Een aanbod dat je niet af kan slaan
Wat doet een gelouterde horecaondernemer als hij eind 2019 oog in oog staat met een iconisch pand met ruim 2.000 vierkante meter grond? Een leegstaand pand met horecabestemming in een buurt die het label ‘up and coming’ al voorbij is. Een jaar voor de deur met EK, F1 Grandprix en Eurovisie Songfestival. Een plek met twee gigantische containers die door Herman den Blijker zodanig ingericht zijn dat je er overal op de wereld een professionele keuken en bar kunt bestieren.
Zo’n ondernemer bedenkt zich geen moment en zet alles op alles om dat pand te bemachtigen.
Wat doet diezelfde gelouterde horecaondernemer ruim een half jaar later als de wereld van festivals, evenementen en horeca in de grindbak tot stilstand is gekomen door een wereldwijde pandemie?
Zo’n ondernemer krabt zich achter de oren en bedenkt zich wat nog wel kan op deze historische locatie, in deze historische tijden. Hij gaat samenwerken met een Rotterdamse topchef – want lekker eten en drinken in de buitenlucht is een van de laatste dingen die nog wel kunnen – en opent een pop-up achter het pand. En dan kijkt het later wel hoe het pand een meer definitieve invulling krijgt.
In gesprek met Aziz Yagoub over de Citrusveiling

We spreken met deze ondernemer, Aziz Yagoub, en met de topchef, Alexander Wong, en we krijgen een rondleiding door het pand en op het terrein.
Aziz, als eerste: hoe is het met je?
“Gelukkig en gezond. Zakelijk natuurlijk een drama, maar dat mag niet de sfeer verzieken vind ik. Er moet wel snel een finish van die crisis in zicht komen hoor. Weet niet hoe lang het positivisme nog de boventoon blijft voeren op deze manier.”
De Citrusveiling. Ik denk niet dat veel Rotterdammers het kennen. Kan je er kort iets over vertellen?
“Ik ben dus al jaren verliefd op dit gebouw. Maaskant is sowieso een architect waar je echt naar moet zoeken in de stad. Zodra je de stijl gaat herkennen, ga je het ook meer waarderen. In dit gebouw werd dus het fruit geveild dat hier in de havens binnenkwam. De oude veilingzaal boven verdient het om herboren te worden. Het M4H-gebied flirt al enige jaren met mij. In een ver verleden bood David Hart (de Rotterdamse havenvastgoedondernemer bekend van DHG die je overal in de haven terugziet, red.) mij een kans aan om de Ferro Dome bij de teugels te pakken. Ik durfde niet. En ben vooral nu heel blij met die keuze. Toen het havenbedrijf belde dacht ik 2020 wordt wel een bijzonder jaar voor Rotterdam. Ik zal maar geen grappen maken over de ironie van deze ingeving, maar heb vorig jaar in december getekend. Het plein achter de citrusveiling is een terras van 2.000m2. Daar kon ik wel wat mee, dacht ik. Met het songfestival, een maand lang het EK en een plek waarbij we flexibel kunnen programmeren wanneer het weer het toe laat. Een luxe die wij normaal bij onze festivals niet hebben.”
Lachend: “hoe vaak heb jij wel niet met je natte krullen in de modder gestaan.”
“Afijn, 2020 is een ander jaar geworden. Leveranciers van evenementen steunen, bezig blijven met collega’s, zichtbaar blijven en ons zelf opnieuw uitvinden was uiteindelijk de keuze om toch dit jaar wat te programmeren.”
Hoe ben je hier beland?
“Er zat een pop-up tv-programma in met Herman den Blijker. En daarvoor heel lang niets. Het is een rijksmonument dus die gaat voorlopig nergens heen. Herman had twee grote containers omgebouwd tot een bar en een keuken. Hij was geïnspireerd door de buitenbar van Annabel die hydraulisch omhooggaat en waar in het midden een boom is gepland. Dezelfde ingenieur die dit belachelijk idee heeft uitgevoerd voor mij heeft ook de containers voor Herman gemaakt. Toen Herman ze bij mij aanbood betrapte ik mezelf op staren naar het pand en veel minder naar de containers. Mijn voorwaarde was simpel. Als wij de sleutel van de Citrusveiling krijgen dan neem ik die containers over. Ik moet die overigens nog afrekenen dus ik ben Herman wel erg dankbaar voor zijn geduld. Het Havenbedrijf werkt ook enorm mee onze buren bij de Citrusveiling organiseerden een welkomstborrel voor ons en niet andersom. Hier is het heel anders dan in het centrum dus.”
En dan natuurlijk het belangrijkste: wat ga je ermee doen? Wat kunnen de Rotterdammers verwachten?
