Restaurant Allure ligt niet echt in de loop, maar in de hoekpunt van het Entrepot-jachthaventje op de Kop van Zuid. Als je de watertaxi neemt, stap je uit vlakbij het terras met uitzicht op een dobberende mini HISWA. Allures souschef Frank van Rijsbergen won eind mei de eerste ronde van Rotterdams Kooktalent 2014. Hoog tijd om wat meer te proeven in zijn eigen kookhabitat.
Jammer dat het geen terrasweer is op de dag dat we in Allure gaan eten. Vanonder de parasols is het ideaal mensen kijken die borrelen op het dek van hun plezierjacht. Ook kun je ongegeneerd bij een moderne huisboot als de Sharq Explorer naar binnen gluren. Maar genoeg over mijn voyeuristische neigingen. Nu we het jonge kooktalent in de grote open keuken spotten, ga ik voor het verrassingsmenu en mijn levens- en tafelgenoot voor de keuze van de kaart.
Waarop ik hoopte: Franks winnende gerecht
Als amuse krijgen we een stukje gerookte paling op een bavarois van groene appel en drupjes stroop. Daarna komt waarop ik al hoopte, Franks winnende Kooktalent-gerecht van tonijnblokjes gemarineerd in rijstwijnazijn, basilicumcrème met witte chocolade, grapefruit, kalamansi-ijs (Aziatische citrusvrucht), gel van yuzu en gepofte quinoa. De souschef vertelt dat hij al jaren aan dit gerecht sleutelt en het steeds iets meer heeft verfijnd, aangemoedigd door Allures chef Terry Priem. Hij brengt zijn creatie zelf aan tafel en ziet tot zijn schrik dat de wittechocolade-basilicumcombi ontbreekt op het bord. Dat wordt snel rechtgezet. Ik vind het altijd fijn als de smaakpapillen een ontdekkingsreisje maken en dat is hier zeker zo.
Gerard heeft vooraf een warm buikspekje naar zijn bekje en kiest daarna voor de lamsrack met tonkabonen en asperges. De garing van de rack is perfect, mooi roze van binnen en goed geroosterd van buiten. We vragen een wittewijnadvies en krijgen een levendige uitleg van assistent maître Ricardo over verschillende druiven, het domein, de stroefheid, frisheid en souplesse, met gebarentaal en al. Ik ben kwijt wat het geworden is, maar het klopte prima en je kon zien dat hij graag meer had verteld over een heel arrangement. Voor een donderdagavond is het opvallend druk, de aandacht is flink toegenomen na het kookoptreden bij het WTC in aanwezigheid van landelijke dagbladen en tv.
Veel jonge mensen die stage lopen
Het is leuk om te zien dat in Allure veel jonge mensen stage lopen en worden opgeleid. Iedereen doet zijn uiterste best, alleen slaat dat soms een beetje door. Te veel uitleg, zelfs over het zout op tafel, per gang twee keer vragen of alles naar wens is en of het smaakt en de borden met witte handschoentjes op tafel zetten, is wat mij betreft iets te veel van het goede. Wij zeggen het graag als iets bijzonder lekker is, nu krijg je als gast de kans niet om dat uit jezelf te doen.
Ondertussen zie ik met plezier dat er ook eens een vrouw in de keuken staat die volledig meedraait op alle plekken en met precisie de borden opmaakt. Ze heet Helen en loopt er stage. Ik vraag of ze de ambitie heeft om echt voor chef te gaan. Die heeft ze zeker, er is niets mooiers dan gasten iets bijzonders voor te zetten. En die gerechten wil ze wel zelf bedenken ook. Ze staat voor haar examen op het Zadkine. Succes, we gaan je in de gaten houden.
Tweede voorronde Rotterdams Kooktalent
Op maandag 16 juni treden vier nieuwe Rotterdamse Kooktalenten tegen elkaar in het strijdperk. De tweede voorronde begint om 12.00 uur en speelt zich af op het achterdek van het SS Rotterdam. Morgen meer op De Buik van Rotterdam.
Op de foto boven: De winnaar van de eerste voorronde van Rotterdams Kooktalent, Frank van Rijsbergen (rechts) met stagiaire Helen. Foto hieronder: Frank maakt een bord op met scheermessen en spinazie.
