Wij ondernamen de reis. Naar de Heijplaat. Om preciezer te zijn: naar Courzand. Courzand is een op en top Rotterdams restaurant, waar we al te lang niet geweest waren. Het is niet dat je er nou eventjes naartoe fietst, maar zeker de moeite van de trip waard.
RDM feestzaal werd Courzand

Gevestigd in de voormalige feestzaal van die wijk voor de arbeiders van de Rotterdamse Droogdok Maatschappij. Je waant je meer dan 100 jaar terug in de tijd, als je het pand binnen komt. Een langwerpige ruimte met een hoog plafond in de vorm van een halve cilinder.
Ingericht in de stijl van de 20-er jaren van de vorige eeuw. Er staat een lange tafel in het midden, er zijn zitjes langs de wanden. Vooraan is een flinke bar.
De wijk van ijzer

Begin jaren ’80 bracht een drietal mannen de geschiedenis van ijzer van de Heijplaat tot leven middels muziek. De band van het drietal heette Kiem. Het slagwerk bestond uit ijzer dat op de oude RDM-werf bijeen was gesprokkeld. Verder bestond de band uit een toetsenist en een saxofonist. De muziek: new-wave uit de haven.
De Heijplaat was het dorp dat om de Rotterdamse Droogdok Maatschappij was gebouwd. De werf lag toen namelijk niet écht in de nabijheid van bewoonbare bebouwing. In 1917 opende de feestzaal. Iedere zaterdagavond was er bal met levende muziek. Voor 4 duppies mocht je naar binnen. Halverwege de jaren ’20 is er een grote brand, maar aan het eind van die jaren heropent de feestzaal.
In de oorlog wordt die plek het centrum van verzet in de regio. Verzetsstrijders worden in de feestzaal en in de kegelbaan eronder getraind. Verzet blijft ook in latere jaren steun krijgen. Eind jaren ’70 is het de plek waar de stakende havenarbeiders bijeen komen.
Terug in de originele staat

Gwen, de dochter van eigenaar John de Roode en degene die deze zaak nu runt, vertelt dat zij de ruimte weer teruggebracht hebben in de originele staat, inclusief het meubilair. Haar vader wilde niet dat er ‘één of andere hippe tent’ in dit gebouw zou komen en heeft het toen gekocht.
Hij wil dat het ook een soort ‘clubhuis’ is. Hij heeft een oorkonde gehad voor het terugbrengen van de historie van de stad.
Heijplatersprijzen

De gasten komen voor een deel voor zakendiners, eten met collega’s of andere zaken-gerelateerde ontmoetingen. Ze verhuren de kleinere zaal ook voor vergaderingen. Maar op vrijdag is het Heijplatersdag en rekenen ze ook ‘Heijplatersprijzen’.
Gwen doet de bediening samen met Lies, een echte Heijplaatse.
Klassieke kaart

De kaart heeft iets klassieks, zo staat er paardenbiefstuk met roomboterjus en brood of frietjes, schnitzel en chateaubriand op.
Wij beginnen met een romige kreeftensoep en een plateau met gerookte vis. De soep is romig met stukjes kreeft erin. Een fors bord vol, dat we met ons twee weg weten te werken. Het visplateau is rijkelijk gevuld met gerookte vis en ook met lekkere, kleine Hollandse garnalen.
Het gaat om gastvrijheid

Met toch wel een fors gezelschap aan de lange tafel midden in de zaak, blijven Gwen en Lies attent. Iets wat ze ook doen als de zaal mudvol zit, vertellen ze. Want daar gaat het immers om: gastvrijheid.
Onze hoofdgerechten zijn surf en turf met kreeft, biefstuk en zalm uit de oven met grote witte asperges. De kreeft is mooi gegaard, de biefstuk mals. De groentegarnering past er goed bij.
De zalm is precies goed gegaard, niet te gaar, maar juist nog een beetje doorzichtig. Precies zoals wij zalm graag zien. De asperges passen er uitstekend bij. We krijgen er een ruime portie friet bij.
Zoet of kaas bij het dessert?

Bij de zalm neemt de ene tafelgenoot rosé, de ander neemt een rode wijn bij de surf en turf. Beide wijnen zijn heerlijk bij de gerechten. De rosé is licht en fruitig, de rode wijn vol met veel rood fruit.
Gwen wil eigenlijk dat wij als toetje de cheesecake proberen, maar wij gaan voor het kaasplateau. Het is goed gevuld met verschillende soorten kazen. Voor ons hoeft er geen honing over.
We krijgen ieder een Courzand koekje mee naar huis met het mooie, sfeervolle logo van Courzand er op.
Bij Courzand kun je eten in een bijzondere ambiance, met nostalgie, de haven en Rotterdam, in willekeurige volgorde, en ruime porties.