De Pijp: al 125 jaar een Rotterdams instituut

Bierhandel De Pijp bestaat dit jaar 125 jaar en is daarmee het oudste restaurant van Rotterdam. We spreken eigenaar Jilles van Werkhoven over het succes.

17 Jul 2023 Flora Bakker

blogger Flora is een geboren Rotterdamse en echte Bourgondiër. Haar liefde voor eten & drinken én de stad deelt zij graag met anderen en kan zij perfect combineren bij de Buik..

  • 17 Jul 2023

De Pijp: al 125 jaar een Rotterdams instituut

Bierhandel De Pijp aan de Gaffelstraat in Rotterdam-West bestaat dit jaar 125 jaar. Het oudste restaurant van Rotterdam vierde dit met een groot feest, een boek vol mooie verhalen van gasten en het jubileumbiertje Pijpje Blond in samenwerking met Brouwerij Noordt

Hoe heeft het restaurant al zo lang bestaansrecht? We gingen in gesprek met huidige eigenaar, of eigenlijk bewaarder, Jilles van Werkhoven over het succes van het Rotterdamse instituut. 

125 jaar Bierhandel De Pijp 


Welk ander Rotterdams restaurant kan zeggen dat het The Rolling Stones geweigerd heeft, of dat Koningin Máxima er heeft gegeten? Bierhandel De Pijp is het oudste, nog immer geopende restaurant van Rotterdam. Dit jaar, in mei, bestaat het restaurant 125 jaar, wat in stijl gevierd werd op 2 juli.

De middag was gevuld met mooie verhalen, muziek en een eerbetoon aan chef René Korteland die na 40 jaar in augustus met pensioen gaat. Ook heeft De Pijp in samenwerking met Brouwerij Noordt een speciaal jubileumbiertje gebrouwen. Het Pijpje Blond is zolang de voorraad strekt verkrijgbaar in het restaurant. 

Het succes van De Pijp ligt in het creëren van een huiskamer voor iedereen, van alle generaties.Jilles van Werkhoven

Een schaap met vijf poten  


Huidige eigenaar Jilles van Werkhoven nam Bierhandel De Pijp in januari 2012 over van zijn voorganger John Mook. Jilles: "Ik kwam hier in 1989 voor het eerst als student, want het is traditie als je lid wordt van het RSC (Rotterdamsch Studenten Corps, red.) dat je hier je officiële eerste biertje drinkt." Ook later, toen hij zijn studie Rechten had afgerond en inmiddels werkte bij Heineken, was hij regelmatig in De Pijp te vinden. 

"Ik hoorde dat John van de zaak af wilde, dus toen heb ik hem gebeld. De dag voordat hij in gesprek zou gaan met de accountant en makelaar voor de verkoop spraken we elkaar en binnen een half uur was het beklonken." Jilles wilde al langer een eigen horecazaak starten. "Ik had voor mijzelf een lijstje gemaakt waaraan een restaurant zou moeten voldoen, maar het was eigenlijk een schaap met vijf poten. Bij De Pijp vielen voor mij alle puzzelstukjes op zijn plaats en wilde ik dit koste wat het kost hebben."  

Als ik hier de kalfslever met gebakken spek en ui van de kaart haal, staan ze op de stoep te protesteren.Jilles van Werkhoven

Een instituut 


Garnalenkroketten, Gaffels lam en gebakken mosselen: de menukaart van Bierhandel De Pijp is al decennia hetzelfde. "Ik heb bij mijn aantreden niet zoveel veranderd. Op de achtergrond wat dingen en iets aan de wijnkaart, maar de gerechten zijn nog steeds hetzelfde. Dat moet je hier ook niet proberen, want dan heb je een groot probleem." Om de koks uit te blijven dagen, is het gerecht van de maand in het leven geroepen. "Ze hebben er onderling een soort wedstrijdje van gemaakt."

