Nu we het hele Paasweekend thuis zijn, hebben we de tijd om uitgebreid de voorbereidingen te doen voor een Paasontbijt, -brunch of -lunch. Geen idee wat je op tafel moet zetten? De chefs van restaurant Parkheuvel**, Osteria Vera, NY Basement en Mangiare verklappen speciaal voor de Buiklezers een gerecht dat je komende Paasdagen (of erna natuurlijk) op tafel kunt zetten. We trappen af met het gerecht van restaurant Parkheuvel**: tartaar met kwartelei en kaviaar.
Restaurant Parkheuvel**
Juliën van Loo is chef in de keuken van het tweesterrenrestaurant van zijn ouders. Parkheuvel** heeft als gevolg van de uitbraak van het Corona virus de deuren helemaal gesloten en doet ook niet aan bezorging. Mocht je toch de restaurantervaring in huis willen halen, kun je de Parkheuvelbox bestellen op Cook like a Chef en de gerechten zelf namaken. Speciaal voor de lezers van de Buik verklapt Juliën hoe je de heerlijke tartaar met kwartelei en kaviaar maakt. Geen alledaags gerecht, maar in dit soort tijden mag je jezelf best een beetje extra verwennen.
Tartaar met kwartelei en kaviaar
De ingrediënten van het gerecht zijn op basis van 6-8 personen. Bereken dus zelf de juiste hoeveelheid voor het aantal personen in jouw huishouden.
We starten met de bereiding van de croutons. Hiervoor heb je zuurdesembrood en olijfolie nodig. Verwarm de oven voor op 180°C. Snij het zuurdesembrood zonder korst in hele dunne plakjes. Besprenkel met olijfolie en bestrooi met zout. Bak het brood in de oven in ongeveer 8 minuten droog en goudbruin.
De tartaar
Voor de tartaar heb je de volgende ingrediënten nodig:
5 eierdooiers
1 eetlepel dijonmosterd
2 eetlepels ketchup
2 eetlepels mayonaise
50 gram sjalot – fijngesnipperd
25 gram kappertjes
Paar sprietjes bieslook
Fijngesneden paprikapoeder
Worcestersaus
Paar druppels tabasco
500 gram vers gesneden tartaar
3 eetlepels olijfolie (Bij Parkheuvel gebruiken ze de Picual Mijnlijfolie van Erik van Loo. Deze is exclusief bij het restaurant verkrijgbaar. De Picual olijf dankt zijn naam aan de puntige vorm, heeft een intense geur en smaak van groen, onrijp fruit. Je kunt ook een andere olijfolie voor het recept gebruiken).
Begin met het fijnsnijden van de tartaar. Vervolgens meng je de eierdooiers, mosterd, ketchup, mayonaise, sjalot, kappertjes, bieslook, een snufje paprikapoeder, worcestersaus, olijfolie en de tabasco. Voeg een klein beetje zout toe en meng de tartaar erdoor. Voeg peper naar smaak toe.
Het afmaken van het gerecht
Wil je dezelfde ervaring als in het restaurant, dan maak je het gerecht af met de volgende ingrediënten:
6-8 zachtgekookte kwarteleitjes (1 per tartaar dus)
Kaviaar
Radijs in reepjes
Shiso cress
Daikon cress
Geroosterde pijnboompitten
Kappertjes
Kleine blaadjes sla
Tatsoi (een bladgroente uit Azië, waarvan ze bij Parkheuvel de jonge variant gebruiken als sla. Vraag ernaar bij een goede groenteboer of toko)
Verdeel de tartaar over de bordjes en gebruik hiervoor een (rechthoekige) steker. Snij het kopje van de kwarteleitjes en druk de onderkant in de tartaar. Garneer met kaviaar. Zet er kleine blaadjes sla en Tatsoi, radijsreepjes, cress en croutons in. Garneer het hele gerecht met pijnboompitten en kappertjes.