Er wordt wild gekookt bij Belén

Er wordt wild gekookt op het Middellandplein bij bistro Belen

Er wordt wild gekookt bij Belén

Sinds een jaar is het Middellandplein een mooie bistro rijker. Hier deelt Merel Beelenkamp haar kookkunsten nét buiten het centrum. En dat doet ze op zo'n manier dat ze de typering bistro misschien wat overstijgt. Je verwacht hier klassiekers, maar door een combinatie van Nederlands wild, kakelverse vis en natuurwijnen zet ze zichzelf in een categorie neer waar we eigenlijk nog geen naam voor hebben. 

Merel kookt in haar eentje in de keuken en vanuit de overtuiging dat we voor het behoud van onze omgeving anders moeten gaan eten maar we er niets voor hoeven te laten. Dit vertaalt zich voor Belén in korte aanvoerlijnen, pure, Nederlandse producten uit de regio, natuurwijnen en heerlijk brood vooraf gebakken door de buurvrouw twee deuren verderop.  

In haar vrije tijd eet ze graag bij wijkgenoot Lux in Rotterdam, Choux in Amsterdam en Le Baratain in Parijs. Met deze inspiratie, een gezonde dosis culinaire reiservaring, veel passie en een creatieve geest stelt ze haar gerechten samen. Je eet bij Belén niet à la carte, maar geeft het aantal gangen door en Merel gaat voor je aan de slag. 

Vis van Jan 


Visser Jan geeft twee keer per week de vangst door. De vis wordt gewoon voor de deur in de Noordzee, maximaal een dag varen buitengaats gevangen. Deze wordt direct doorgezet naar Belén, waardoor ook rauwe bereidingen veilig gemaakt kunnen worden. We krijgen twee plaatjes van voorgerechten. Rauwe inktvis met gefermenteerde rabarber van afgelopen lente en huisgerookte ganzenham en een gang met Hollandse coquilles op een gegrild stukje schorseneer met wortelcrème en haringkuit. Spectaculair om te zien en een feestje om te eten doordat beide gangen heel speels met zuur, zoet en structuur omgaan. Verrassend is ook het tussengerecht met andijvie, ingelegde shi-take, dille, een saus van Zeeuwse oesters en een Hollandse aardappel. Geen vlees, geen vis, maar wel lekker. 

Wild van Dirk-Jan de jager 


Foto: Mathilde Karrer

Merel is erop gebrand dat alles uit de regio komt en liefst ook in zijn geheel wordt binnengebracht. Jager Dirk-Jan levert haar dan ook al het wild uit Nederland. Naast de huisgerookte gans bij het vorige voorgerecht krijgen we een mooi stukje damhert wat is geschoten in de buurt van Zandvoort. Deze wordt geserveerd met op open vuur gebrande rode biet, puree van knolselderij en krokant gebakken cavolo nero. 

Vins Naturels 

Over de natuurwijnen krijgen we veel uitleg en hierbij is de passie direct merkbaar. Geen bestrijdingsmiddelen en ongezwaveld vanuit een overtuiging dat dat beter is voor het milieu en voor de smaak. Merel kiest per gang de wijn uit omdat ze zo controle heeft over alle smaken die bij de gang horen. Je krijgt dus niet zomaar een gang met een bijpassende wijn, maar een combinatie die onlosmakelijk met elkaar verbonden is.  

De wijnen worden geleverd door een klein aantal leveranciers die dezelfde overtuiging als Merel hebben. Als horeca ondernemer moet je je best doen om de wijnen te ‘mogen’ schenken vanwege de kleine oplage en producenten die ook eisen stellen aan hun clientèle.  

Als aperitief hebben we bubbels van Valli Unite uit Piemonte als binnenkomer. De wijnen uit het wijnarrangement passen prima bij de gangen met als topper de Bombadilom uit 2014 van wijnmaker Thomas Rouanet. What can I say, I'm a sucker for firm reds :). Ook de wijn die bij het dessert werd geserveerd, Sur Lie, een Deense kersenwijn, was verrassend lekker. De meeste wijnen kunnen per glas worden besteld en ook beneden in de wijnbar worden genuttigd. 

Off the beaten track 


Het was voor een doordeweekse dag en gezien de locatie net buiten het centrum toch lekker druk bij Belén. Je verwacht dit soort zaken misschien iets meer in het centrum maar als gastronomad mag je af en toe ook wel een beetje je best doen om bij tenten te eten die de moeite waard zijn toch? Merel weet ondanks haar jonge leeftijd een verrassend menu te presenteren waar het zeker de moeite waard voor is om even voor op de fiets of Felyx te stappen.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.