De band met het RSC blijft onverminderd sterk. Nadat het verenigingsgebouw aan de Eendrachtsweg aan het begin van de Tweede Wereldoorlog werd dichtgegooid, vond het RSC in De Pijp aan de Gaffelstraat een nieuw ondergronds onderkomen waar ook het verzet bijeenkwam. Ook nu zie je er nog veel mensen met een corporale achtergrond. Naast de vaste gezichten van Jilles en kelner Morris, staan in de bediening bij De Pijp slechts leden van het corps volgens een rooster wat ze zelf opstellen. 

Men zegt weleens: als je niet in De Pijp bent geweest, dan ben je niet in Rotterdam geweest.Jilles van Werkhoven 

Het dassenregister 


Wie weleens in De Pijp is geweest, heeft de honderden dassen zien hangen aan rails langs de muur. Begin jaren '80 besloten toenmalige eigenaren John en John om 2000 stropdassen met het logo van De Pijp te laten maken. Die genummerde dassen werden uitgereikt aan vaste gasten. Jilles: "Rotterdammers of bekende Nederlanders: het deed er niet toe zolang je maar ambassadeur van De Pijp was. Het werd echt een collectorsitem." 

Wat daarna gebeurde, is dat mensen hun eigen stropdas aanboden in de hoop er één terug te krijgen. Zo gemakkelijk gaat dit echter niet. "We zijn heel selectief en geven er maar zo'n vijftien per jaar weg." Hoe je dan toch aan zo'n felbegeerde stropdas komt? "Dat is eigenlijk een van de best bewaarde geheimen van De Pijp, maar een aantal dingen is zeker: je mag er nooit om vragen, de das is niet te koop en als je hem aangeboden krijgt en weigert, krijg je hem nooit meer." 

Bekende gezichten en generaties gasten 


The Rolling Stones? Die kwamen bij het De Pijp van voorganger Cor van der Valk niet binnen. Pas enkele jaren later toen ze weer in Rotterdam speelden hadden ze succes, maar mochten ze wel pas na twaalven komen zodat ze de andere gasten niet zouden storen. Een bezoek aan De Pijp was onderdeel van de inburgeringscursus van onze koningin en cabaretier Youp van 't Hek komt steevast bij De Pijp eten als hij in Rotterdam optreedt. 

De warmte, samenhorigheid en bereidheid om te helpen was echt ontroerend.Jilles van Werkhoven

Toch zijn dit niet de mooiste herinneringen van Jilles. Ter ere van het jubileum heeft hij een (derde) boek uitgebracht met verhalen van zijn gasten. Door corona is het boek drie jaar eerder uitgebracht dan gepland: "We zijn vijftig weken dicht geweest, dus ik dacht, dan heb ik iets leuks te doen. Ik heb alle gasten tegen betaling een pagina in het boek laten kopen en zo hebben we het eigenlijk overleefd." 

"Ik heb er bijna een brok van in mijn keel als ik erover nadenk. De warmte, samenhorigheid en bereidheid om te helpen was echt ontroerend. Om te zien hoe belangrijk De Pijp ook voor anderen is, dat besef kwam toen echt. Het is niet zomaar een horecabedrijf, maar een hele bijzondere plek voor velen."

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
De Stoofboot: stoofvlees, friet en een biertje op de Rotte

Bar Alaska en Rivercity slaan de handen ineen voor de Stoofboot. Een rondvaart over de Rotte met stoofvlees, dekentjes, goed gezelschap en een biertje.

Waarom een dagje Rotterdam begint en eindigt bij Hotel New York

De Buik heeft een route uitgestippeld voor een dagje Rotterdam, te beginnen bij Hotel New York, dan de Maas en het centrum van de stad als uitgangspunt.

The Oyster Club waar fancy dining en het nachtleven elkaar treffen

Voor een volledige avondje uit, zit je bij the Oyster Club aan het Rodezand op de juiste plek. Begin met sushi en een cocktail en eindig op de dansvloer.