Pepijn Schmeink is al jaren de chef van restaurant Dertien. In de keuken werkt hij - met zijn compagnon Remco van Erp - lokaal, groentegericht en zo veel mogelijk no-waste. Nu gaat hij nog een stap verder in de duurzame keuken en opent samen met ondernemer Mathijs Huis in ’t Veld een volledig nieuw, plantaardig concept: Jack Bean
Duurzame ondernemers
Pepijn kennen wij vooral als ondernemer van restaurant Dertien. Mathijs is een sociale ondernemer met een bedrijfskunde achtergrond en kennen wij (nog) niet uit de horecawereld. De twee ondernemers zijn wereldverbeteraars en kwamen elkaar tegen op het moment dat ze zich afvroegen: hoe krijgen we mensen zo ver dat ze nog beter, gezonder en duurzamer gaan eten?
Fast Cuisine

“We dachten beiden dat het antwoord zou liggen rond fast food. We hebben een concept bedacht en uitgewerkt, maar in plaats van fast food is het fast cuisine”, vertelt Pepijn ons. Het menu is namelijk geïnspireerd op serieuze chefs zoals Pepijn, die ook zelf in de keuken zal staan om zijn kennis en technieken toe te passen. Pepijn: “Het bijzondere aan het concept is dat het volledig plantaardig is en dat er geen dierlijke eiwitten zullen worden gebruikt. Het is onze missie om te laten zien hoe lekker het is om planten te eten. Bovendien willen wij laten zien dat het niet iets exclusiefs is, maar dat je juist voor de dagelijkse trek er prima mee uit de voeten kan”.
Voor deze dagelijkse, snelle trek hebben zij een toplocatie in de directe omgeving van het Centraal Station gevonden. Pepijn: “Je kan op een console bestellen of van tevoren online via de app. Als je dan bij de kassa komt staat je maaltijd klaar en kun je ervoor kiezen om hem mee te nemen of in de zaak plaats te nemen”. Op de menukaart kun je gerechten zoals de Ultimate Burger, Hollandse falafel van tuinbonen, Curried Cauliflower salade en de Mexican Smokey Chili verwachten.
Jack Bean
De nieuwe zaak zal Jack Bean gaan heten, een naam waar goed over nagedacht is. “Jack Bean is geïnspireerd op Jack and the Beanstalk (Sjaak en de Bonenstaak). In dit sprookje levert Jack zijn laatste koe in voor de drie magische bonen en dat is symbool voor wat wij ook willen zien. Vlees is omstreden en over dierlijke eiwitten is sowieso heel veel discussie. Het is duidelijk dat het niet echt duurzaam is en wij willen op een sympathieke manier laten zien hoe het ook kan”, vertelt Pepijn
Kaapse Kitchen

Van 6 tot 11 maart zal de eerste pilotweek plaatsvinden in de Kaapse Kitchen en in april de tweede. Pepijn en Mathijs hopen rond juni de deuren aan het Stationsplein te openen.