Er zijn van die restaurants die je liever voor jezelf houdt. Puur uit eigenbelang, omdat je bang bent dat als je volgende keer wil reserveren je er pas over een paar weken terecht kan als mensen ervan horen. In het Scheepvaartkwartier werd begin maart zo’n restaurant geopend, dat noodgedwongen na slechts negen dagen de deuren al moest sluiten. Gelukkig kon tijdens de lockdown het hoofd boven water worden gehouden en vond 1 juni de heropening plaats. Met de opening van restaurant MARA en bar ON THE ROCKX ging namelijk niet alleen een wens van eigenaar en chef-kok Florian van Dillen in vervulling, maar ook een van ons: wat een fijn nieuw restaurant in Rotterdam.
Florian van Dillen

Foto: Maurits Jacob de Vries
Florian – bijnaam Flip – stond na zijn koksopleiding in de keuken bij verschillende restaurants van hoger niveau, waaronder drie jaar als sous-chef bij Mijn Keuken (in Wouw) en de afgelopen drieënhalf jaar als keukenchef bij HMB. De ambitie om voor zijn dertigste een eigen restaurant te openen bleef aanwezig en in maart opende hij op negenentwintigjarige leeftijd zijn eigen restaurant (MARA) en bar (ON THE ROCKX), beide onder de vlag van ‘by FLIPP’.
MARA en ON THE ROCKX

Foto: Horecainbeeld.nl
Het voormalige La Stanza is volledige op de schop gegaan (op een kroonluchter en de ornamenten in het plafond na) en niet meer terug te herkennen. Beneden huist restaurant MARA, een combinatie van de initialen van zijn ouders. Uit de keuken komen gerechten van hoge kwaliteit vanuit een klassieke Franse basis, van dorade tot klassiekers als tournedos Rossini. In de inrichting zijn knipogen verwerkt naar de Betuwse achtergrond van Van Dillen, zoals het ‘floriale’ behang. De bar ON THE ROCKX, waarbij de X verwijst naar zijn broert Xander, is de stad vertegenwoordigd en gericht op de combinatie van internationale allure en klassieke elementen. Je kunt deze bar bezoeken voor een cocktail voor of na je diner, maar ook gewoon voor een goede kop koffie of glas wijn zonder dat je MARA hebt bezocht.

Foto: Horecainbeeld.nl
Twee totaal verschillende gedeeltes met een hele andere ambiance, maar toch passen ze heel mooi bij elkaar doordat ze beide dicht ‘by Flip(p)’ staan. Ook het benoemen waard is de gezellige binnentuin van maar liefst 300 vierkante meter, waar we deze zomer met mooier weer graag nog een keer plaatsnemen.
Oesters en appetizers

Alles wordt ambachtelijk in eigen keuken gemaakt en dat willen we natuurlijk maar al te graag proeven. Op de eerste kaart die we krijgen staan de oesters en appetizers uitgeschreven. Naast naturel, zijn er drie soorten oesters en we besluiten om ze allemaal uit te proberen: tomaat met rode peper en koriander, komkommer met groene kruiden en groene appel en (voor ons de winnende combinatie) rabarber met gezouten citroen en roos. Als appetizers gaan we voor het ‘gevulde eitje met Noordzeekrab, ponzu en avocado’ en ‘getoaste brioche met terrine foie gras, appel en meiknol’. Het gevulde ei is eigenlijk een soort ‘surprise ei’ voor volwassenen en wordt op een compleet andere wijze geserveerd dan de naam zou doen vermoeden. De romige, pure smaken zijn een mooi begin.
Echt een avond uit
Voordat we de rest van de gangen bespreken, willen we graag wat kwijt over het personeel. Door hen voel je je hier echt een gewaardeerde gast en ze maken echt je avond. Ze nemen allemaal de tijd om je uitgebreid de adviseren, er is genoeg ruimte voor grapjes en verstand van de producten en gerechten waar ze mee werken. Klinkt als iets ‘logisch’, maar valt helaas nog vaak genoeg tegen wanneer je om informatie of suggesties vraagt in een restaurant. Zo heeft onder andere Freddy van Dorst zich aan het team toegevoegd, veel Rotterdammers zullen hem kennen van Restaurant Joelia*. Naast dat Freddy ervoor zorgt dat je zeker niet met dorst naar huis zal gaan, voel je je direct op je gemak bij hem en zorgt hij voor een complete avond.
De gerechten van By FLIPP

Terug naar de gerechten waarbij we – op advies – vooraf kiezen voor de gebrande langoustine met gehakte oester, venkel en avocado en voor de rauw gemarineerde dorade met gazpacho, vlierbloesem en chorizo-olie. Door beide gerechten worden de smaakpupillen flink geprikkeld voor de hoofdgerechten: gepocheerde kreeft en tortellini. De kreeft wordt kort gegrild en geserveerd met zomergroenten, waaronder tuinbonen en asperges) en kreeftenjus. Wij gaan voor de halve kreeft, maar indien gewenst is er ook een hele beschikbaar. Dat het keukenteam goed is met vlees en vis is bij de vorige gerechten gebleken, maar ook de vegetarische tortellini met shiitake, salie en Parmezaanjus – die wij nog uitbreiden met truffel – doet hier niet aan onder. Luchtig, maar toch vol romig en met mooie knapperige groenten erin die zorgen voor wat extra bite.

Als nagerecht bestellen we de dame blanche en mille-feuille. Het vanille-ijs, de room en knapperige chocolade worden geserveerd en aan tafel wordt de chocoladesaus er overheen geschonken. Deze zoetekauwen worden hier erg gelukkig van. De mille-feuille is opgebouwd met mokka, peer en hazelnoot. De combinatie van mokka en peer zien we niet vaak, maar is er zeker een die we gaan onthouden voor als we ons een keer thuis uitsloven tijdens een etentje.
We sluiten de avond in stijl af met een cocktail in de bar boven en zijn het er unaniem over eens dat we hier heel snel terugkomen.