Of je nu achter de laptop aan het werk bent, een snelle hap wilt, uitgebreid met vrienden of familie uit eten gaat of je vooral behoefte hebt aan iets gezonds en/of vegetarisch: Spirit is de plek.
Aan de Mariniersweg, vlak naast biologische supermarkt de biologische supermarkt Gimsel, kun je bij Spirit langs voor ontbijt, koffie met gebak, lunch of diner. Het buffetrestaurant biedt een zeer uitgebreide selectie aan gerechten en is zojuist bekroond met het Eko-ceritificaat. Volledig biologisch eten is daarmee gegarandeerd.
Geprezen met het Eko-certificaat
Als een van de twee restaurants in Rotterdam is aan Spirit deze maand het Eko-keurmerk certificaat Goud toegekend (het andere restaurant is SLA, red.). Dit betekent dat Spirit 100% biologisch inkoopt, van de ingrediënten voor de gerechten en de dranken bij de bar, tot de zeep waar je je handen mee wast op het toilet.
Het is een mooie beloning voor het familiebedrijf, dat Daniël (Spirit) en Roosmarijn (Gimsel) Saat runnen. Het bio-leven is hen met de paplepel ingegoten, aangezien hun ouders ooit het allereerste bio-café in Rotterdam op de Botersloot zijn gestart. Vanuit Gimsel groeide dit in 2005 uit tot het restaurant Spirit.
Het gevoel bij Spirit

Wanneer je binnenkomt heeft het restaurant een kantine gevoel. Het is een grootse ruimte, met een buffet en bar. Deze opzet heeft als voordeel dat je volledig jouw eigen tempo bepaalt: je kunt zo vaak naar het buffet lopen als je zelf wilt en rekent bij het halen gelijk af aan de bar.
Het is een ideale situatie wanneer je gebonden bent aan tijd door bijvoorbeeld een voorstelling in het theater of de bioscoop. Daarnaast betekent dit ook dat er geen bediening aan tafel komt en je niet 'gestoord' wordt tijdens je werk of een goed gesprek.
Vers en met het seizoen

Elke ochtend begint de keukenbrigade vroeg om alles van de ruim vijftig gerechten tot aan het gebak en de patisserie vers klaar te maken voor de dag. Er is een vaste basis aan recepten, maar er wordt voornamelijk gekookt met de seizoenen. Deze oktobermaand komt dat terug in de in maïs gebakken bloemkool, de pompoensalade en de Spirit-groente met broccoli en peterseliewortel.
Met de koudere maanden in het vooruitzicht komen de stoofgerechten weer op het buffet. Naast het seizoen heeft ook de afkomst van de keukenbrigade invloed op de gerechten. Zo komt de huidige patissier uit Japan en dat is terug te zien in de yuzugebakjes.
Lekker opscheppen

De keuze is reuze bij Spirit. Het buffet staat volledig gevuld met vegetarische en veelal ook veganistische gerechten. Vanaf dat punt ben je zelf aan zet en kan het opscheppen beginnen. Ga je voor de kleurrijke salades en koude opties zoals sushi met koningsoesterzwam, avocado en komkommer, of orecchiette met groene pesto? Of gelijk door naar de warme gerechten met onder andere ribs, steak en gyros van seitan, groenten en voor de liefhebber wat frieten?
Dat er ruimte voor het dessert overgehouden moet worden weten wij in ieder geval al zeker als we langs het buffet lopen. De chocolademousse en de madeleines roepen onze naam.
Keuzestress

We scheppen zelf eerst op van de koude gerechten. Het buffet geeft ons wat keuzestress, dus scheppen we van alles een klein beetje. Het ene springt er qua smaak meer uit dan het ander. Zoals de rode linzensalade met wintergroenten, wat een lekkere frisheid heeft en de tempeh die goed kleverig is met een uitgesproken notensmaak.
Na ons zelf uitgekozen voorgerecht, gaan we door naar de warme kant van het buffet. Ook hier gaan we weer voor ‘van alles een beetje’. De warme gerechten hebben een meer uniforme, bruine kleur en sommige keuzes kunnen iets warmer, maar we smullen van de lasagne, geroosterde groenten en van Zalouk, een Marokkaans gerecht met aubergine.
Tips van de vaste gasten
Het restaurant kent veel vaste gasten, die ook graag met tips of vragen komen. Zo zijn veel van de Spirit recepten terug te vinden in het BIO-scope magazine, het huismagazine van de Groene Passage dat ook te vinden is bij Spirit, en bevatten de gerechten tegenwoordig bijna geen suiker, maar wordt er gewerkt met rijst- of ahornsiroop of dadels.
Ook worden er bewust keuzes gemaakt om verspilling tegen te gaan. Zo wordt overgaan naar veganistische croissants en het tegengaan van verspilling. Zo wordt er na acht uur minder gekookt en is er een samenwerking met anti-verspillingsapp Too Good To Go. De mensen die via de app bestellen moeten we vanavond helaas teleurstellen, want van de chocolademousse is niet veel meer over nadat wij het restaurant verlaten.