De meeste iconische gerechten van Rotterdam

Van culinaire hoogstandjes tot een balgehakt: de meest iconische gerechten van Rotterdam op een rij.

13 Jul 2019 Christiaan Bergers

blogger Christiaan studeert hotel management voor een jaartje in Barcelona waar gelukkig meer dan genoeg te eten en te drinken is.

De meeste iconische gerechten van Rotterdam

Van een culinair hoogstandje tot een zak patat. De meest iconische gerechten van Rotterdam zijn gerechten die de menukaart van een restaurant overbodig maken en waarvoor je speciaal naar een zaak gaat. Sommige bestaan al jaren en sommige pas een paar jaar. Ze zijn in ieder geval stuk voor stuk het proberen waard en een deel van de Rotterdamse food cultuur. Dit is deel een van deze lijst, mochten we volgens jullie een gerecht missen horen we het uiteraard graag voor het tweede deel van deze lijst.

Kapsalon bij El Aviva


We kunnen natuurlijk niet anders beginnen dan met hét Rotterdamse gerecht: de Kapsalon. Toen kapper Gomes, eigenaar van kapsalon Tati, bij het verderop gelegen El Aviva al zijn favoriete ingrediënten bestelde en hiervan een lunchschotel maakte, leidde dit puur toeval tot de Kapsalon. En ja, hiermee doen we alle discussie graag gelijk in de doofpot, want dit gerecht komt dus wel degelijk uit Rotterdam (het is zelfs het koosnaampje van ons Centraal Station).

Schiedamseweg 22A

Zwezerik bij Bierhandel De Pijp

“Bierhandel” De Pijp is zonder twijfel een iconische Rotterdamse zaak. Het is een van de oudste zaken van de stad en de zaak ademt ook deze historie. Zodra je ook maar een stap binnen zet voel je je weer even student. Je eet hier Frans-Hollandse gerechten zonder poespas. Een onbetwiste klassieker is de gebakken zwezerik. Waar je bij andere restaurants zwezerik als supplement kan bestellen of een klein gerecht met zwezerik op de kaart kan vinden, kan je bij De Pijp nog gewoon een bord vol gebakken zwezerik eten. Let op: de zwezerik is in de zomer altijd even van de kaart, maar vanaf september keert 'ie weer terug op de kaart.

Fruit de Mer bij Hotel New York


Hotel New York zelf is natuurlijk een (horeca-)icoon, maar ze hebben ook een archetypisch gerecht: Fruit de Mer. Twee keer per jaar wordt de menukaart van dit restaurant gedeeltelijk vernieuwd, maar deze klassieker zien we gelukkig iedere keer weer op de kaart terug. Uit de oesterbar bestel je een van de schaaldierenplateaus, waarbij wij vooral ‘plateau HNY’ aanbevelen. Tip: in het zonnetje op het net vernieuwde terras smaakt ‘ie nog lekkerder.  

Bistecca bij Guliano 


Tussen de enorme waslijst aan broodjes bij Guliano heeft iedereen wel z’n eigen favoriet staan. Toch is de Bistecca de allemansvriend en dat is zeker niet onverdiend. Het broodje is zo rijkelijk belegd met rose gebraden runderrib dat de onderkant van het broodje niet meer zichtbaar is en je spontaan de €10,50 niet meer veel vindt. Het lunchgerecht wordt afgemaakt met wat sla, Parmezaanse kaas en een goede klodder truffelmayonaise. Tevens een van de weinige truffelmayonaises die mooi in balans is in plaats van te overheersend.


Oeuf mayonnaise bij Bistrot du Bac 


Op de Kaap wisselt bij Bistrot du Bac het menu lekker vaak door. De Franse bistro heeft een gerecht wat wel al sinds jaar en dag hetzelfde is: de bekende amuse ‘oeuf mayonnaise’. Wie dacht dat het makkelijk is om het perfecte gevulde eitje zelf te maken, heeft het nog nooit hier gegeten. Op een schattig bordje wordt voor iedereen een half eitje geserveerd met de romigste en tikkeltje zure Franse mayonaise.

Pekingeend bij Chung


Van alle pekingeenden die je in Rotterdam kan eten, stopt Chung waarschijnlijk het meeste liefde in de bereiding hiervan. Nadat de eend gemarineerd en langzaam gegaard is, glaceert Chung zijn eenden maar liefst negentig keer om het perfecte en knapperige eindresultaat te krijgen. Vervolgens serveert Chung de eend op verschillende manieren en stijlen. Klassiek in een flensje met hoisin, gewokt in een zwarte bonensaus of in zijn bekende viergangen pekingeend menu.

