Restaurant Huson in het Scheepvaartkwartier blaast dit jaar voor de 20ste keer een kaarsje uit en dat wordt goed gevierd. Mark van Wijngen nam, na er tien jaar gewerkt te hebben, in 2015 het stokje over van de toenmalige eigenaren. Voor het bijzondere jubileum pakt hij uit hij met een restyling van het restaurant en een speciaal menu, te verkrijgen in september en oktober.
Restyling restaurant

Voor het bijzondere jubileum van het restaurant aan de Scheepstimmermanslaan heeft Mark het interieur laten aanpakken. Het voorheen wat meer donkere en stijlvolle interieur heeft plaatsgemaakt voor een elegante en lichte stijl met houten panelen aan de muur en trendy hangende gloeilampen.
Het groene terras van Huson is onverminderd prachtig met een vijgenboom, blauwe regen en druivenranken. Een heerlijke plek om te ontspannen en genieten van, zoals ze het zelf omschrijven 'de moderne keuken met een klassieke touch', terwijl het verkeer op de statige laan aan je voorbij raast.
De menukaart

De menukaart van Huson bestaat uit signature dishes van Mark en enkele losse hoofdgerechten zoals zeebaars of ossenhaas, maar bij dit fine dining restaurant zijn ze ook dol op delen. Zeetong à la meunière, langoustines van de plancha of een groot stuk dry aged beef staan op de kaart om samen met tafelgenoten van te genieten. Zowel de Franse als de Aziatische keuken zijn goed vertegenwoordigd.
Het 20-jarig bestaan van restaurant Huson krijgt ook vanuit de keuken extra aandacht. Voor de bijzondere verjaardag heeft chef Mark een jubileummenu samengesteld waarin de echte Huson-klassiekers van de afgelopen twee decennia terugkomen. We nemen de proef op de som en nemen op een zonovergoten dag plaats op het terras.
Het jubileummenu

Na een frisse amuse met geitenkaasmousse en cantaloupe, krijgen we een rolletje van tonijn met softshell krab, avocado en wasabimayo, met bovenop sorbetijs van tomaat en soja. Het ijs is hartig en umami met een subtiele tomatensmaak, en het maakt dat dit verfrissende gerecht niet zonder reden al tijden op het menu met signature dishes prijkt. Erbij drinken we een witte spätburgunder van Kruger Rumpf met tonen van wit en rood fruit.
Het gerecht met coquille dat volgt, is favoriet. Prachtig goudbruin gebakken, nog licht doorzichtig van binnen en geserveerd met een tom ka khai-schuim, shiitake en olie met koriander en kervel. Erna volgt tarbot, geserveerd met stukjes paling bovenop, spinazie, puree en botersaus. Een elegant gerecht, maar na het schelpdier met meer knallende smaken maakt het klassiekere Franse gerecht minder indruk.
Knapperige Iberico

Het hoofdgerecht met vlees bestaat uit gestoofde Iberico met bereidingen van knolselderij. Het varkensvlees is erg zacht en nog even aangebakken in de pan voor een knapperige korst. De slierten gebakken knolselderij complimenteren het gerecht formidabel en met de lichtzure citrusdressing en gefrituurde aubergine tovert dit gerecht een glimlach op ons gezicht.
We sluiten af met merengue met mascarpone, passievrucht en sinaasappel. Ondanks de grote bol ijs tussen het schuim is het gerecht niet machtig en juist erg fris. Als begeleiding krijgen we de niet te zoete dessertwijn Auslese Cuvée van Oostenrijkse product Kracher en sluiten we na de koffie met huisgemaakte madeleines voldaan af.
De juiste balans
De smaak umami komt goed terug in veel gerechten. Chef Mark en zijn team weten de juiste balans te vinden tussen die hartigheid en frisse smaken, wat je ook terugziet in het jubileummenu. Het 5-gangen menu, naar wens uit te breiden met kaas, is in de maanden september en oktober te gebruiken bij restaurant Huson.