Nieuw Rotterdams Café viert 10-jarig jubileum met burger van François Geurds

Het Nieuw Rotterdams Café bestaat tien jaar en dat wordt gevierd. Tot april 2023 bestel je er een hamburger bedacht door sterrenchef François Geurds.

14 Dec 2022 Ari Dijk

blogger Na een verblijf van ruim 25 jaar op Curaçao, is Ari nu weer terug in haar geboortestad. Ze is dol op lekker eten en druk bezig met het (her)ontdekken van culinair Rotterdam.

  • 14 Dec 2022

Nieuw Rotterdams Café viert 10-jarig jubileum met burger van François Geurds

De Witte de Withstraat is al jaren dé uitgaansplek plek voor Rotterdammers en mensen van buiten de stad. Hier vind je de lekkerste eettentjes, leuke cafés en mooie winkels. Midden in de straat, in een statig hoekpand waar het NRC Handelsblad vroeger werd gemaakt, is het Nieuw Rotterdams Café - in de volksmond beter bekend als NRC. Onlangs bestond NRC tien jaar. In november werd dat groots gevierd, onder meer met een viergangendiner van sterrenchef François Geurds. De Buik schoof aan.

Een feestelijke stemming 


De avond gaat goed van start met een glas champagne en op de achtergrond muziek van een dj die staat te draaien. Alle gasten hebben zich goed gehouden aan de dresscode 'feestelijk', dus de sfeer zit er direct goed in. Vervolgens een welkomstwoord van conceptmanager Dave van den Donker die het publiek voorstelt aan sterrenchef François Geurds en zijn team van FG Restaurant** en FG Food Labs*. Na zijn korte toespraak heeft Dave nog een leuk nieuwtje: de speciale jubileumburger van François staat gedurende vier maanden op de kaart van NRC en kan dus door alle bezoekers van het restaurant geproefd worden! 

De aftrap 


Het cafégedeelte van de zaak is voor de gelegenheid omgetoverd tot chic restaurant met prachtig gedekte tafels. We trappen het menu af met een amuse van dikke frieten van kikkererwten en bospaddenstoelen, geserveerd met drie verschillende sausjes. Het gerechtje zit bomvol smaak en is hopelijk een voorbode van de rest van het menu. Het voorgerecht bestaat uit fish and chips a la François. De gefrituurde kabeljauw met ravigottesaus is een feestje op zich: perfect gegaarde vis met een zeer knapperige korst en de saus krijgt een beetje pit door pika sambal. Aansluitend worden we met een sgroppino van limoensorbetijs en prosecco klaargestoomd voor het pièce de résistance. 

Sterrenburger 


Het gerecht waar we heel de avond al naar uitkijken wordt geserveerd: de sterrenburger! We krijgen een sappige burger van rundvlees en kippendij op een briochebol geserveerd. Op de burger ook een krokantje van kippenhuid, romige aioli en frisse komkommer voor de balans. Waarlijk een burger plus, zoals je dat van de sterrenchef mag verwachten. Erbij komt een bescheiden portie patatas bravas. Als dessert krijgen we nog een chocoladetaartje met grote chocoladeschotsen, altijd goed, en net als we denken dat we niets meer op kunnen, krijgen we nog een espresso martini. Levensgevaarlijk dit drankje, maar één waar we geen nee tegen zeggen. Na een kopje - gewone - espresso is het culinaire feest afgelopen. We keren huiswaarts met de geruststellende gedachte dat de sterrenburger van François Geurds de komende maanden nog steeds op het menu van NRC staat. Daar gaan we zeker voor terug!

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Ian van Eck over de geuren van wijn: ‘puur parfum’

Ian van Eck praat ons op De Buik geregeld bij over wijnen. Deze keer gaat het geuren en welke invloed die kunnen hebben op je smaakpapillen.

Bentō Café, een oase van rust op het Weena

Bentō Café heeft sinds de renovatie een vernieuwde plek met open koken, huisgemaakte onigiri en binnenkort ook merchandise.

De signature dishes van Cees Helder en François Geurds op een avond: tarbot versus piccalilly

Driesterrenchef Cees Helder kookte nog een keer zijn klassieke topgerechten, samen met François Geurds. Een vergelijking tussen hun signature dishes.