Rik Fernhout 14 Feb 2019, 15:16

Hoewel ik dit sympathieke restaurantheel goed vind, moet ik daar wel aan toevoegen dat het mij een beetje verwonderd dat een restaurant dat een (vast) 3 gangen menu van 38,50 Euro koppelt aan een wijnarrangement van 22,50 (7,50 per glas) per persoon zich als 'betaalbaar' omschrijft... 60 Euro per persoon vind ik zeker niet 'betaalbaar' - bij vele restaurants in de 'iets duurdere' klasse hebben we minder uitgegeven.

Borut Kocar 15 Feb 2019, 23:16

Sympathiek personeel, oké smaken, maar wel aan de prijzige kant. Zowel het eten als alle natuurdrankjes. Voor een mini kaas plankje wordt er € 5,50 extra in rekening gebracht. Eigenlijk zo weinig body in die 4 gerechten, dat wij thuis nog aan de eigen kaasplank gingen:)

Rolf Kievits 26 Okt 2019, 8:41

Met z'n 4en een avondje eten. Alle 4 liefhebbers, en 2 vd 4 ook echt wel een kenner (zowel veel uit eten als ook zeer uitstekende thuiskoks). Ons favoriete proef-restaurant helaas vol, dus op zoek. Via de Buik aangelopen tegen Belen. De omschrijving was uitnodigend en maakte ons zeer nieuwsgierig. Locatie apart en leuk, de brasserie zelf smaakvol ingericht en charmant. De bediening voorkomend en sympathiek. Niet altijd even professioneel en kundig - maar met charme. De beschrijvingen en toelichtingen haperden soms, maar zeker niet storend. Integendeel. Het eten (we hadden 5 gangen met wijnarrangement) was zonder enige terughoudendheid zeer goed. Zeer smakelijk alhoewel af en toe de seasoning tekort schoot. We hadden Hert waar echt wel zout en peper misten. Jammer. De grootste teleurstelling zit echter in de wijnen. We snappen het streven naar biologische en natuurproducten. Maar de natuurwijnen zijn simpelweg NIET lekker. De witte wijnen gingen nog, maar de troebele rose als aperitief, de rode wijn bij het hert gewoon zo zuur dat je het een uur later nog in je mond proefde. De beste wijnen waren bij het desert. Zowel de Maury (portachtig, 9,50 per glas !!) als de wijn bij het zoete nagerecht waren lekker. Maar als geheel was het wijnarrangement niet goed. Zeer dringend advies: hou het op Biologische wijnen, maar laat die Natuurwijnen svp zo snel mogelijk achterwege. Het smaakte als een stap verwijderd van zelfgemaakte vlierbessenwijn. Tot slot. De prijs. We schrokken ons een hoedje. Er bleek weliswaar een fout in te zitten (5x menu voor 4 personen), maar zelfs zonder die fout (en zonder fooi nog) is 425 Euro voor 4 personen gewoon ECHT veel en veel te veel. Als vergelijk: ons genoemde favoriete proef-restaurant rekent 80 Euro pp voor een 8 (!) gangen diner met bijbehorend 8 glazen wijnarrangement - en dan zijn zowel eten als wijnen boven elke twijfel verheven - zelfs buitengewoon vanwege de eigen wijnhandel. Ons serieuze en welgemeende advies: Belen heeft zeker potentie. De lokatie en het eten zijn gewoon echt goed. Maar de wijnen moeten op de schop, en de prijzen ook.

Lees ook deze verhalen
Dit zijn de tien beste terrassen volgens Rotterdam, stem nu op jouw favoriet!

Welk terras verdient jouw stem in de zoektocht van Ondernemen010 en de Buik naar het mooiste terras van 2025?

Hangen, zingen, dansen en spellen spelen: het kan allemaal bij De Raaf

Het monumentale pand van Station Noord krijgt nieuw leven ingeblazen: De Raaf. De Buik spreekt eigenaren Melvin Oostrum en Mickey Fentross.

Vietnamese familiegerechten proeven bij Madame Saigon

De Buik ging langs bij Madame Saigon, de dromerig gedecoreerde Vietnamees, net om de hoek van de Witte de With-straat.