Gastronomisch en gers: Joelia, by Mario Ridder

She's sensational, she's full of taste, she's what you were lookin' for. Wie? Restaurant Joelia, het Rotterdamse juweeltje van sterrenchef Mario Ridder.

2 Dec 2015 Kelsey Ikkersheim

blogger Kelsey is een echte Bossche bourgondiër, die voor haar studie naar Rotterdam is verhuisd. In haar vrije tijd schrijft ze over haar passie. Lekker en gezond eten en drinken.

Restaurant toevoegen aan favorieten

Joelia*

Coolsingel 5, Rotterdam Maaltijd: LunchDiner Stadsdeel: Centrum Keuken: Internationaal Prijsniveau: Aan de prijs Bekijk restaurant

Gastronomisch en gers: Joelia, by Mario Ridder

Gastronomie nieuwe stijl. Dit is restaurant Joelia in Rotterdam. Een nieuwe uitdaging voor Mario Ridder. Nadat Mario de derde ster mocht ontvangen bij restaurant Parkeuvel (2002) heeft hij jaren twee sterren gekookt in de Zwetheul. Nu heeft hij op de Coolsingel, met uitzicht op Hofplein, onder het Hilton hotel een nieuwe toko. Zijn Joelia.

Deze New Style gastronomie, zoals Mario het zelf noemt, is het recept voor het nieuwe juweeltje van de sterrenchef. Bij Joelia kom je niet alleen eten. Dat kan ook niet in een stad als Rotterdam. Rotterdam is een cadeautje en Mario laat die twee ingrediënten samensmelten op zijn bord. Mensen beleven zijn bekende smaken in een omgeving die verleidt. Met zo'n introductie wil je gelijk naar binnen lopen, toch? Samen met een vriendinnetje wilde ik, als bourgondische Brabander, deze Rotterdamse verleidingen wel eens proberen.

Bij binnenkomst

Bij binnenkomst loop je direct een lounge in. Het restaurant heeft een luxe uitstraling en het oogt heel licht. Mooie donkere meubels die in contrast staan met het lichte plafond en de wanden. De ruimte bestaat eigenlijk uit drie delen, maar omdat ze wanden hebben met draaiende vlakken kun je overal doorheen kijken en blijft de zaak één geheel. Voor een lunch is het rustig, maar dat vind ik wel prettig. Mario is er zelf ook, maar ik krijg helaas niet de gelegenheid om hem zelf even te spreken. Gelukkig kan ik bij het personeel terecht met de nodige vragen.


Het menu

Het concept is eenvoudig. De lunch bestaat uit kleine bites die snel achter elkaar worden opgediend. Dit is bewust, zodat er gelegenheid is om tijdens de zakelijke lunch het idee te krijgen van verschillende gangen, terwijl je toch in een uur klaar kunt zijn. In de avond kun je je, naast de menukaart, ook laten verleiden door Mario's proeverijen. Joelia serveert bijvoorbeeld een 6 gangenmenu voor 79,50. Uiteraard kun je er, als extra arrangement, begeleidende wijnen bij bestellen.

Mario's proeverij

Wij gaan voor de lunch en we krijgen een mooi plekje aan de bar. Vanaf hier hebben we overzicht op het hele restaurant en, niet onbelangrijk, de keuken. We bestellen een heerlijke fles wijn en al gauw worden de eerste gerechtjes gebracht. Heerlijke hapjes als Pata negra, Tataki met wakamé, oesters met een vinaigrette van rode wijn azijn en kalfstartaar, geserveerd in een mergpijpje passeren de revue. Ook de zeebaars met twee soorten mousse van avocado en pompoen ziet er niet alleen geweldig uit, maar smaakt ook heerlijk.


De hapjes worden inderdaad snel geserveerd, zoals het concept beschreef. Toch heb ik niet het gevoel dat ik gehaast zit te eten. Alle gerechtjes zien er eenvoudig uit, maar de smaken zijn heerlijk in balans en je proeft duidelijk de verschillende structuren en combinaties. Als nagerecht gaan we voor de kaasplank. Aan de bar worden de kazen van l'amuse allemaal in kubussen en stolpen tentoongesteld en wordt de plank voor onze neus samengesteld.


Ik krijg tot slot nog even een rondleiding door de wijnkelder, die ze onder de zaak hebben gebouwd. In de vloer van het restaurant hebben ze doorzichtige tegels gelegd, waardoor je de wijnkelder ook van bovenaf bij de bar kunt bekijken. Ook dit is een mooie ruimte, die bovendien beschikbaar is voor kleinere borrels of gelegenheden. Na het dessert praten we nog even na met het personeel en we lopen voldaan en verzadigd naar buiten. Mario heeft een prachtig restaurant weten neer te zetten. Heerlijke gerechten voor een betaalbare prijs. Joelia maakt haar beloftes waar. Joelia is gers.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Met dit kookboek kan je in een ramp nog steeds zalig koken

Een nieuw kookboek, uitgebracht door vier veiligheidsregio's. Naast recepten die handig zijn in een tijd van nood, vind je ook praktische tips.

Bij Sumeyra in Rotterdam-West doe je een bakkie en je Bulgaarse boodschappen

Ontdek Sumeyra in Oud-Mathenesse: een warme buurtplek vol unieke smaken in Rotterdam.

Van tap tot tafel: de culinaire verrassing van Kaapse Maria

Kaapse Maria aan de Mauritsweg heeft meer in de mars dan alleen de 24 taps met bier en ciders: verrassende gerechten en een gastvrije sfeer voor iedereen.