Kunstenaar Paul van den Hout en Fotograaf Paul Posse, ook eigenaar van Paul’s Posse, beginnen een eigen zaak aan de Atjehstraat. Twee creatievelingen die een horecazaak beginnen, dat trekt onze aandacht. En terecht! Het ambitieuze duo doet hun verhaal aan De Buik. ‘’Bij The Lisamarie kun je je leven doornemen of lekker roddelen met elkaar. De tijd gaat toch wel voorbij.’’
‘’Als uitgangspunt dacht het duo vanuit een foute, maar sullige maffiabaas in 1960 uit Napels. Zijn vrouw, en andere vriendinnen natuurlijk want die man had geld, gingen naar Parijs, New York, Londen en zo voort en zagen allemaal leuke barretjes. Nou je kan je voorstellen hoe meiden soms kunnen zeuren, dus die kwamen terug en zeiden allemaal: dat willen wij ook! De maffiabaas had zoiets van, nou ja, als zij dat willen, ga ik dat wel doen, maar die maffiabaas had natuurlijk echt geen smaak. Wij zijn begonnen vanuit deze man: wat zou hij bouwen? Nou, en uiteindelijk denken we dat die man toch wel smaak had!’’ lachen de heren terwijl ze trots om zich heen kijken. Alles in de gloednieuwe zaak aan de Atjehstraat in Katendrecht hebben Paul en Paul zelf ontworpen en zelf gebouwd. ‘’We zijn allebei stronteigenwijs, dus alle inmenging van andere bouwers hebben we weggepoetst. Het is nu echt ons eigen plekje’’, vertelt Posse.
Samen alleen

Paul Posse betaalde zijn studie aan de kunstacademie van geld dat hij verdiende met werken in de horeca. ‘’Ik kom uit een horecafamilie dus dat zat altijd wel in het bloed. Ik begon als bijbaan met het verkopen van ijs, maar daar vonden ze me maar raar, ik zat op de kunstacademie en maakte mijn eigen kleding enzo. Uiteindelijk belandde ik in de keuken en daar heb ik mijn passie voor koken ontdekt.’’ Toen hij voor zijn werk als fotograaf in Parijs was, hoorde hij een andere fotograaf over een eigen bar vertellen. ‘’Ik dacht, dát wil ik ook! Zo begon ik mijn eigen espressobar in de Van Vollenhovenstraat’’, vertelt Paul Posse.
Ook Paul van den Hout heeft veel in de horeca gewerkt naast zijn baan als kunstenaar. Daarnaast werkte hij op kunstbeurzen als floormanager. ‘’Het jeukte altijd wel om een eigen horecazaak te beginnen, maar ik vond het te zwaar om naast de kunst te doen’’, vertelt Paul van den Hout. Tót de baas van het pandje waar The LisaMarie nu zit naar Posse kwam en aan hem vroeg: ‘Jij zei dat je wel wat leuks zou weten met dit hoekje, wil je dat nog?’ ‘’Tja, ik stond daar nog geen drie meter vandaan, dus Paul keek hem aan en zei: ‘Zullen we dit doen?’’’, vertelt Van den Hout. ‘’Het kwam voor mij eigenlijk niet op een goed moment’’, gaat Posse verder. ‘’Het was druk met Posse, ik was daar alleen begonnen en wilde dit niet ook helemaal alleen dit doen, maar met Paul doen we het ‘samen alleen’ en dat gaat perfect. Aan hem heb ik een goede sparringpartner. Hij is meer een denker en ik meer een doener, maar op veel gebieden zitten we er hetzelfde in.’’
Lisanne en Maria

‘’Toen we de knoop door hadden gehakt dat we dit gingen doen zochten we naar een werktitel. Pauls vriendin heet Lisanne en mijn vrouw heet Maria. Én de dochter van Elvis heet LisaMarie. Dat paste perfect in onze stijl’’, vertelt Posse. ‘’En dan komen we terug bij het verhaal van de maffiabaas. Dat wordt hiermee ook echt ons verhaal; wij zijn met onze vriendinnen ook de wereld over geweest en hebben altijd gezellige in barretjes gezeten. Dit hebben we gecombineerd met onze eigen stijl en de naam van onze vriendinnen gegeven’’, vult Van den Hout aan.
Je leven doornemen

Maar wat is The LisaMarie nu precies? De uitstraling van de zaak doet ons bij binnenkomst meteen aan Marilyn Monroe denken, wat het sfeertje dat het duo neer wil zetten bevestigt. Je kunt plaatsnemen aan de centrale bar, of kiezen uit een van de lage tafeltjes. Wat de bar betreft hebben de mannen goed meegedacht met de gast. Er zitten usb-punten in zodat je je telefoon tijdens het bezoek op kunt laden.
Maar, wat kunnen we eten? ‘’We zijn een starterbar. We serveren kleine, fijne gerechtjes ter grootte van een voorgerecht. Je kunt ze op verschillende manieren eten: bij de borrel, wat op tafel laten zetten en met z’n alle delen of juist traditionele drie gangen. We noemen het ook wel ‘above tapas’, het is geen tapas, maar wel hetzelfde idee’’, legt Van den Hout uit. ‘’The LisaMarie is echt bedoeld als plek om lekker rustig de tijd te nemen en te dineren of te borrelen. Meiden kunnen heerlijk roddelen, maar gasten zijn geen haar beter. Iedereen kent het gevoel van lekker zitten te kletsen en dat de tijd voorbij gevlogen is. Dit is echt de geschikte plek om je leven door te nemen’’, vindt Posse. Je kunt bij The LisaMarie ook terecht voor een lekker biertje of wijntje en een paar nootjes. Wat de drank betreft zijn de heren nog bezig met het selecteren van goede tapbiertjes en no nonsens wijnen. Paul van den Hout is ook onderdeel van de groep die STOOKOLIE 010 heeft ontwikkeld, dus dat is ook te bestellen bij The Lisamarie.
Opening

Afgelopen vrijdag vond de officiële opening plaats van de zaak. Op vrijdag en zaterdag kun je er vanaf 14:00 terecht voor een late lunch of vroege borrel en aansluitend diner. Na het eten kun je ook lekker blijven hangen, want The LisaMarie is geopend tot 23:00. Zondagochtend zal het duo ontbijtjes serveren. Als alles loopt, komt er nog een andere, doordeweekse dag bij. ‘’We gaan het zien’’, zeggen de heren verwachtingsvol. Wij houden dit ambitieuze, gezellige duo natuurlijk in de gaten.