Begin maart vertelden Pepijn Schmeink en Mathijs Huis in ’t Veld ons over de plannen voor hun nieuwe plant-based en fast cuisine concept: Jack Bean. Drie maanden en twee keer een pop-up bij de Fenix Food Factory later, opende Jack Bean half juni officieel haar deuren, schuin tegenover Rotterdam Centraal. Tijd om eens langs te gaan en de burgers, wraps, bowls, muffins en frisdranken te proeven.
Hardroze

Jack Bean is volledig plant-based. Dit houdt in dat er geen dierlijke producten gebruikt zijn tijdens de bereiding van het eten en drinken. Dit is iets wat je zomaar over het hoofd kan zien als je Jack Bean binnenstapt. Op de voorgevel aan het Weena staat in dik gedrukte witte letters plant-based cuisine, maar daar merk je binnen voor de rest niet veel meer van. Een grote tekening van een stier die uit groenten bestaat op de muur geeft nog een extra hint, maar voor de rest is het een strak en licht ingerichte moderne zaak met store hardroze details, zoals tablets waarop het eten besteld kan worden.

Zelfgemaakte ginger soda
Achter deze tablets staat een mengelmoes van studenten, zakenlui en toeristen die eten bestellen om mee te nemen of om daar op te eten. “De eerste reacties zijn goed”, vertelt Mathijs. “De mensen reageren enthousiast. Sommigen hebben ook nog niet door dat het plant-based is. Vanochtend hadden we twee mensen die er pas achteraf achter kwamen dat er op de burger geen vlees zit. Het is leuk om te zien dat ze zo positief reageren.”
Ultimate burger

Ultimate burger
Dat de burger geheel veganistisch is, is ook iets wat je kan ontgaan. Op de menukaart van Jack Bean word je niet overspoeld met moeilijke termen en superfoods. De plant-based burger heet op de kaart de Ultimate Burger en ziet eruit als een gewone hamburger. Hij lijkt medium-rare gegaard te zijn en is sappig van smaak met een goede bite. Toch is de burger niet gemaakt van vlees, maar van bonen, groenten en granen. Meer dan deze ingrediënten wil Pepijn helaas niet kwijtgeven. “Dan moet ik je vermoorden”, grijnst hij. “Het is fijn dat de burger goed wordt ontvangen. Het is niet per se de bedoeling dat het vlees wordt vervangen, maar het moet gewoon lekker zijn en voldoen.”
Nog veel meer dan burgers

Eggplant sandwich
Voor de rest is de menukaart erg overzichtelijk. Naast de burger, de falafelwrap en de eggplantsandwich, waar je voor moet oppassen want die kan erg heet zijn, hebben ze zeven verschillende bowls. Van een Japanse noodlesalade, zoals te zien op de hieronder foto, tot een mexican chili bowl of een gele curry. Ook hebben ze verschillende bijgerechten, zelfgemaakte zoetigheden en soda’s om erbij te bestellen. Vooral de muffin en de zelf gemaakte soda’s (frisdranken) spraken ons erg aan.

Japanse noodlesalde
Pepijn en Mathijs: lekkere en duurzame combinatie

Pepijn is geen onbekende in de Rotterdamse foodscene. Sinds begin 2014 runt hij samen met Remco van Erp restaurant Dertien aan het Schiedamse Vest. Hier koken ze sinds vorig jaar geheel op houtskool. Voor Dertien runde Pepijn restaurant Eendracht waar hij een van de vooroplopers was in het back to basic koken. Daarvoor heeft Pepijn een aantal jaar in Amerika gewoond waar hij gelijksoortige projecten zoals Jack Bean leidde. “Voor mij is het een cirkel die rondkomt. Ik Amerika heb ik jarenlang gelijksoortige restaurants opgezet. Misschien niet allemaal even gezond, maar wel qua opzet hetzelfde en deze ervaring komt nu enorm van pas.”
Mathijs heeft een achtergrond in sociaal- en duurzaam ondernemen. “Ik heb hiervoor NLvoorelkaar opgezet. Voor Rotterdammers wellicht beter bekend als Rotterdammersvoorelkaar, maar dit platform is ondertussen uitgegroeid tot de grootste marktplaats voor vrijwilligerswerk van Nederland. Daarvoor heb ik een project geleid wat tuktuk rijders in India hielp met ondernemen en verduurzamen. Met Jack Bean wilde ik weer bezig zijn met het verduurzamen op een toegankelijke manier. Dingen zoals zonnepanelen of elektrisch rijden zijn enorm goed voor het milieu, maar voor heel veel mensen helemaal niet toegankelijk. Terwijl een paar keer in de week geen vlees eten iets is wat iedereen kan doen en enorm goed voor het milieu is. Deze beweging willen wij stimuleren.”
Betaalbaar en snel

En dit stimuleren doen ze goed. Op een doordeweekse dag staat ’s middags de hele zaak vol. Op tablets of via de website worden de bestellingen doorgegeven en achter de balie staan Pepijn, Mathijs en de rest van hun team de bestellingen direct te bereiden. Ze laten zien dat gezond, vegan en plant-based eten helemaal niet saai of moeilijk hoeft te zijn, maar gewoon erg lekker en ook nog eens enorm toegankelijk. Het eten is bovendien goed geprijsd en snel klaar, iets wat zeker ook niet onbelangrijk is, midden in het Rotterdamse Central District.

Frietjes met vegan mayonaise