Van Zwemparadijs naar Zomerterras naar Aloha Bar. Het roemruchte Tropicana begint aan z'n derde leven. Iedereen is vanaf er vandaag weer welkom om er van de zon, hapje, een drankje en van het uitzicht over de Maas te genieten. Binnenkort opent er dan ook nog het 'eerste overdekte stadspark ter wereld'. Eigenaresse Femke Snijders doet het nou eenmaal niet voor minder: 'We zijn pretentieloos, maar wel de beste'.
'Ik geloof niet dat ik ooit zo vaak het woord vlonderen heb gehoord', zegt Femke. Houten planken vormen de nieuwe bodem van de wildwaterbaan, van het buitenzwembad en van de pergola op het terras met uitzicht op de Maasbruggen. De vlonders zijn afgelopen maanden gelegd en vormen het hart van het nieuwe Tropicana: de Aloha Bar. De koffiebrander waar Aloha Koffie wordt gemaakt staat erop, de espressobar gemaakt van beton en oude zwembadtegels staat op hetzelfde vlonderhout, de bekleding van veel van de oude rotsen uit het zwemparadijs is ook gevlonderd.
Er staan artdecomeubels die je doen denken aan prettige vergane glorie van Miami Beach. Er hangen nieuwe lampen, er zijn binnen twee bars, en buiten is er nog een. Dit is Aloha Bar, een horecaconcept dat zich niet laat categoriseren en waar we nog veel van gaan horen. De bar laat zich het best typeren in het licht van de horeca-activiteiten van Femke: haar lunchtent Picknick, het festival Oranjebitter, de catering van Sticky Fingers op de Parade en de biologische kapsalon uit haar foodtruck. Femke: 'Picknick staat voor lente, Aloha Bar is zomer. Al mijn concepten staan voor een bepaald gevoel, nostalgie misschien wel, voor verbondenheid tussen veel verschillende mensen. Altijd zonder pretenties.'
Het tropische is nooit ver weg
Toch is dit nog steeds Tropicana. De energie van al de spelende kinderen hangt er nog onmiskenbaar. En je eigen stem heeft nog steeds iets magisch als je hard praat. Het tropische uit Tropicana is nooit ver weg, al zijn de groezelig witte zwembadtegels grotendeels verdwenen. Rotsen en groen zorgen letterlijk voor diepgang en afwisseling. De wildwaterbaan gidst je door het onoverzichtelijke pand, de bruggetjes nemen je mee naar buiten. Het enige wat ontbreekt uit het tropische zwemparadijs is het water, maar je mist het zelden. Zeker buiten is het grote bad er flink op vooruitgegaan nu je het niet meer in 'leeggelopen toestand' aantreft. Het kleine bad wordt een zandbak en daarmee is er ook volop plek voor kinderen in de zomer. Er zijn grote schommels met uitzicht over de Maas en de Mexicaanse draadstoelen zul je niet snel ergens anders zien. Toch draait het niet alleen om het terras. Niet voor niets verandert de naam van Tropicana Zomerterras in Aloha Bar.
Centraal in de bar staat de koffiebrander, die direct achter de espressobar is geposteerd. In de bar is ook ruimte gecreëerd voor filterkoffie uit de aeropress. Er is een op maat gemaakte glazen vitrine die tapas zou kunnen etaleren, maar hier met patisserie is gevuld. Waar espressobars over de hele wereld vooral een industrieel, rechtlijnig, rationeel en minimalistisch design hebben, is Aloha Bar overdadig, tropisch emotioneel en artdeco. De koffie van Aloha Bar verdient een apart artikel, maar is essentieel onderdeel van de Aloha Bar.
De koffie is wat Aloha Bar is, net zoals Aloha Bar onlosmakelijk deel uitmaakt van Femkes andere concepten: 'Pretentieloos, maar wel de beste'. 'De espressobar zal binnenkort echt bij de beste tien espressobars van Nederland horen.' Dit soort mededelingen komen uit Femkes mond altijd als een neutrale observatie. Picknick brandt al meer dan anderhalf jaar haar eigen koffie, en al bijna een jaar in de eigen Giessen W6-koffiebrander in Tropicana. Specialist Jamie Jongkind ('koffiemeistro') experimenteerde het afgelopen jaar vooral met Braziliaanse koffie en de populaire Yirgacheffe uit Ethopië. Er zullen snel meer bonen volgen.
Snacks, ontbijtbar, gin and tonic, raw food
Er komt in de Aloha Bar (voorlopig) geen grote horecakeuken, maar omkomen van de honger hoeft niet. Behalve met een patissier gaat de Aloha Bar samenwerken met de bevriende cateraars om snacks vanuit de bar te kunnen leveren. Er komt een gin and tonic-kaart, en er zijn goede wijnen en bieren. Specials zijn niet alleen de bijzondere frisdranken van bijvoorbeeld Fentimans, maar ook Aloha-punch en ananas-slush. Binnenkort opent ook de ontbijt- en lunchbar in de wildwaterbaan, met groenten en ander gezond voedsel waarin weinig gluten en suiker gebruikt worden. Op termijn omvat het aanbod ook raw food, smoothies en groentesappen. Femke: 'Ik ben echt een liefhebber, ik vind het spannend om te kijken hoe we deze gerechten kunnen maken zonder concessies aan smaak.'
Aloha Bar is een unieke stadsoase. Je kunt er naartoe om koffie te drinken, te borrelen, feestjes te houden maar ook om er te werken. Elk zitje heeft minimaal twee stroompunten om de laptop of iPhone in te pluggen en er komt goede wifi. De grote ruimte biedt alle gelegenheid om je erdoor te laten inspireren. Het ultieme espressobargevoel voorin, dicht aan de bar, met de herrie van de Mirage, maar achterin tussen het groen heb je ook de mogelijkheid om rustig samen te werken aan een project.
Er is plek voor nieuwe partners
Over het groen gesproken, binnen in de Aloha Bar komt het eerste overdekte stadspark wereldwijd. Met tuinders, biologen en botanisten wordt nu gewerkt aan een tropische mix van planten die het goed doen in dit bizarre microklimaat. Het doel is niet zozeer om te kweken (dat gebeurt al een 'deur' verderop bij RotterZwam), maar vooral om de tropische sfeer te benadrukken. De eerste drie palmen zijn al in aantocht. Maar het kan nog veel beter: als een avontuurlijke ondernemer in groenvoorziening hierbij kansen voor zichzelf ziet, dan kan hij zich melden bij Femke. In Aloha Bar werken veel creatieve bedrijven met Femke samen: Willem Schilderwerken, Joost Pauwelussen van In De Werckplaats, lichtdesigner Romy Kühne en Mexican Design met zijn draadstoelen.
Aloha Bar is nog lang niet af. Femke heeft een vergunning voor vijf jaar, de bestemming die het pand moet hebben is helder, maar de weg ernaartoe is niet in beton gegoten. Er is ruimte voor nieuwe concepten en nieuwe specialisaties. 'Zolang je maar geen concessies doet, is er veel mogelijk en kunnen specialisten zich ontwikkelen bij ons. Altijd op kleine schaal, altijd met zakelijke verantwoordelijkheid voor hun eigen specialisme, en altijd binnen ons netwerk.'
Let op: Aloha Bar is vandaag (vrijdag 30 mei) vanaf 16.30 uur open, alsmede zaterdag 31 en zondag 1 juni. Volgende week ook op vrijdag en in het pinksterweekend. En dan vanaf woensdag 11 juni op reguliere openingsdagen. Zie daarvoor de FB-pagina van Aloha Bar.