Las Palmas: een liveshow met drie chefs als acteurs

Op naar de Kop van Zuid om ons te laten verwennen door de kookkunsten van Nick en Jelmer.

28 Feb 2018 Charlotte Hamilton

blogger Een negentienjarig journalistiek student en foodie. Denkt ’s ochtends na over wat ze ’s avonds gaat koken. Ze heeft een studentenbudget maar geeft vervolgens al haar geld uit aan etentjes.

Las Palmas: een liveshow met drie chefs als acteurs

Tijd om langs te gaan bij Las Palmas. We hebben de kookkunsten van Nick de Kousemaeker vooral mogen ontdekken tijdens evenementen en festivals. Nick staat samen met Jelmer Bouma in de keuken– achter de kachel, zou Herman zeggen. Met goede zin en stevige trek gaan we richting Kop van Zuid.

Keuzestress in het interieur, niet op tafel


We stappen binnen en worden naar onze tafel geleid, waar we direct verzanden in een discussie over het interieur. Uiteindelijk is de conclusie dat degene die dit in mocht richten alles mooi vond en daarom geen keuze maakte, maar gewoon alles kocht. Ecclectisch meets bric-à-brac meets haven chique: gigantische kroonluchters, grote haaien aan het plafond en mega potten met bloemen en takken erin die hoog boven ons uit torenen. Over boven ons uit torenen gesproken, Herman Den Blijker is er vanavond. Hij loopt van tafel naar tafel en pakt zo al zijn gasten in of zit op zijn vaste stek, bij de ingang.

Nick en Jelmer staan vandaag allebei in de keuken. De jongens hebben beiden in Rotterdam een koksopleiding gevolgd en zetten vanavond onze tafel vol met heerlijke gerechten. Dat Nick en Jelmer geregeld een wat andere stijl hebben dan Herman gaan we later deze avond nog ontdekken.

Oesters en champagne 


Nick komt aan tafel en laat ons weten dat we zullen beginnen met visgerechtjes. Niet veel later worden er zes oesters voor ons tweeën neergezet, samen met wat rodewijnazijn. Daarbij komt een glaasje bubbels. 

Tempuragarnalen en misomayonaise

  
Na de oesters volgen de tempuragarnalen. Samen eten we van de garnalen en beseffen dat over umami niet te twisten valt. 

Makreel en cherrytomaatjes 


Al snel verschijnt er gebakken makreel met cherrytomaatjes, basilicumolie en Parmezaan voor onze neuzen. Erbij een verdejo. Niets op aan te merken, maar het valt wat weg bij de andere gerechten deze avond. 

Polpo en groene tabasco 

De polpo of babypijlstaartinktivs komt in het gezelschap van een groene tabascosaus met op de rand van het bord mayonaise met verschillende kruiden. Een gerecht van de hand van Jelmer Bouma. Spoiler alert: dit gerecht is de winnaar van de avond. We laten het bord niet weghalen voordat we beiden met wat brood de laatste polpojus hebben opgeveegd. Het is eigenlijk een tapas-gerecht, zoals dat in de keukens in Noord-Spanje niet zou misstaan. Minder rijk aan saus en boter dan veel andere gerechten deze avond.

Kreeft en gnocchi


We gaan verder met ons laatste visgerecht van de avond: in boter gewelde kreeft met hard aangebakken gnocchi, met een saus van ananas, saffraan en brie de meaux. Hierbij wordt een chardonnay geserveerd. De brie de meaux geeft het gerecht iets aards en daarmee ook iets ondoorgrondelijks. Ook dit gerecht scoort hoog bij ons.

Bavette en jus

We schakelen over naar vlees en daarbij ook naar rode wijn. De invloed van Herman in zijn eigen Las Palmas is praktisch bij elk gerecht terug te vinden: rijk aan saus waarbij invloeden van de klassieke Franse keuken duidelijk aanwezig zijn. De bavette met daarnaast aardappelpuree en gerookte prei onderstreept de Herman touch. Het malse stuk vlees uit de flank van de koe komt met een heerlijke rijke jus ( mogen we daar nog een kannetje van?). 

Zwezerik en aardpeer 


Na de bavette, die haast door een rietje de slurpen was, krijgen we zwezerik. De zwezerik komt met verschillende bereidingen van aardpeer, krokante uitjes en macadamianoten. De zwezerik is een klassieker bij Herman en valt goed in de smaak. Toch is het vooral de aardpeer waar we geen genoeg van krijgen.

Jean-Luc en zijn koffie 


Terwijl de vriendelijke bediening ons bord weghaalt en een kaasplankje neerzet, worden we aangesproken door Jean-Luc. Een Franse garçon of beter gezegd monsieur, die vol passie komt vertellen over de koffie die hij in Las Palmas serveert. We bestellen de koffie die zijn naam draagt en krijgen er een uitgebreid verhaal bij van deze enthousiaste barista. De koffie is lekker, maar alleen al voor deze man en zijn passie moet je ‘m bestellen. Je wordt er spontaan blij van. 

TV-held en chef


Na ons kaasplankje krijgen we nog iets zoets om te delen. Met een crème brûlée ronden we deze avond af. Gedurende de avond stooft Herman geregeld de keuken in, die theatraal midden in de tent ligt. Nick en Jelmer en de sous-chefs, stappen dan wijs opzij. De vlam vliegt in de pan en zout wordt à la salt bae gesprenkeld over de gerechten. De TV-held Herman is dan weer de chef Herman. En dat is genieten. Naast de klassieke gerechten met af en toe een eigentijdse knipoog – dank Nick en Jelmer – is Las Palmas toch vooral een daverende show – dank Herman – in een bijzonder decor.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Een kijkje buiten de keuken van Nick de Kousemaeker

De volgende chef die zijn favoriete restaurants in Rotterdam, Nederland en ergens in de wereld gaat onthullen is Nick de Kousemaeker, de chef van Las Palmas.

By Ami Café: de nieuwe brunchplek in de Wijnhaven waar je nooit meer weg wil

De derde in de rij van een reeks opvallende zaken. By Ami Café kiest deze keer voor een middagconcept, aangekleed in savanne-thema. Opent eind oktober.

A5 Yama: topniveau sushi in Naarden-Vesting

In december opent in Naarden-Vesting A5 YAMA, een Omakase-restaurant onder leiding van Hiroaki Yamamoto en gastvrouw Angela Oosterling.