Half oktober had chef François Geurds hoog bezoek in zijn FG restaurant, namelijk Mauro Colagreco van restaurant Mirazur in Frankrijk. Dit restaurant is met drie Michelinsterren bekroond en droeg in 2019 de titel 'beste restaurant van de wereld' volgens 'The World's Best 50 Restaurants'. Drie dagen lang hebben de twee chefs met elkaar een prachtig menu verzorgd in het restaurant in de Hofbogen en wij mochten een middag aanschuiven.
Vulgaire Biet van Mauro

De lunch was er een van de buitencategorie. Zowel chef-kok Mauro Colagreco als François Geurds serveerde om mee te starten beide drie amuses. Waar de gulle keuken van François met de tapioca cracker met toro (beste deel van de buik van tonijn) en ponzu toch wel de show stal. Niet alleen door de wonderschone presentatie maar ook zeker door de elkaar perfect aanvullende smaken en texturen op de vierkante centimeter. Bij de voorgerechten viel de delicate simpelheid van de Luxus Veta Vulgaris op, oftewel de rode biet. Dit was echter niet zomaar een biet, dit was een bijzonder XXL exemplaar. Gemaakt door eerst een klein bietje in de koude grond te telen. Die daarna de winter naar binnen halen en overzetten in de kasgrond en het daarop volgende voorjaar weer in de koude grond en het resultaat is een ‘mega’ biet met een wat zoetere smaak dan gewend. Voor het gerecht werd de biet met zout ingelegd en dun geschaafd gepresenteerd met een royaal geschonken saus van en met oscietra kaviaar. Mirazur ligt tenslotte aan de Côte d’Azur en dan mag een klein stukje functionele decadentie niet ontbreken. Met als resultaat een echt bizar goede luxe biet!
Black Beauty van François

De groente ontbreekt ook bij François Geurds niet. Zijn signature gerecht Black Beauty van knolselderij die 48 uur op de Big Green Egg gegaard is, wordt door het gebruik van de beurre blanc saus met 43 verschillende kruiden naar een topniveau getrokken. De complexiteit maakt dat zelfs de verwende vleeseter aan tafel dit een bijzonder gerecht vindt. De middag ging nog even door met, zoals gebruikelijk op dit topniveau, oesters, foiegras en wagyu geweld. Allemaal erg fijn maar vielen wat betreft complexiteit toch weg bij de Black Beauty en de Vulgaire Biet.
Een wagen vol lekkers

Natuurlijk was er helemaal niets mis met Naranjo en Flor, het dessert van Mauro met saffraan, amandelschuim en sinaasappelsorbet, maar de echte held aan het einde van de maaltijd was de dessertwagen van FG. Een hele kar van drie etages vol met huisgemaakt lekkers van macarons en taartjes, tot madeleines en bonbons, waaruit naar behoefte van gegraasd mag worden. Wat een feest. Dat aangevuld met Francois Geurds' eigen koffie maakte het een lunch om nooit meer te vergeten.
Het evenement werd georganiseerd door Reisbureau Buitenlandsche Zaken. De plannen om nog meer chefs naar Rotterdam te laten komen zijn volop in ontwikkeling: "Nu hebben we een wereldtopper en sterrenchef laten komen, maar ik kan mij ook goed voorstellen dat we ook andere bijzondere chefs uitnodigen, zonder ster. Of een keer iets op een aparte locatie bijvoorbeeld een diner aan een lange tafel op de Erasmusbrug", aldus een woordvoerder van het Reisbureau Buitenlandsche Zaken. Wij kijken ernaar uit!