Alleen al voor het uitzicht zou je naar Café Rotterdam moeten gaan. Zeker als de avond valt en de lichten van de stad tevoorschijn komen, is het heerlijk zitten bij gigantische ramen van het pand in de Cruise Terminal. Sinds begin februari is er een nieuwe menukaart en die moest natuurlijk even getest worden.
Luxe maar Rotterdamse uitstraling

Wij zijn al heel lang niet meer bij Café Rotterdam geweest en kenden het alleen nog van het eenvoudige café wat het voorheen op de begane grond was. Het wordt snel duidelijk dat het die jas allang is ontgroeid. Bij binnenkomst op de eerste verdieping worden we verrast door de luxe, maar toch Rotterdamse toegankelijke uitstraling van het interieur. De zaak is ruim maar gezellig en de enorme stalen constructie waarin de bar en nog wat zitplekken zijn verwerkt geeft het geheel een industrieel, stoer tintje. Een fijne tegenhanger voor de strak, met wit tafellinnen bedekte tafels die de indruk wekken dat we niet in een doorsnee café terecht zijn gekomen.
Klassieke smaken met een twist
We worden warm ontvangen door gastheer André Pausma, die ons naar onze tafel begeleidt en ons alvast voorziet van een glas wijn. We beginnen met de witte huiswijn; een volle maar toch frisse wijn uit de Rueda in Spanje, gemaakt van de Verdejo- en Viura-druif. In plaats van het welbekende mandje brood, krijgen we een heerlijke pretzel met roomboter en kurkumapoeder op tafel. Fun fact: het kurkumapoeder spelt ROTTERDAM op het bakje boter.

Als we een beetje zijn gesetteld komt chef-kok Merijn Sips aan tafel. Hij vertelt dat hij, sinds de verbouwing van het pand, in de keuken staat met een groep zeer getalenteerde, gedreven, jonge koks die de gasten klassieke smaken met een twist wil bieden. Smaken die we kennen, maar toch net even anders. Dat is wat, volgens de chef-kok, met de nieuwe kaart weer goed gelukt is. We spreken af dat we een ‘tour’ door de menukaart doen en dat we zullen delen, zodat we meerdere gerechten kunnen proeven.
Een goed begin

Wat CaféRotterdam met die klassieke smaken met een twist bedoelt, wordt al duidelijk bij de amuse. We krijgen een crème van basilicum, een crème van tomaat en een schuim van tomaat, in een krokantje gemaakt van cassave. Dit smaakt naar meer en we wachten dan ook vol spanning op het volgende gerecht. Het eerste voorgerecht wat we krijgen is een gevulde Noordzeekrab met zure room en haringkuit. We krijgen ook nog een eendenleverterrine geserveerd met brioche en een compote van rode ui. De compote complimenteert de eendenlever prachtig en we balen dat het bord alweer leeg is.
Vis, vlees en vegetarisch
Bij alle gangen die er op de kaart staan, is er een visgerecht, een vleesgerecht en een vegetarisch gerecht. Na de vis en het vlees wil de chef-kok ons toch ook nog even een vegetarische gang laten proeven. Op tafel komt een gerecht met diverse bereidingen van rode kool, met in gebrande boter gegaarde appel en zilveruitjes. We vinden chips van rode kool, een crème van rode kool, een saus van rode kool en ijs van rode kool. Hoewel ik geen vegetariër ben, geniet ik ook met volle teugen.
Kunstwerken op een bord

Dan is het tijd voor het hoofdgerecht. Er wordt alvast een nieuw glas wijn ingeschonken. Wederom een witte en wederom van de Verdejo-druif. Dit keer echter in zijn eentje én hout gelagerd. Past heel mooi bij het eerste hoofdgerecht volgens André. Dat blijkt weer een visgerecht en is een schuimende verrassing: stukjes gekonfijte kabeljauw en gestoofde prei liggen verstopt onder een schuim van kokos en sereh en worden getopt met uitgebakken lardo. Niet alleen heel lekker, maar het ziet er ook nog eens prachtig uit. En eerlijk is eerlijk, de wijn smaakt er inderdaad super bij.

Bij het vleesgerecht krijgen we weer een nieuwe wijn. Een Chileense Pinot Noir uit Valle Casablanca. André verteld dat hij deze wijn per sé op de wijnkaart wilde hebben en dat het, ondanks de wijn uit Chili komt, een mooie elegante Pinot Noir is. Onze ervaring met Pinot Noir uit Chili is tot op heden niet altijd positief, dus we zijn benieuwd. André stelt ons gerust en geeft aan dat de wijn ook heel goed combineert met het gerecht wat we gaan krijgen. Het is, zoals tot nu toe alle gerechten, een kunstwerk op een bord. Het zacht gegaarde lam met gelakte kalfszwezerik, aardpeer en specerijen jus, is een feest voor onze smaakpapillen. En wederom moeten we André gelijk geven, ook de wijn is weer heerlijk.
Signature dish
Uiteraard staan er ook desserts op de kaart. Een ervan is, volgens André, wel echt een signature dish van de chef-kok en keert op gezette tijden terug op de kaart. Het is yoghurtijs met kokosschuim, venkelzaad en sap van de twee tropische vruchten yuzu en lychee. De combinatie van het friszure fruit, het romige ijs en het venkelzaad klopt helemaal en maakt het een fijn, licht dessert.

Het volgende dessert wat we mogen proeven is de operataart. Een taart die bestaat uit verschillende laagjes van cake, koffie crème, amandel en chocolade. De taart wordt geserveerd met een gekarameliseerde hazelnoot en een bolletje vanille-ijs. Bij dit dessert wordt er, in plaats van een dessertwijn, een koffielikeur geschonken wat wij een topcombinatie vinden.
Lekker eten
Als je lekker wilt eten, laat je dan vooral niet door de naam Café Rotterdam in de maling nemen. Café Rotterdam is gewoon een heel goed restaurant, met een mooie menukaart, goede service en natuurlijk dat prachtige uitzicht.

Voor eters die van een beetje experimenteren houden, heeft Café Rotterdam overigens een mooie aanbieding. Voor 37,50 kun je aanschuiven voor een proefdiner, waarbij je nieuwe gerechten proeft die (nog) niet op de kaart staan en die de keuken nog aan het finetunen is. En nog beter, voor het proefdiner geldt twee voor de prijs van een (voor een gezelschap tot vier personen). Het proefdiner wordt van dinsdag t/m donderdag geserveerd. Reserveer wel even van tevoren.