Vanaf 17 juni heeft Schiedam er een brewpub en restobar bij. Eurobrouwers opent net voor de officiële start van de zomer haar deuren op het terrein van de Glasfabriek, net iets voorbij de Rotterdamse Merwe-Vierhavens. Kristiaan de Leeuw - die we kennen van Marseille en POING - brengt op deze plek al het moois wat Europa ons te bieden heeft bij elkaar.
Van de kade naar de Lange Haven

Sinds 2017 is de Glasfabriek aan de rand van Schiedam niet meer operationeel. Vroeger werd hier glas geproduceerd voor onder andere Schiedams grootste exportmarkt: jenever. Op dit moment wordt het gebied in fases klaargemaakt voor herontwikkeling. Onder toeziend oog van BANK15 zijn in de afgelopen tijd veel creatieve makers neergestreken om de plek te laten leven.
Een grote publiekstrekker als Eurobrouwers miste nog. Kristaan fietste al lange tijd geleden langs het gebied en was meteen verkocht. In eerste instantie wilde hij helpen de juiste exploitant te vinden voor de plek, maar besloot het later toch zelf te doen. Samen met Coen Wooldrik, die van fijnproever en barman bij Marseille aan de Kruiskade promoveerde tot bierbrouwer.
Eigen bieren brouwen

In aanloop naar de opening leerde Coen in sneltreinvaart de belangrijkste kneepjes van het vak. Zo ging hij onder andere op stage bij Nevel in Nijmegen en helpt Kaapse Brouwers de ondernemers met de opstart van de brouwerij. Binnenkort stroomt bij Eurobrouwers en verscheidenheid aan bieren uit de tap. Klassieke bieren zoals blond en wit, maar ook zeer experimentele bieren.
"Deze bieren vragen een ander brouwproces", legt Kris uit. "Ze worden gemaakt door middel van wilde gisten, hebben vaak een bepaalde zuring en een langere rijping. Bijvoorbeeld op houten vaten." Door dit proces en de verrassende smaak zullen de 'wilde bieren' in sommige gevallen meer neigen naar natuurwijn dan naar bier.
Dorpsfeesten in goed gezelschap

Kris creëerde het concept van Eurobrouwers gebaseerd op de locatie. "Het was niet iets dat op de planning stond." De hal leent zich uitstekend voor het samenbrengen van mensen, al is het niet zo massaal als de bierhallen in Oost-Europa. Het heeft een hoog plafond, maar het voelt al snel intiem. Ook heeft de brouwerij een groot terras. Kris wil je het gevoel geven dat je je begeeft op een dorpsfeest in goed gezelschap, maar dat kan evengoed in Frankrijk zijn. De nadruk ligt dan ook niet op bier alleen, het is ook mogelijk om om de zelfgebrouwen bierstijlen te combineren met goed eten.
Van Kiev tot aan Brussel
Het team van Marseille, onder leiding van mede-eigenaar DJ, draagt zorg voor de totstandkoming van de eerste kaart. Op het menu vind je een diversiteit aan Europese gerechten. In eerste instantie lag de focus met name op Oost-Europa, maar omdat kiezen voor een regio ook betekent dat je andere gerechten uitsluit die evengoed de moeite waard zijn, is de kaart nu breed Europees georiënteerd.
De groenten komen voornamelijk van de barbecue, er komen tafelzuren en ook 'Kip Kiev' mag van Kris niet ontbreken. Om de gerechten tot stand te laten komen wordt zo veel als mogelijk met lokale ondernemers gewerkt. "Zo worden er ook worsten geserveerd afkomstig uit de Poolse supermarkt in Schiedam."
Extravert karakter

Naast eigenaar is Kris ook voor een groot deel verantwoordelijk voor het interieurontwerp en de branding. "Door de tijdelijkheid van de plek hebben we keuzes moeten maken. Zo besloten we enerzijds te investeren in vloerverwarming voor aangename winters en anderzijds toch het ontwerp van de zaak in eigen hand te houden."
Ook de stijl van het logo en de gigantische muurschildering - die is gemaakt door Tom Vincentie via Opperclaes - zijn voortgekomen uit inspiratie die Kris in Europa heeft opgedaan. "Het is geïnspireerd op een biermerk, waarvan ik niet ga onthullen welke. Wie het raadt krijgt van mij het eerste officiële Eurobrouwers blik overhandigd."
Eurobrouwers opent voorlopig op vrijdag, zaterdag en zondag.