Een stukje Provence in West: buurtbistrot Laurensius

Een klein stukje Provence, midden in West: schuif aan bij Buurtbistrot Laurensius voor een borrel of galette.

1 Jul 2018 Naomi Possel

blogger Naomi is masterstudente Organisatiepsychologie aan de Erasmus Universiteit. Als echte Brabantse is de Bourgondische levensstijl haar met de paplepel ingegoten. Eten, drinken en borrelen is haar geëscaleerde hobby die zij het liefst met zo veel mogelijk mensen deelt.

Een stukje Provence in West: buurtbistrot Laurensius

Dat de Nieuwe Binnenweg hip and happening is wisten we al maar dat er zich in een van de zijstraten een klein stukje Frankrijk bevindt, is voor menigeen nog onbekend. Dat stukje Zuid-Frankrijk vind je bij Buurtbistrot Laurensius. Tussen de lavendel en de gele luifels, schuif je aan een van de gietijzeren tafeltjes en geniet je van de klassieke Franse keuken met een modern tintje.

De sfeer

In een van de zijstraten van de Nieuwe Binnenweg, de Saftlevenstraat, vind je Buurtbistrot Laurensius. De Saftlevenstraat is een straat waar je met een rotvaart doorheen zou kunnen rijden op weg naar jouw plek van bestemming, omdat het op het eerste gezicht niet duidelijk is wat deze straat te bieden heeft. Echter, als je rond etenstijd (omringd door het rumoer van West) een blik de straat in werpt, vangt het gezellige hoekpand van Laurensius ieders aandacht. Een ontmoetingsplek voor mensen uit de buurt en een fijn plekje voor iedereen die op zoek is naar een stukje nostalgie. Gele luifeltjes, klimop en de geur van lavendel is het enige wat je nodig hebt op een zwoele zomeravond. 

Het concept

Met de verbouwing van het pand en het verkrijgen van een alcoholvergunning afgelopen augustus heeft Buurtbistrot Laurensius alle factoren tot succes tot zijn beschikking. Ze hebben zowel het terras als de menukaart flink uitgebreid en een breed scala aan speciaalbiertjes en Franse wijnen toegevoegd. Dit betekent dat je tegenwoordig voor meer dan alleen een ''galette'' (het gerecht waar Laurensius om bekend staat) terechtkunt bij deze zaak. Je kunt er borrelen met verschillende kleine hapjes om daarna te blijven hangen voor een boekweitpannenkoek of stuk taart.

Het eten

Op een zwoele zaterdagavond nemen we plaats op het pittoreske terrasje van Laurensius. Het is het perfecte weer voor een koud biertje en om in het thema van de avond te blijven kiezen we voor een een glutenvrij witbiertje van boekweit gemaakt: de Mongozo. Hij smaakt zoals een witbiertje hoort te smaken: lichtbitter en zacht van smaak.

Over de galettes hadden we al menigeen gehoord, de (oneerbiedig gezegd) pannenkoek van boekweitmeel die wordt belegd met de leukste en creatiefste combinaties van smaakmakers. Dat we bij de buurtbistrot ook terecht kunnen voor een heerlijke antipastischaal kwam als een verrassing. Voor ons verschijnt een platter met diverse heerlijkheden: gekookte inktvis gemarineerd in pepertjes en citroen, een Coppa met verse abrikoos (funky combi!), een stuk kruidnagel kaas en brood met een auberginespread en olijfjes. Het klapstuk van deze platter is wat ons betreft de huisgemaakte kaassoes, heerlijk luchtig en smaakvol. Hier zouden we er wel tien van op kunnen maar er wordt ons verzekerd genoeg ruimte over te laten voor de machtige galette die ons te wachten staat.

Les Galettes 


Het duurt even voordat we de hele menukaart hebben doorgespit, op zoek naar de galette die we uit willen proberen. Er is gigantisch veel keus; ga bijvoorbeeld voor de klassieke variant met kaas en tomatensaus of waag de gok en kies voor de spannende galette met zeewiertartaar. Wij kiezen uiteindelijk voor de galette Hollandaise (gegratineerd met kaas, buikspek, stroop en chilipepertjes) en voor de spannende variant 'mer et terre' met zeewiertartaar, een spiegelei, cornichons en een frisse garnituur.

De galette met buikspek is onze favoriet, zacht huisgegaard buikspek met een goede gesmolten kaas, zoete stroop en spiced up met chili. Misschien wel omdat 'ie ons mee terug neemt naar vroeger: een luxe versie van de geijkte pannenkoek met spek en kaas. De 'mer et terre' is op het eerste oog te beschrijven als een heftige smaakexplosie die niet voor iedereen is weggelegd: zout zeewiertartaar, een romig spiegelei met zachte dooier en ingelegde groenten in zuur. Het lijkt op het eerste gezicht een gekke combinatie, maar we moeten hen meegeven dat de smaken goed combineren! Het zoete van de wortel, het zoute van de zeewier en de zure groentes, het klopt. Het is dus allesbehalve een saai recept. Wij vinden het spannend en lekker, maar kunnen ons voorstellen dat niet iedereen hier even fan van is en dus zal gaan voor de klassieke galette met buikspek en kaas. 

Lekkere afsluiter


Als afsluiter worden ons twee heerlijke taartjes voorgeschoteld: een stukje rabarbertaart met amandelspijs, geserveerd met aardbeienijs van geitenmelk en een abrikozentaartje. De taartjes zijn in een woord heerlijk, niet te zoet met spannende combinaties en een krokante bodem.

Onze ervaring is met Buurtbistrot Laurensius goed. Verse smaken, klassieke gerechten maar ook spannende combinaties en een fijne ambiance. Dit is precies wat je soms nodig kunt hebben.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Buurtbistro Laurensius is Parijs in eigen stad

Bij buurtbistrot Laurensius kom je niet alleen in een onbekend(er) deel van Rotterdam, maar ook een beetje in Frankrijk.

Buurtbistrot Laurensius is schattig en overtuigend tegelijk

Buurtbistrot Laurensius blijft een van onze favorieten. Waan je even in Parijs met de heerlijke galettes.

By Ami Café: de nieuwe brunchplek in de Wijnhaven waar je nooit meer weg wil

De derde in de rij van een reeks opvallende zaken. By Ami Café kiest deze keer voor een middagconcept, aangekleed in savanne-thema. Opent eind oktober.