“Daar ga ik niet kort antwoord op kunnen geven. Alle plannen van dit jaar schuiven op naar 2021. In de tijdelijke tussentijd kunnen wij wel met de grote buitenruimte een veilige omgeving creëren. Er is veel discussie over de drukte in de binnenstad. Hier is juist veel ruimte beschikbaar. We hebben een groot terras en bieden een programma aan dat je eerder tot rust brengt dan knaldrang geeft. Ik zou het voor nu omschrijven als een groot terras met een festivalgevoel. Er staan bierbanken, Alexander Wong heeft een kaart met een festivalmenu bedacht en ik heb een 40ft’er (grote container, red.) vol met koud bier en cocktails. In september wil ik in de oude Monsterzaal van het gebouw binnen verder. Hier gaat Robert van Oosterom (bekende binnenhuisarchitect, red.) mee helpen want we willen iets heel tofs gaan maken. Maar ik ga je niet alles verklappen.”
In gesprek met Alexander Wong

Alex, hoe is het met jou?
“Met mij is het goed. Ik heb nog hard gewerkt afgelopen periode en veel nieuwe recepten ontwikkeld. En ik ben blij dat ik dit avontuur met Aziz aan mag gaan.”
Wat ga je doen?
“Ik heb een festivalmenu opgezet dat past bij deze setting. Ook heb ik een team opgezet van jonge chefs met veel talent en ambitie die deze keukencontainer in vuur en vlam gaan zetten.”
Wat vind je van die container die Herman heeft laten ontwikkelen?
“Ja dat is echt bizar. In die keuken staat echt alles wat je wilt hebben, alles van de beste kwaliteit. De gasten gaan het wel merken, we hebben bijvoorbeeld een Josperoven, dan smaken die burgers toch net wat beter. Ook staat er een pizzaoven die van Old Scuola is geweest.”
En het belangrijkste wat gaan we eten?
“Festival food met een twist. Denk aan burgers, hotdogs, ribs, chili con carne, mac and cheese en cajun corn. Het zijn festivalklassiekers, maar ze zijn allemaal net anders dan anders. Meer smaak, andere recepturen dan je gewend bent en vaak bijzondere ingrediënten. Zo heb ik een recept uit Australië gebruikt voor de mac and cheese.”
Over de Citrusveiling
De Citrusveiling is een rijksmonument in het uiterste westen van Rotterdam, het Merwe-Vierhavensgebied. Het gebied is bekend van onder meer Weelde, Keilehaven, de Floating Farm, kunstenaar Joep van Lieshout en ontwerper Daan Roosengaarde. Als je vanaf Marconiplein het M4H-gebied (zoals de vastgoedlieden het trendy hebben genoemd) binnenkomt, dan ligt de voormalige fruitveiling direct aan je rechterhand. Het pand is ontworpen door de beroemde wederopbouwarchitect Maaskant, die ook tekende voor dat andere wederopbouw icoon aan een rotonde: het Hilton. Het gebouw is halfrond en de veilingruimte (op de eerste verdieping) oogt als een collegezaal van binnen en als een schakeling van telefooncellen aan de buitenkant. Het gebouw is een rijksmonument.
Aziz Yagoub zal voorlopig alleen de buitenruimte achter het gebouw benutten voor zijn pop-up.
Over Aziz Yagoub
Bijna iedereen die de Buik leest, heeft wel eens gedanst op een feestje van Aziz Yagoub of gedronken in een van zijn horecagelegenheden. Yagoub maakte naam in de Rotterdamse dansscene met feestjes in het Gay Palace en brak door met de wereldberoemde club Perron net naast Rotterdam Centraal. Hij heeft popzaal Annabel in hetzelfde gebied en ginbar Ballroom aan de Witte de Withstraat. Daarnaast organiseert hij veel van de grote festivals in Rotterdam met zijn bedrijf Révolt, zoals het Kralingse Bos Festival.
Meer lezen over Aziz Yagoub? Hij is smaakmaker op de Buik.
Over Alexander Wong
Alexander Wong kookte in sterrenkeukens over de hele wereld, maar leerde het vak – tot grote teleurstelling van zijn ouders – in Malakka, het restaurant van diezelfde ouders, op Rotterdam-Zuid. Wong kookt normaal gesproken modern-Chinees, waarbij hij zijn ervaringen op het hoogste niveau van fine-dining vermengt met de Chinese keukens. In Rotterdam kookte hij recent bij onder meer Ayla, samen met Marnix Benschop bij Nixie en Lexie en eerder bij FG Restaurant.
Meer lezen over Alexander Wong. Hij geeft hier een tour door het Chinatown van Rotterdam.
