FOU: met recht wijnbar én restaurant te noemen

FOU is al lang niet alleen een wijnbar meer, maar ook een zaak waar je heerlijk kunt eten aan het Middellandplein in Rotterdam-West.

30 Mei 2023 Flora Bakker

blogger Flora is een geboren Rotterdamse en echte Bourgondiër. Haar liefde voor eten & drinken én de stad deelt zij graag met anderen en kan zij perfect combineren bij de Buik..

  • 30 Mei 2023

FOU: met recht wijnbar én restaurant te noemen

Twee jaar geleden opende Sigurd Snoeys zijn wijnbar en wijnwinkel FOU aan het Middellandplein in Rotterdam-West. Inmiddels is de zaak zodanig ontwikkeld, dat je er niet alleen goed zit voor een aangeklede borrel. Sigurd: "Ik durf met recht te zeggen dat we ook echt een restaurant zijn, niet alleen een wijnbar." Na een heerlijke avond kunnen wij dit alleen maar beamen. Er wordt hier met plezier en liefde gekookt en dat proef je.

Wijnbar én restaurant 


Door FOU alleen een wijnbar te noemen, doe je de zaak van Sigurd Snoeys tekort. Ze mogen dan wel meer dan 500 wijnen in huis hebben, maar je kunt bij FOU ook smakelijk eten. Naast het geven van passend wijnadvies heeft Sigurd namelijk nog een talent: koken. En dat in een keukentje van nog geen 10m². Daarom prijkt sinds enkele maanden ook het woord 'restaurant' op de gevel van dit gezellige hoekpandje aan het Middellandplein in Rotterdam-West en koken Sigurd en souschef Fabian gerechten van een bijna wekelijks wisselend menu. 

Gewoon omdat het lekker is  


Op een donderdagavond in mei laten we ons op advies van Sigurd trakteren op het 5-gangen 'Chefmellier' menu, bestaande uit de favorieten van de (sous)chef en sommelier. Nadat hij een mousserende sauvignon blanc voor ons inschenkt, een pét-nat (petillant naturel, red.) uit Tjechië, en een mandje warm stokbrood met roomboter neerzet, "niet teveel, maar gewoon omdat het lekker is", vertrekt hij naar de keuken. 

We starten met koolrabi, Parmezaan en feta. Die laatste is rijkelijk aanwezig en bedekt de beetgare schijven koolrabi, net zoals de groene peper, sesam en gebrande Parmezaanse kaas. Door de reeds ruim aanwezige zoute feta geeft de gebrande Parmezaan net dat bittertje om het gerecht in balans te houden. 

Knallende smaken  


Na de 'steekpartij', FOU's steak tartare, gaan we door naar de gang van coquilles met een crème van gerookte mais. De coquilles zijn mooi gekaramelliseerd maar nog licht doorschijnend van binnen. De crème van gerookte mais die erbij geserveerd wordt, barst van de smaak en brandt lichtjes na in je mond. De opmaak oogt wat rommelig, waarbij met een lepel in een dot crème geslagen is en deze verspreid zit over het bord, maar past bij de knallende smaken. 

De eendenborst erna is smakelijk, maar het is vooral het dessert waar we naar uitkijken. FOU choco caramel reep met ijs van witte chocolade en Giraffe koffie. Met name het zelfgedraaide ijs is een schot in de roos en terecht een favoriet van veel gasten van FOU. Dat het ijs nog niet helemaal klaar is, nemen we met excuses van Sigurd voor lief. We zouden er zo nog een bol van op kunnen, ware het niet dat we de buikjes goed rond hebben gegeten. Wie geen grote trek heeft, kan bij FOU ook prima af met het 4-gangen menu gezien de ruimte porties. 

Wijn met ellebogen 


De geschonken wijnen zijn ook dik in orde, met hier en daar een verrassing. Bij de koolrabi drinken we een sake, die samen met de feta en Parmezaan lekker knalt. We drinken een niet te zware Bourgogne bij de tartare en de coquille met mais gaat samen met Zuid-Afrikaanse blend van chenin blanc, viognier en rousanne van Sijnn. Op de wijnkaart omschreven als Oprah Winfrey: gul, hoogopgeleid, voorbeeld voor velen en van alle markten thuis. Zowel het gerecht als de wijn zijn favoriet vanavond. 

Bij de eend schenkt sommelier Ilya een Sloveense rode wijn van het huis Rojac, gemaakt van druif Malvazija. Ilya: "Het is een wijn met ellebogen en die ellebogen gaan alle kanten op." De kaart zegt 'een punk motorrijder met getatoeëerde schouders, maar wel eentje die al rijdend acrobatische kunstjes uitvoert. Veel finesse schuilgaand onder de ruwe buitenkant'. De wijn heeft inderdaad veel karakter maar is verrassend zacht bij de eendenborst. Bij het zoete dessert krijgen we een glas Rivesaltes Ambré, een amberkleurige Franse dessertwijn met tonen van karamel en noot. 

De menu- en wijnkaart zitten vol met grappige knipoogjes in de benaming of omschrijving van het eten en drinken. Ze weten van wanten, maar het hoeft allemaal niet te serieus. Hierdoor voel je je bij FOU snel op je gemak. De gezellige hoekjes in de zaak en de vriendelijke en behulpzame medewerkers van FOU maken een avond hier compleet. 

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Het beste van BIRD – en nee, het is dit keer geen pizza

BIRD, bekend van clubnachten en pizza's, serveert ook een interessant shared-dining menu. De Buik ging langs om daar eens van te proeven.

Nieuw aan de Honigerdijk: Colette, een mediterraanse zaak waar je thuiskomt

Dit weekend opent Colette aan de Honigerdijk. Het wordt een zaak met Mediterraanse invloeden, goede wijnen en service met een lach.

Dankzij deze Rotterdammers haal je alles uit je (culinaire) reis naar Japan

Heb jij Japanplannen, lees dan snel verder hoe je het meest uit je reis haalt, ook culinair, met behulp van Rotterdamse reisbureau Buitenlandsche Zaken.