Appeltaart bij Dudok


De appeltaart van Dudok is wereldberoemd, maar hij is maar mooi bedacht in ons stadje. De gemiddelde Rotterdammer heeft op zijn verjaardag ooit wel de Dudoktaart gehad en tegenwoordig ligt ‘ie zelfs landelijk in de grotere Albert Heijn vestigingen. De taart is rijkelijk gevuld met rozijnen, kaneel en natuurlijk appels, maar het allerbeste van deze taart is misschien wel de kruimellaag waarmee hij afgetopt is.

Patat bij Bram Ladage


Bij menig snackbar serveren ze tegenwoordig geen patat en snacks meer, maar haute-friture. Iedereen heeft zijn eigen stijl en voorkeur, van grof gesneden patatje tot knapperig dun en met of zonder schil. Het laat zien hoe veelzijdig een ‘simpel’ patatje kan zijn. Toch blijft de all-time patatklassieker in Rotterdam Bram Ladage. Oer-Rotterdams zijn ze ooit begonnen op de Rotterdamse markt. Vandaag de dag zijn ze daar op marktdagen nog steeds te vinden, maar zijn ze op menig andere plek niet meer weg te denken uit het Rotterdamse straatbeeld.

Binnenwegplein 24

Tonijn tataki lolly’s bij YOLO


We hebben ze bij veel andere zaken ook geprobeerd, maar nergens zijn de tonijnlolly’s zoals bij YOLO. Waar je ergens anders ff een portie bitterballen bestelt, doe je dat hier met deze lolly’s – en gaan mensen zelfs speciaal hiervoor naar YOLO -, vandaar dat wij ze gerust tot een historisch gerecht durven te bestempelen. De tataki van tonijn wordt licht gegaard en om de rand zit een korst van sesam. Bovenop wordt een toefje wasabimayonaise toegevoegd voor een klein beetje pit.

Bal Ballentent bij De Ballentent

Wil je iemand buiten Rotterdam iets meegeven van de Rotterdamse mentaliteit, stuur ze dan naar De Ballentent. In de weekenden gaat de Hollandse muziek vaak nog een tikkie harder, de lampen heen en weer, maar blijft de kwaliteit van de ballen altijd goed én betaalbaar. Je hebt namelijk een bal gehakt al vanaf €4,40, maar het meest beeldbepalend vinden wij toch wel de Bal Ballentent met paprika, champignons en ui (en natuurlijk frietjes). Voor een tientje heb je de lekkerste bal van de stad op misschien wel het meest gevulde bord van de stad.

Polpo affagato bij La Pizza


De naam La Pizza is soms wat misleidend. Je eet er een hele goede pizza, daar is geen twijfel over mogelijk. Toch zijn de pizza’s niet het enige waarvoor je naar La Pizza in het Scheepsvaartkwartier of naar de locatie in Blijdorp moet gaan. Het zijn voornamelijk de antipasti gerechten, of nog beter gezegd, de polpo affogato waarvoor je dit restaurant moet bezoeken. De in witte wijn gestoofde octopus zou een verplichte start van ieders etentje bij La Pizza moeten zijn. Naast dat de Polpo op zichzelf onwijs lekker is, is het bijna net zo lekker om het brood wat je ernaast krijgt door de overgebleven saus te halen totdat je alleen nog maar een leeg, en bijna schoon, wit bordje overhoud.

Kip of inktvis peper zout bij Hung Kee

Na een avondje Witte de With, of eigenlijk een avondje stappen in het algemeen, sluit je de avond het beste af bij Hung Kee. Geen broodjes shoarma of een hamburger, maar Chinees. Of je er overdag vrolijk van wordt om Hung Kee binnen te stappen weten we niet, maar ‘s nachts na een borrel is het altijd een goed idee. Vooral voor de kip of inktvis peper zout. Een groot bord vol met kip of inktvis doorweekt in een zoute bouillon met groenten. Mening Hung Kee-kenner weet dat het ook erg lekker is om het gerecht droog/krokant gebakken te bestellen en de bouillon apart, maar wat jouw favoriet is moet je zelf maar achter komen.

Witte de Withstraat 61B

Steak Tomate bij Restaurant de Jong


Chef Jim de Jong werd afgelopen jaar bekroond tot Jonge Topchef van het Jaar door GaultMillau. Hij is een grote aanhanger van Dutch Cuisine en bij zijn Restaurant de Jong is de hoofdrol dan ook vaak weggelegd voor groenten. De steak tomate - of steak tartare van coeur de boeuf tomaat - is een historisch gerecht hier. Jim maakt een bijna betere tartaar dan het vleesorigineel, met uitgelekte en overnacht gekoelde vers gesneden tomaat. Het gerecht wordt zelfs opgediend als een klassieke steak tartare - inclusief de eierdooier erop en de condimenten ernaast. Een omrijgerecht met een nadeel: het staat niet altijd op het menu.

