Nog voordat de Markthal aan het straatbeeld werd toegevoegd, de Pannekoekstraat het MAHO-kwartier werd, de Kop van Zuid uit alleen maar horeca en hoge gebouwen bestond, Francois Geurds een sterrenstraat maakte van de Hofbogen, er veganistische opties in het gros van de restaurants waren, de kip-, burger-, ramen- en gintrend plaatsvonden en voordat je drie maanden van tevoren bij Yama moest reserveren, werd de Buik opgericht. We wisten toen namelijk al dat het horeca-aanbod almaar groter en diverser wordt in Rotterdam. Vandaag de dag vinden die ontwikkelingen nog altijd plaats en hebben we wat te vieren: we mogen onze eerste vijf kaarsjes uitblazen. En…wie jarig is, die trakteert.

Op 26 november 2013 gingen wij voor het eerst live. In de afgelopen vijf jaar tijd hebben we nooit bang hoeven zijn dat we geen content zouden hebben. Onze redactie heeft in samenwerking met 143 bloggers, die in de loop der jaren hun naam aan de Buik hebben verbonden, ervoor gezorgd dat er meer dan 2.550 verhalen online zijn verschenen. Hiervoor zijn er 261 nieuwsbrieven uitgebracht welke naar 2.419.044 mensen zijn verstuurd. Bovendien hebben we maar liefst 15.703.432 bekeken pagina’s weten te bereiken op onze website én zijn wij afgelopen maandag uitgeroepen tot Beste Website van het Jaar 2018 en daar willen we jullie graag voor bedanken met onze grootste weggeefactie ooit. En uiteraard ook voor de 75.000 Facebook likes, meer dan 25.000 Instagram volgers en meer dan 5.000 Twitter followers.
Italiaanse droom

Het laatste wat wij weggeven - na een tafel bij Aloha, Ayla, Lilith, Obba's Day & Night en NY Basement - is een driegangendiner voor twee personen bij Osteria Vera. De eigenaren van Bistrot du Bac – Remco en Magdalena – zijn met Osteria Vera hun Italiaanse droom achternagegaan. Afgelopen zomer openden zij het nieuwe restaurant aan de Karel Doormanstraat, waar de focus ligt op de Italiaanse keuken met respect voor de traditie. Verwacht hier geen pizza of broodjes, maar mooie Italiaanse gerechten waarvan je tijdens lunch of diner kunt genieten. Dat zij – naast de Franse keuken – ook deze keuken goed weten te beheersen, bewijzen de gerechten die zeer smaakvol zijn. Sommelier Maarten van Vessem is aan het team toegevoegd en adviseert je vol passie over alle Italiaanse wijnen die zij schenken. Jij maakt nu kans op een driegangenmenu met bij elke gang een glas wijn samen met een tafelgenoot. Winnen? Vertel onderaan dit contactformulier welke zaak volgens jou een mooi (nieuw) verhaal verdient op de Buik en waarom. Meedoen kan tot 20 december 00:00.
Uiteraard gaan we komende jaren verder met waar wij goed in zijn en blijven wij alles in kaart brengen wat de bloeiende foodcultuur in Rotterdam te bieden heeft. Met echte verhalen, interviews en achtergronden over (nieuwe) restaurants, lunchcafés, eethuisjes, bars en clubs. Over gespecialiseerde winkels, bijzondere producten en leveranciers. En de talrijke festivals, workshops, marketen en andere initiatieven die Rotterdam culinair op de kaart zetten.