In de GaultMillau 2015 is het nog niet bestaande restaurant Joelia in Rotterdam de hoogst scorende nieuwkomer. Mario Ridder opent de deuren van zijn nieuwe zaak in het Hilton Hotel pas in januari. Toch krijgt hij van GaultMillau, de van oorsprong Franse restaurantgids die geldt als tegenhanger van de Guide Michelin, 18 punten, net als stadgenoot Parkheuvel, La Rive en Ciel Bleu in Amsterdam en nog twee zaken elders.
Boreas in Heeze scoort 19 punten en de absolute top volgens GaultMillau wordt gevormd door Inter Scaldes (in de vorige week uitgekomen Lekker 2015 op één), De Leest en De Librije die elk met 19,5 punten, in de praktijk het hoogst haalbare, worden bedeeld.
Mario Ridder is natuurlijk geen outsider. Eind september maakte hij bekend De Zwethheul te sluiten en met zijn hele hebben en houden, inclusief staf, naar Rotterdam te verhuizen. GaultMillau heeft evenveel vertrouwen in hem als Lekker 2015, waarin zijn nieuwe restaurant Joelia en De Zwethheul samen op de vijfde plaats prijken. In de GaultMillau wordt Joelia ook al geroemd vanwege de uitstekende wijnkaart.
De Rotterdamse eredivisie
Andere Rotterdamse restaurants in de eredivisie (16 punten of meer en met uitstekende wijnkaart) van GaultMillau zijn:
FG Restaurant (17,5)
Wereldmuseum (17)
Amarone (16)
Fred (16)
Perceel (16; beste fromager).
De andere Rotterdamse restaurants
De Matroos en het Meisje (11)
CEO - baas van het vlees (12; uitstekende wijnkaart)
Dertien (nieuw, 12)
De Engel (12)
Mevrouw Meijer (12)
Rosso (12)
Asian Glories (13)
Chung (13)
HMB (nieuw, 13; uitstekende wijnkaart)
De Harmonie (13; uitstekende wijnkaart)
Huson (13)
IDRW (13)
Tai Wu (13)
La Vilette (13)
In de Keuken van Floris (14)
Zeezout (14).
Bib Gourmand
Vandaag maakte Michelin zijn Bib Gourmands bekend. Hiermee worden restaurants bekroond die zich onderscheiden door een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Een keuzemenu mag niet meer dan € 37 kosten. De drie Rotterdamse restaurants die al eerder een Bib Gourmand kregen, mochten die behouden:
Asian Glories
Huson
IDRW.
Op 17 november verschijn de nieuwe Michelingids voor de Benelux. Dan wordt bekend waar de sterren vallen.
Op de foto: Mario Ridder (Joelia, CEO - baas van het vlees), François Geurds (FG Restaurant), Erik van Loo (Parkheuvel) en Fred Mustert (Fred).