Sinds een jaar is het Middellandplein een mooie bistro rijker. Hier deelt Merel Beelenkamp haar kookkunsten nét buiten het centrum. En dat doet ze op zo'n manier dat ze de typering bistro misschien wat overstijgt. Je verwacht hier klassiekers, maar door een combinatie van Nederlands wild, kakelverse vis en natuurwijnen zet ze zichzelf in een categorie neer waar we eigenlijk nog geen naam voor hebben.
Merel kookt in haar eentje in de keuken en vanuit de overtuiging dat we voor het behoud van onze omgeving anders moeten gaan eten maar we er niets voor hoeven te laten. Dit vertaalt zich voor Belén in korte aanvoerlijnen, pure, Nederlandse producten uit de regio, natuurwijnen en heerlijk brood vooraf gebakken door de buurvrouw twee deuren verderop.
In haar vrije tijd eet ze graag bij wijkgenoot Lux in Rotterdam, Choux in Amsterdam en Le Baratain in Parijs. Met deze inspiratie, een gezonde dosis culinaire reiservaring, veel passie en een creatieve geest stelt ze haar gerechten samen. Je eet bij Belén niet à la carte, maar geeft het aantal gangen door en Merel gaat voor je aan de slag.
Vis van Jan

Visser Jan geeft twee keer per week de vangst door. De vis wordt gewoon voor de deur in de Noordzee, maximaal een dag varen buitengaats gevangen. Deze wordt direct doorgezet naar Belén, waardoor ook rauwe bereidingen veilig gemaakt kunnen worden. We krijgen twee plaatjes van voorgerechten. Rauwe inktvis met gefermenteerde rabarber van afgelopen lente en huisgerookte ganzenham en een gang met Hollandse coquilles op een gegrild stukje schorseneer met wortelcrème en haringkuit. Spectaculair om te zien en een feestje om te eten doordat beide gangen heel speels met zuur, zoet en structuur omgaan. Verrassend is ook het tussengerecht met andijvie, ingelegde shi-take, dille, een saus van Zeeuwse oesters en een Hollandse aardappel. Geen vlees, geen vis, maar wel lekker.
Wild van Dirk-Jan de jager

Foto: Mathilde Karrer
Merel is erop gebrand dat alles uit de regio komt en liefst ook in zijn geheel wordt binnengebracht. Jager Dirk-Jan levert haar dan ook al het wild uit Nederland. Naast de huisgerookte gans bij het vorige voorgerecht krijgen we een mooi stukje damhert wat is geschoten in de buurt van Zandvoort. Deze wordt geserveerd met op open vuur gebrande rode biet, puree van knolselderij en krokant gebakken cavolo nero.
Vins Naturels
Over de natuurwijnen krijgen we veel uitleg en hierbij is de passie direct merkbaar. Geen bestrijdingsmiddelen en ongezwaveld vanuit een overtuiging dat dat beter is voor het milieu en voor de smaak. Merel kiest per gang de wijn uit omdat ze zo controle heeft over alle smaken die bij de gang horen. Je krijgt dus niet zomaar een gang met een bijpassende wijn, maar een combinatie die onlosmakelijk met elkaar verbonden is.
De wijnen worden geleverd door een klein aantal leveranciers die dezelfde overtuiging als Merel hebben. Als horeca ondernemer moet je je best doen om de wijnen te ‘mogen’ schenken vanwege de kleine oplage en producenten die ook eisen stellen aan hun clientèle.
Als aperitief hebben we bubbels van Valli Unite uit Piemonte als binnenkomer. De wijnen uit het wijnarrangement passen prima bij de gangen met als topper de Bombadilom uit 2014 van wijnmaker Thomas Rouanet. What can I say, I'm a sucker for firm reds :). Ook de wijn die bij het dessert werd geserveerd, Sur Lie, een Deense kersenwijn, was verrassend lekker. De meeste wijnen kunnen per glas worden besteld en ook beneden in de wijnbar worden genuttigd.
Off the beaten track

Het was voor een doordeweekse dag en gezien de locatie net buiten het centrum toch lekker druk bij Belén. Je verwacht dit soort zaken misschien iets meer in het centrum maar als gastronomad mag je af en toe ook wel een beetje je best doen om bij tenten te eten die de moeite waard zijn toch? Merel weet ondanks haar jonge leeftijd een verrassend menu te presenteren waar het zeker de moeite waard voor is om even voor op de fiets of Felyx te stappen.