Gastronomie nieuwe stijl. Dit is restaurant Joelia in Rotterdam. Een nieuwe uitdaging voor Mario Ridder. Nadat Mario de derde ster mocht ontvangen bij restaurant Parkeuvel (2002) heeft hij jaren twee sterren gekookt in de Zwetheul. Nu heeft hij op de Coolsingel, met uitzicht op Hofplein, onder het Hilton hotel een nieuwe toko. Zijn Joelia.
Deze New Style gastronomie, zoals Mario het zelf noemt, is het recept voor het nieuwe juweeltje van de sterrenchef. Bij Joelia kom je niet alleen eten. Dat kan ook niet in een stad als Rotterdam. Rotterdam is een cadeautje en Mario laat die twee ingrediënten samensmelten op zijn bord. Mensen beleven zijn bekende smaken in een omgeving die verleidt. Met zo'n introductie wil je gelijk naar binnen lopen, toch? Samen met een vriendinnetje wilde ik, als bourgondische Brabander, deze Rotterdamse verleidingen wel eens proberen.
Bij binnenkomst
Bij binnenkomst loop je direct een lounge in. Het restaurant heeft een luxe uitstraling en het oogt heel licht. Mooie donkere meubels die in contrast staan met het lichte plafond en de wanden. De ruimte bestaat eigenlijk uit drie delen, maar omdat ze wanden hebben met draaiende vlakken kun je overal doorheen kijken en blijft de zaak één geheel. Voor een lunch is het rustig, maar dat vind ik wel prettig. Mario is er zelf ook, maar ik krijg helaas niet de gelegenheid om hem zelf even te spreken. Gelukkig kan ik bij het personeel terecht met de nodige vragen.

Het menu
Het concept is eenvoudig. De lunch bestaat uit kleine bites die snel achter elkaar worden opgediend. Dit is bewust, zodat er gelegenheid is om tijdens de zakelijke lunch het idee te krijgen van verschillende gangen, terwijl je toch in een uur klaar kunt zijn. In de avond kun je je, naast de menukaart, ook laten verleiden door Mario's proeverijen. Joelia serveert bijvoorbeeld een 6 gangenmenu voor 79,50. Uiteraard kun je er, als extra arrangement, begeleidende wijnen bij bestellen.
Mario's proeverij
Wij gaan voor de lunch en we krijgen een mooi plekje aan de bar. Vanaf hier hebben we overzicht op het hele restaurant en, niet onbelangrijk, de keuken. We bestellen een heerlijke fles wijn en al gauw worden de eerste gerechtjes gebracht. Heerlijke hapjes als Pata negra, Tataki met wakamé, oesters met een vinaigrette van rode wijn azijn en kalfstartaar, geserveerd in een mergpijpje passeren de revue. Ook de zeebaars met twee soorten mousse van avocado en pompoen ziet er niet alleen geweldig uit, maar smaakt ook heerlijk.

De hapjes worden inderdaad snel geserveerd, zoals het concept beschreef. Toch heb ik niet het gevoel dat ik gehaast zit te eten. Alle gerechtjes zien er eenvoudig uit, maar de smaken zijn heerlijk in balans en je proeft duidelijk de verschillende structuren en combinaties. Als nagerecht gaan we voor de kaasplank. Aan de bar worden de kazen van l'amuse allemaal in kubussen en stolpen tentoongesteld en wordt de plank voor onze neus samengesteld.

Ik krijg tot slot nog even een rondleiding door de wijnkelder, die ze onder de zaak hebben gebouwd. In de vloer van het restaurant hebben ze doorzichtige tegels gelegd, waardoor je de wijnkelder ook van bovenaf bij de bar kunt bekijken. Ook dit is een mooie ruimte, die bovendien beschikbaar is voor kleinere borrels of gelegenheden. Na het dessert praten we nog even na met het personeel en we lopen voldaan en verzadigd naar buiten. Mario heeft een prachtig restaurant weten neer te zetten. Heerlijke gerechten voor een betaalbare prijs. Joelia maakt haar beloftes waar. Joelia is gers.