De Witte de Withstraat is al jaren dé uitgaansplek plek voor Rotterdammers en mensen van buiten de stad. Hier vind je de lekkerste eettentjes, leuke cafés en mooie winkels. Midden in de straat, in een statig hoekpand waar het NRC Handelsblad vroeger werd gemaakt, is het Nieuw Rotterdams Café - in de volksmond beter bekend als NRC. Onlangs bestond NRC tien jaar. In november werd dat groots gevierd, onder meer met een viergangendiner van sterrenchef François Geurds. De Buik schoof aan.
Een feestelijke stemming

De avond gaat goed van start met een glas champagne en op de achtergrond muziek van een dj die staat te draaien. Alle gasten hebben zich goed gehouden aan de dresscode 'feestelijk', dus de sfeer zit er direct goed in. Vervolgens een welkomstwoord van conceptmanager Dave van den Donker die het publiek voorstelt aan sterrenchef François Geurds en zijn team van FG Restaurant** en FG Food Labs*. Na zijn korte toespraak heeft Dave nog een leuk nieuwtje: de speciale jubileumburger van François staat gedurende vier maanden op de kaart van NRC en kan dus door alle bezoekers van het restaurant geproefd worden!
De aftrap

Het cafégedeelte van de zaak is voor de gelegenheid omgetoverd tot chic restaurant met prachtig gedekte tafels. We trappen het menu af met een amuse van dikke frieten van kikkererwten en bospaddenstoelen, geserveerd met drie verschillende sausjes. Het gerechtje zit bomvol smaak en is hopelijk een voorbode van de rest van het menu. Het voorgerecht bestaat uit fish and chips a la François. De gefrituurde kabeljauw met ravigottesaus is een feestje op zich: perfect gegaarde vis met een zeer knapperige korst en de saus krijgt een beetje pit door pika sambal. Aansluitend worden we met een sgroppino van limoensorbetijs en prosecco klaargestoomd voor het pièce de résistance.
Sterrenburger

Het gerecht waar we heel de avond al naar uitkijken wordt geserveerd: de sterrenburger! We krijgen een sappige burger van rundvlees en kippendij op een briochebol geserveerd. Op de burger ook een krokantje van kippenhuid, romige aioli en frisse komkommer voor de balans. Waarlijk een burger plus, zoals je dat van de sterrenchef mag verwachten. Erbij komt een bescheiden portie patatas bravas. Als dessert krijgen we nog een chocoladetaartje met grote chocoladeschotsen, altijd goed, en net als we denken dat we niets meer op kunnen, krijgen we nog een espresso martini. Levensgevaarlijk dit drankje, maar één waar we geen nee tegen zeggen. Na een kopje - gewone - espresso is het culinaire feest afgelopen. We keren huiswaarts met de geruststellende gedachte dat de sterrenburger van François Geurds de komende maanden nog steeds op het menu van NRC staat. Daar gaan we zeker voor terug!