In het bruisende westen van Rotterdam bevindt zich sinds eind februari Bar Cult, een unieke bestemming waar natuurwijn en creativiteit samenkomen. Rutger van de Pol, de gepassioneerde eigenaar van Bar Cult, heeft hier een plek gecreëerd waar iedereen welkom is, zonder pretenties. "Het belangrijkste is dat de wijn gewoon lekker is", aldus Rutger.
Zorgvuldige keuzes

We stappen op een zwoele vrijdagavond over de drempel bij Bar Cult en zijn direct onder de indruk van de sfeer. De grote ramen staan wagenwijd open waardoor het terras overloopt in het interieur. "De inrichting is simplistisch, maar elke keuze is zorgvuldig gemaakt", vertelt Rutger trots. De kleurrijke bar, ontworpen door Nightshopp666 en vervaardigd uit gerecyclede flessen, is een meesterwerk op zichzelf. De bar lijkt haast te bewegen terwijl je langsloopt. "Het creëert zo een dynamisch effect", voegt Rutger toe.
We lopen een stukje verder door en ontdekken een roze droom: de toiletten. Hier worden we begroet door indrukwekkende spiegels, ontworpen door Linde Derickx. "Ik wilde dat zelfs een bezoek aan het toilet een ervaring zou zijn", legt Rutger uit. Op deze fijne vrijdagavond is het terras gevuld met gasten en lijkt het alsof Bar Cult altijd al een vaste waarde is geweest aan de charmante Oostkousdijk.
Het verhaal van Bar Cult

"Het verhaal van Bar Cult begon met een pop-up in Weelde, waar we een geweldige zomer beleefden", herinnert Rutger zich. Na succesvolle avonturen bij verschillende locaties in Rotterdam, zoals Lux en Kaapse Maria, gooide de lockdowns roet in het eten. Het was voor Rutger stoppen of écht goed doorgaan. Niet lang hierna kwam het historische horecapand uit 1910 op zijn pad. "Een hoekpand was altijd al een stille droom van mij", bekent Rutger met een glimlach.
Hij greep de kans en de mogelijkheden werden direct duidelijk. Vastberaden zette Rutger een crowdfundingcampagne op en tot zijn verbazing was het benodigde bedrag binnen twaalf dagen bijeen gebracht. "Het laat zien dat er een groeiende interesse is in natuurwijn en het concept van Bar Cult", merkt Rutger op.
Taboes doorbreken

Foto: het team van Bar Cult met als tweede van links Kamiel en helemaal rechts Rutger
"Mensen hebben bij natuurwijn soms nog een vertekend beeld van extreme, boerse geuren en hele troebele wijn", legt Rutger uit. "Hier probeer ik die aspecten te vermijden. Natuurwijn draait om spontane gisting en gezonde druiven. Het is ongefilterd en bevat zo min mogelijk sulfiet." Daarbij heeft Rutger wijn op de tap omdat hij ook dit taboe met veel liefde doorbreekt.
Met ruim tien jaar ervaring met natuurwijn bij gerenommeerde restaurants zoals De Nieuwe Winkel in Nijmegen, BAK Restaurant in Amsterdam en lokale bekenden zoals Lux en Putaine, is Rutger een autoriteit op het gebied van natuurwijn. Zijn rechterhand is Kamiel Scholten, met wie hij een gelijke smaak en visie deelt. "Er is eigenlijk niemand met wie ik zo erg op één lijn zit qua wijnen als Kamiel", vertelt Rutger lachend. Ook in deze bar hebben we dezelfde ideologie. "Natuurwijn is voor iedereen, maar tegelijkertijd ook heel persoonlijk", benadrukt Rutger.
Een overvloed aan keuze
Bij Bar Cult stellen ze dan ook aan elke tafel de vraag waar de gasten zin in hebben, en er zijn altijd passende opties beschikbaar. Met 30 tot 40 flessen die elke avond geopend worden, is er een overvloed aan keuze. "Zelfs niet-natuurwijnliefhebbers kunnen bij ons de natuurwijnwereld ontdekken. Het belangrijkste is dat het gewoon lekker is", aldus Rutger. “Mocht je trouwens liever kiezen voor een biertje met spontane gisting of een verfrissende saké of kombucha, kan dit natuurlijk ook.”
Meer dan een wijnbar

Vanuit de bar boven lopen we via een verborgen trap richting de indrukwekkende kelder van de bar waar maar liefst 1500 flessen wijn worden bewaard. We staren vol bewondering naar de collectie en ons oog valt op een indrukwekkende fles uit 1997. Rutger legt ons uit dat ook natuurwijn heel mooi kan rijpen en zijn complexiteit kan behouden gedurende de jaren.
Buiten aan de lichte houten tafeltjes vertelt Rutger dat Bar Cult echter veel meer is dan alleen een wijnbar. Het is een plek waar verschillende elementen samenkomen: wijn, proeverijen, muziek, interieur en eten.
Smakelijke snacks

De keuken biedt een scala aan smakelijke snacks, kazen en lokale producten. "We hebben al enkele succesvolle samenwerkingen gehad met chefs en ik ben van plan dit in de toekomst nog vaker te doen", vertelt Rutger enthousiast.
Op het terras genieten we nog even na met een verfrissende pét-nat, een bordje kaas van de Kaashoeve en brood van bakkerij Aap Noot Brood met opgeklopte boter. Dit laatste is volgens ons eigenlijk al genoeg reden voor een bezoekje aan Bar Cult.