Broodje filet American bij Croissanterie de Snor

Croissanterie de Snor vind je op de Kleiweg net over de Rozenbrug. Het is zo’n zaak waar de tijd heeft stil gestaan en dat is maar goed ook. Je komt hier voor een simpel belegd broodje met rosbief, krabsalade of gebraden gehakt. De meest beeldbepalende dis is toch wel het stokbroodje filet American Speciaal. Belegd met natuurlijk filet American, een eitje, wat mayonaise, ijsbergsla en afgetopt met wat uitjes. Onwijs simpel, maar onwijs lekker.  

Bergpolderplein 10

Kip bij De Kip Gallery


Als je vanaf het Oostplein de Hoogstraat inrijdt hoef je alleen maar je neus te volgen als je zin in kip hebt. De Kip Gallery voorbijrijden zonder trek te krijgen is bijna onmogelijk. De op houtskool gegrilde kip is onbetwist een van de lekkerste gegrilde kippen van Rotterdam, maar wat maakt het dan iconisch? Dat is de geheime saus. Aan de toonbank staan twee bakken met saus. Een gevuld met Piri-Piri en een met knoflook. Wanneer je een kip bestelt mag je kiezen welke saus je over de kip wilt, maar wie vaker bij de Kip Gallery is geweest weet dat je de mix van beide moet bestellen en eigenlijk nog een extra bakje on the side. Het Portugese geheime recept laten ze niet los en daarom zit er niets anders op dan telkens weer terug te komen.

Pancakes bij Lilith


Voor pancakes hoeven we gelukkig niet meer helemaal het vliegtuig te pakken naar Amerika. Het aantal ontbijtzaken blijft maar groeien in de stad en hiermee ook het aanbod van deze ontbijtlekkernij. De meest legendarische zijn toch wel te vinden bij Lilith, die overigens ook de Rotterdammer aan de pancakes kreeg. De pancakes zijn fluffy, hebben een royale hoeveelheid maple syrup én sour cream (waarom kiezen als je het allebei kunt hebben) en naar keuze kun je toppings toevoegen, waarbij wij toch meestal terugvallen op de aardbeien en chocolade.

Hamburger bij Ter Marsch


Niet alleen heeft Ter Marsch kwaliteitsvlees, voor hun ultieme hamburgerbol hebben ze een eigen bakkerij geopend. Het is lastig kiezen welke burger wij de standaard burger vinden bij Ter Marsch. Je kunt kiezen voor burgers die aan het WK hebben meegedaan of maandelijkse specials, maar beter is het om een van de twee absolute klassiekers te bestellen: de Burgeresse of de Grande. En met het mes op de keel kiezen wij de eerste, net iets kleiner, met een beetje wagyu en truffel. Een creatie zoals alleen de heren van Ter Marsch die kunnen maken.

Pizza San Daniele bij Old Scuola


Foto: Jurgen Jacob Lodder

Napolitaanse pizza’s, tot een paar jaar geleden wist niemand waar je het over had en veel mensen begrepen het ook niet echt: moet die rand zo hoog opstaan, mag de pizza hier en daar geblakerd zijn, hoort het midden nattig? Uhm, ja dus. En dat hebben ze bij de eerste Napolitaanse pizzeria van Nederland Old Scuola in Het Industriegebouw goed begrepen. Hun bestseller is volgens ons ook gelijk de meest essentiële: de San Daniele, met - u raadt het al - San Danieleham. Toeval of niet, een van de twee oprichters van Old Scuola heet Daniel.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
De beste kapsalon van Rotterdam volgens de lezers van de Buik

Friet, shoarma, gesmolten kaas, salade en knoflooksaus: dit zijn de beste kapsalons van Rotterdam volgens de lezers van de Buik van Rotterdam.

Lake Seven: eten en avontuur aan het water

Voor wie even wil ontsnappen uit de stad, maar wel beleving en eten op maat wil, is Lake Seven aan de Zevenhuizerplas de juiste eatertainment plek.

Mango lassi, pani puri en meer: een avond bij Bombay Curry House

Ontdek Bombay Curry House: klassieke en verrassende Indiase gerechten, verse naan, tandoori en heerlijke mango lassi.