Geen strakke lijnen, gewoon steengoede producten bij Bar Dertien in het Koffie Hotel

De Buik praat met Daan Wagner van Bar Dertien, de bar die 13 april opent in het Man Met Bril Koffie Hotel.

3 Apr 2025 Loïs Verkooijen

blogger Loïs is een echte Brabander, maar verliefd op Rotterdam. Én op reizen, taal en een lekker biertje op het terras. Die dingen zijn trouwens ook prima te combineren. Als freelancejournalist en cultureel antropoloog heeft ze een bijzondere kijk op de stad. Voor de buik verkent ze de diversiteit van de Rotterdamse horeca en gaat ze op zoek naar bijzondere mensen en unieke verhalen.

Restaurant toevoegen aan favorieten

Bar Dertien

Linker Rottekade 13, Rotterdam Maaltijd: BorrelenDiner Stadsdeel: Noord Keuken: NederlandsInternationaal Prijsniveau: Wat duurder Bekijk restaurant

Geen strakke lijnen, gewoon steengoede producten bij Bar Dertien in het Koffie Hotel

Daan Wagner van Bar Dertien doet niet aan poespas. Geen wijnkaart vol moeilijke termen, geen menukaart die vastligt voor maanden. “Dingen moeten kunnen groeien”, zegt hij. “Als iets niet werkt, dan kneden we dat gewoon verder.”

Met die instelling opent hij binnenkort zijn eigen bar en restaurant in het Koffie Hotel in Rotterdam. “Ik wil een fijne plek maken waar je binnenkomt voor een glas wijn en blijft hangen voor het eten.”

​Een bar die meebeweegt met de tijd

Daan werkt al sinds zijn zestiende in de horeca. Hij brouwde bier, leerde het vak van grote namen en stond jarenlang met plezier in dienst van een baas. “Maar nu is het tijd om mijn eigen ding te doen.”

Dat doet hij in het Man Met Bril Koffie Hotel: een plek waar koffie, cultuur en gastvrijheid samenkomen. Overdag kun je er terecht voor koffie, ontbijt en lunch. Daarnaast is er ruimte voor podcasts, vergaderingen en andere evenementen. En wie na een avond bij Bar Dertien niet meer naar huis wil, kan blijven slapen in een van de vijftien kamers van het hotel.

​Wijn, brood en een ijzersterk team

Bar Dertien wordt een zelfstandige zaak, los van het hotel, al kun je ervan uitgaan dat Daan en zijn team ook roomservice zullen verzorgen. De keuken is in handen van chef Olmo (van Duin, red.).

Check zijn Instagram”, zegt Daan. “Hij kookt vrij en creatief. Ik wil dat hij kan doen waar hij blij van wordt, binnen de lijnen van Dertien, want dat proeven gasten”. "Hij blij, ik blij.”

Bij Dertien dus geen vaste kaart, maar gerechten die meebewegen met het seizoen. Ingrediënten komen waar mogelijk uit de regio. Daan zucht: “Maar daar wil ik ook weer geen heel ding van maken. Ik wil geen pretentieuze zaak zijn die duurzaamheid centraal stelt. "Duurzaamheid moet vanzelfsprekend zijn”, aldus de ondernemer.

​'Gewoon lekkere wijn'

Olmo brengt ook zijn liefde voor fermentatie mee. “Dat gaan we niet alleen in de keuken doen, maar ook achter de bar.” “Zelf siropen maken, onze eigen soda’s. Geen Fanta, en Coca-Cola, misschien alleen voor mensen die willen mixen”, grinnikt Daan.

“Ik heb altijd veel met bier gedaan, maar wijn fascineert me ook”, vertelt hij. “Er komt natuurwijn op de kaart, maar ik ga er geen hype van maken." Misschien noemen we het gewoon wijn. Gewoon lekkere wijn.”

Bar Dertien moet een plek worden waar je zonder verwachtingen binnenstapt en verrast wordt door gastvrijheid en kwaliteit. “Het is 100 m², met een grote bar en zo’n 50 à 55 couverts." "Ik hoop dat mensen hier komen om te borrelen en vanzelf blijven eten.”

​Brood van eigen deeg

Naast bier heeft Daan nog een andere passie: brood. Thuis experimenteert hij al jaren met zuurdesem. In Bar Dertien krijgt hij straks een bakkersoven met een stenen vloer. “Daar kan ik zelf brood in bakken." "Die verkoop ik aan het Koffie Hotel voor het ontbijt en de lunch, en ik gebruik ze ook als basis voor gerechten.”

De verbouwing is bijna rond, maar Daan neemt zijn tijd. “Ik doe veel zelf." Op woensdag en zaterdag bak ik nog zuurdesempizza’s bij Station Bergweg. Thuis een gezin, hier een bar opbouwen – het is even schakelen, maar dit wordt top.”

​Bar Dertien in Rotterdam: open op 13 april

Eén datum staat vast: zondag 13 april, de dag van de Rotterdam Marathon. “Dat is zo’n waanzinnig moment in de stad, ik moet dan open zijn. Misschien is nog niet alles perfect, maar dat maakt niet uit. " Dan gaan we gewoon lekker beginnen.”

Voor de inrichting is hij nog een crowdfunding gestart. Check hier als je wil bijdragen

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
De signature dishes van Cees Helder en François Geurds op een avond: tarbot versus piccalilly

Driesterrenchef Cees Helder kookte nog een keer zijn klassieke topgerechten, samen met François Geurds. Een vergelijking tussen hun signature dishes.

Joelia: meesterlijk impressionisme aan het Hofplein

Bij Joelia proef je van verrassende gerechten en ervaar je een ontspannen, pretentieloze bediening die altijd in is voor een gezellig praatje.

Tante Nel wordt een cocktailbar: ‘We gaan terug in de tijd met SOHO’

Aan de Pannekoekstraat, waar ooit de cocktailscene in Rotterdam begon, opent nu Soho by Jigger. Verwacht klassieke cocktails en creatieve uitspattingen.