Sinds augustus zijn Zahir en zijn vrouw Sam de trotse nieuwe eigenaren van Caffè Booon. Hoewel Caffè Booon een bestaand concept is, ze staan bijvoorbeeld bekend om hun lekkere broodjes, willen zij hun eigen draai aan de zaak geven. Wij vonden het hoog tijd om een kijkje te gaan nemen. Wij spraken met Zahir over waarom zij de zaak hebben overgenomen, het effect op de zaak van de eigenaren en de toekomst.
Gek op koffie

“Mijn vrouw en ik hadden de droom op een dag iets te gaan doen in de horeca. Wij komen uit de zakenwereld, daarin misten we iets. Je zit de hele dag achter een scherm, dat gaf niet genoeg voldoening”, vertelt Zahir. Het mag dan wel maandagmiddag zijn, maar Caffè Booon zit helemaal vol. Op dit moment werken Zahir en zijn vrouw nog bij een bedrijf. Ze werken dus maar een aantal dagen per week bij Caffè Booon. Wanneer het financieel haalbaar is willen zij zelf, fulltime, Booon gaan runnen. Via dat werk zijn zij ook in Nederland terecht gekomen, Zahir en Sam komen namelijk uit Kaapstad. Dat betekent trouwens niet dat we gelijk een kaart vol met Zuid-Afrikaanse gerechten kunnen verwachten, ze blijven vasthouden aan de Italiaanse gerechten, maar het kan best dat je in de toekomst een daily special van Zuid-Afrikaanse afkomst op de kaart tegenkomt. “Ik heb dit project (Caffè Booon, red.) gestart omdat ik een grote passie heb voor koffie. Mijn liefde voor koffie begon zo’n vijf jaar terug toen ik een koffieapparaat cadeau kreeg. Op den duur ben ik koffie gaan branden, er staat een koffiebrander in mijn huiskamer. Mijn vrouw is daar niet heel blij mee, maar passie is passie.” Zahir wilde een plek zoals Caffè Booon, maar zag het meer als een droom. Op een dag besloot hij toch Caffè Booon te mailen of ze het misschien ooit zouden willen verkopen, nog op die dag werd het online te koop gezet. “Dat was een teken voor mij. Toen heb ik de makelaar opgebeld en het geregeld, sinds 9 augustus zijn mijn vrouw en ik de eigenaren.”
Door ontwikkelen
“We zijn heel erg gek op Italië en alles daaromheen, maar we zijn geen Italianen. Het concept gaan we niet helemaal veranderen, maar we willen niet een volledig Italiaans café blijven. Het personeel is heel erg divers en zitten vol met ideeën. Zij helpen ook Caffè Booon verder te ontwikkelen door hun ideeën”, legt Zahir uit. Hij wil geen grote wijzigingen op de kaart, maar gaat wel wat dingen veranderen. Zo wordt de kaart wat kleiner en verdwijnen de minder populaire gerechten. “De basis blijft Rotterdam meets Italy, maar we willen wel de lokale identiteit beter laten zien. We hebben bijvoorbeeld Rotterdamse bieren. Alles is hier welkom zolang het eerlijke en ambachtelijke producten zijn.” Ook zijn liefde voor koffie wil hij laten zien bij Caffè Booon. “Hiervoor kwam de koffie uit Italië. Wij hebben nu eigen gebrande koffie, dat doe ik persoonlijk. We gebruiken single-origin koffie, dat is koffie van één boerderij uit bijvoorbeeld Afrika of Zuid-Amerika”, vertelt Zahir. Het feit dat Zahir zelf de koffie brandt, maakt de smaak wel anders. “De meeste mensen weten niet wat verse koffie is, die denken bij verse koffie aan een zak bonen die ze opentrekken. Vaak is die koffie allang gebrand en heeft hij in opslag gelegen. Dat is bij onze koffie niet het geval. Mensen zijn gewend aan zwaarder gebrande koffie dan die wij hebben. Onze koffie is lichter gebrand, daarom is hij minder bitter en ligt de zuurgraad hoger. Doordat de koffie minder bitter wordt, is koffiedrinken toegankelijker voor mensen die weinig koffie drinken of er net mee beginnen”, legt Zahir uit.
Warmere sfeer

“Het was natuurlijk eerst een erg heel Italiaans café. De sfeer was heel koud binnen, geen groen. We hebben gelijk planten toegevoegd en de bar veranderd. We wilden meer warmte toevoegen. Het moet een plek zijn waar iedereen zich welkom voelt, als een soort woonkamer”, vertelt Zahir over het interieur. Terwijl het interieur al is aangepast geef Zahir aan dat ze nog lang niet klaar zijn en dat de zaak altijd verder zal blijven ontwikkelen. “We willen meer tafels binnen en wat meer natuurlijke elementen. Dan kun je denken aan hout en planten.” Na het proeven van de broodjes onder het regime van Zahir en zijn vrouw, zijn wij er in ieder geval zeker van dat als je lekker wil lunchen, je nog altijd terecht kunt bij Caffè Booon.