Met FG Food Labs bouwt François Geurds verder aan zijn merk FG en crëerde hij een tweede gewilde bestemming voor foodliefhebbers. In zijn nieuwe zaak kom je ogen tekort voor de inrichting. Je eet er gerechten die later in FG Restaurant terechtkomen, of juist niet. Want het blijft een laboratorium.
In bijna alle vooruitblikken op 2014 kwam het nieuwe restaurant van François Geurds aan bod. De toch al niet laag aan de culinaire hemel prijkende ster van François, of FG zoals zijn merk heet, is rijzende. FG, in het Lloydkwartier, heeft vorig jaar een tweede ster gekregen. FG Food Labs, onder het voormalige Hofpleinspoor, is net open en moet op termijn ook minimaal een ster krijgen toebedeeld, volgens de plannen van François zelf dan.
Het eerste boogje, net achter het Hofplein is omgetoverd tot een tunnel met een bizarre, maar kloppende combinatie van gelakte houten planken en veel spiegelend glas. De designer komt uit Singapore, en de schitterende foto achter de open keuken is van een tunnelbuis in de metro van New York. De bar is het pronkstuk van de zaak, maar vooral de hangende kast erboven is het bestuderen waard. Niet alleen vanwege de vormgeving, maar vooral ook door de keurig geordende dranken die erin staan en de exquise hammen en worsten die eraan hangen.
Vijfgangenmenu biedt kijkje in de ziel van François
Eten bij FG Food Labs is niet zo ingewikkeld. Er zijn hapjes en kleine gerechtjes en er is een vijfgangenmenu. De gerechtjes zijn top: de Spaanse ham, de Japanse bonen en vooral de pepertjes. Goed voor bij de borrel. Maar als je hier komt eten neem je het vijfgangenmenu. Dan krijg je een kijkje in de vooruitstrevende ziel van François, de smaken en combinaties die pas later bij FG Restaurant op het menu komen. Of er nooit terecht komen, want het blijft een laboratorium hier.
Sowieso is FG Food Labs méér François dan FG Restaurant dat is. Tenminste, dat zegt hij zelf: iets minder 'dressed up', wat meer ontspannen, wat meer to the point. 'Als ik uit eten ga trek ik net zo lief mijn koksoutfit aan. Mijn vrouw is dan diegene die zegt dat ik een pak aan moet, vanwege de sterren die zo’n restaurant heeft.' Het voelt inderdaad wat aardser hier, al zal de sfeer van de tunnel achter de keuken daar zeker bij helpen. Ook de gasten dragen er hun steentje aan bij: geen pakken hier, hoogstens wat Rotterdamse chic: overhemden met hoge boorden en jasjes met stukken op de elleboog.
Intense sauzen, ronddansende smaken
Dan het eten. Dat doet echt nauwelijks onder voor het eten in FG Restaurant. De vijf gangen nemen je met complexe bordjes mee langs vongole, kreeft, kabeljauw, Zimmentaler rund en veel trendy begeleidende ingrediënten zoals parelgort en schorseneer. De sauzen zijn zoals altijd bij François extreem intens. Smaken die ronddansen in je mond, maar wel netjes in de maat. De bietensaus is bereid in het lab, dat wordt er keurig bij verteld. De langzaam gegaarde kabeljauw en de zwezerik bij het Zimmentaler rund springen er echt uit. Het dessert is een FG-klassieker: popcorn ijs met popcorn, pistache en crème van pistache, olijfolie en geroosterde huid van kippendijen. Het verlangend staren naar het slushpuppie-apparaat op de meterslange bar heeft zijn effect: we krijgen na het dessert nog een slushpuppie van kers.
FG Food Labs is een slimme zet van François, de patron-cuisinier die veel meer dan veel van zijn collega’s patron is zonder minder cuisinier te worden. Met design ingericht, genoeg herkenbare elementen uit FG Restaurant (het bestek ligt ook op oranje linzen en het toiletpapier is ook zwart), lagere prijzen en ruimte om nieuwe dingen te proberen. Ook kan hij zijn merk FG nu meer diepgang geven: met twee locaties en weldra ook met eigen producten. Maar alles staat of valt natuurlijk met het eten. Als dat niet in de buurt blijft van de twee sterren van FG Restaurant, dan is het vergeefse moeite. Dat is gelukt. Het menu is goed betaalbaar, maar de kleine gerechten en de wijn zijn niet goedkoop. Daarmee is FG Food Labs direct een gewilde bestemming geworden: het restaurant zit vaak ramvol en reserveren is aan te bevelen.
