapefruit, radijs en leche de tigre dat we ons om een lepeltje moeten vragen om al die zaligheid tot aan de laatste druppel tot ons te nemen. Gelukkig kun je deze ook als los gerecht bestellen.
Wijnen uit Oost-Europa
Onze sommelier bewijst zich een goede matchmaker. Bij de ceviche schenkt ze een wijn van pecorino druif waarbij de zuren worden uitgeschakeld en perziken de boventoon voeren. Haar selectie wijnen kenmerkt zich verder door een nadruk op het oosten van Europa, denk aan Kroatië, Hongarije en Bulgarije, waar volgens haar niet alleen de kwaliteit dik in orde is, maar ook de prijs.
Niet te missen: omfietskaas

Een geweldig fris-zoet pre-dessert van appeltaart, perenijs, dulce de leche en boerenjongens brengt ons weer bij de les voor de grote finale. Voor wie niet bekend is met het fenomeen fromager: een echte kaasliefhebber kan eigenlijk niet zonder een onderonsje met zo’n vakmens. Bij HMB kan het, want hier werkt een prijswinnende kaaskenner.
Fromager Hans Dokter heeft meermaals de titel van Beste Fromager van Nederland gewonnen. Hij schotelt bij HMB voor wat jij lekker vindt, én wat hij ontdekt heeft: een signature Stilton met twee soorten Port en drop. Omfiets-waardig en een reden om hier te eten.
Uitzichten en uitzwaaiers

Langzaam zakt de zon en het uitzicht op de Erasmusbrug wordt steeds mooier. Het zoete dessert ziet er al net zo prachtig uit. Een ‘mandarijn’ van witte chocolade in een sausje van vanille en kalamansi, met een vulling van amandel. De begeleidende zoetzure dessertwijn van Mas Cristine maakt een goed duet.
Vind je het nu nog niet genoeg, bestel dan een kop thee of koffie voor nog meer verwennerij. Uit het plateau met zeven friandises kies je je favorieten, zoals nougat, chocolade truffel, of madeleine. En voor de zoetekauw is er nog een echte snoepwinkel, het klapstuk van HMB. Bij het naar huis gaan passeer je de culinaire Oud-Hollandsche uitdragerij waar je een keuze mag maken uit allerhande zoetwaren. Wij laten ons nog even tot een prachtige handgemaakte lolly verleiden. Overdaad op alle fronten.