Het Stadhuisplein staat niet bepaald bekend als culinaire hotspot. Hier een goed restaurant beginnen, is dus een flinke uitdaging voor een horecaondernemer. Marcel Maan durfde het aan. Hij was al uitbater van onder andere Café 't Fust, Café Plein, Amigo en Coconuts en kende het imago van het plein. Toch greep hij de uitdaging met beide handen aan en met veel succes: onlangs vierde Cornelis Bar & Kitchen zijn tweejarig bestaan.
Dat het Stadhuisplein voornamelijk wordt geassocieerd met uitgaan is eigenlijk best zonde, wat je zit er tegenwoordig helemaal niet gek. Nadat het paviljoen waarin onder andere Saint Tropez gevestigd zat verdween, heb je weer mooi zich op het Stadhuis. Al helemaal vanaf het grote terras van Cornelis. En niet alleen dat terras is het benoemen waard. De zaak zelf is ook niet gek. Het bargedeelte heeft een industriële maar warme uitstraling, met grote bierfusten aan het plafond en een grote wijnvoorraad onder de trap. Dit oogt al heel anders dan de rest van de zaken op het plein, maar laat ook zien dat je hier voor alles welkom bent: van een biertje tot een fles Moët.
Kitchen

Op de eerste verdieping vind je het Kitchengedeelte. Dat is in twee ruimtes opgedeeld, waardoor je ook de mogelijkheid hebt om een deel af te huren voor private dining. En ook hier speelt het uitzicht weer een rol. In de open keuken heb je zicht op hoe chef Karim Aggoun de gerechten bereidt en door de openslaande pui heb je misschien nog wel een mooier zicht op het Stadhuis dan vanaf het terras. Toch nemen we met het mooie weer liever plaats op het terras. 's Avonds staat er geen zon meer en alhoewel we het ons niet geheel kunnen voorstellen met dit weer, hebben ze wel een hele leuke oplossing voor als je het koud krijgt: verwarmde kussens op het terras.
Vlees en fusion

Net zo gevarieerd als de bar is de kitchen. Er wordt niet gericht op een bepaalde keuken, maar een combinatie gemaakt van verschillende landen en stijlen. Wel is er één ding wat heel veel uit de keuken komt: vlees, bereidt op de Big Green Egg, Robata Flame Grill of de smoker. Voor de vegetariër is er wellicht wat minder keus bij Cornelis, en ook al voert vlees de boventoon, de visgerechten zijn wel het noemen waard. Denk hierbij aan gegrilde tonijn, steak van de yellowfin tonijn en sliptong à la meunière. Voor de vegetariërs (en niet-vegetariërs die een vleesloos dagje hebben) is er ook een alternatief van de grill: gegrilde 'steak' gemaakt van knolselderij met gebakken oesterzwammen, hachee van rode ui, gepofte sjalot, vegetarische jus en bearnaisesaus.
Bediening

Ook het noemen waard is de ober van onze avond Frans de Waal. Hij houdt de tafels goed in de gaten, weet veel te vertellen over de wijnen die hij bij de gerechten schenkt en maakt af en toe een grapje tussendoor. "We beginnen met oesters gestoomd op de Big Green Egg met een schuim van gember. Oh, en die dingen ernaast zijn stenen, die zijn ter decoratie en kun je dus niet eten," vertelt de Waal ons met een knipoog. We zijn verrast door smaakcombinatie van het frisse, luchtige schuim van de gember, de ziltige oester en de zoute spekjes. Ook bij het volgende visgerecht, koud gerookte zalm met appelcompote van Granny Smith. Hier doet de rokerige smaak van de smoker het goed met het frisse van de appel.
Geslaagde surf & turf

Om de overgang van vis naar vlees te verkleinen, krijgen we Karims versie van een surf & turf: buikspek op Oosterse wijze van de smoker en gefrituurde langoustine met een compote van sjalotjes en pompoen. Geen lomp gerecht zoals surf & turf helaas vaak uitpakt, maar mooie smaken die elkaar naar een hoger niveau tillen. Hierna krijgen wij nog een sous-vide gegaard piepkuiken en bavette met bearnaisesaus. Volgens Karim maken sauzen het gerecht, zoals kleren de man maken. Er wordt dan ook niet zuinig gedaan met de hoeveelheid, maar je krijgt 'm er gelukkig wel naast, zodat je zelf kunt doseren. We sluiten de avond af met maar liefst twee desserts: een verfrissende watermeloen met honing, schuimpjes en een stukje witte chocolade, en een crumble met mango, vanille-ijs en Malibu.
Stadhuisplein onder handen
Cornelis Bar & Kitchen is een prettige toevoeging aan het Stadhuisplein, waar wij de komende tijd nog veel meer zaken mogen verwachten. De vernieuwing van het plein zorgt ervoor dat in de plint van het gebouw tegenover de al bestaande horecazaken een verzameling fast concepts krijgt, waaronder de populaire Amerikaanse keten Five Guys en de inmiddels geopende Salsa Shop. En de nieuwe Coolsingel zorgt ervoor dat de verbinding tussen de Meent en het Stadhuisplein straks nog beter wordt. Een plek om in de gaten te houden dus. We houden jullie natuurlijk op de hoogte.