Nieuw Café Kiem is elke dag anders, maar steady in kwaliteit

Co en Réne jagen hun droom achterna met Café Kiem: overdag een huiselijk restaurantgevoel, 's avonds de sfeer van een gezellig café.

7 Dec 2023 Loïs Verkooijen

blogger Loïs is een echte Brabander, maar verliefd op Rotterdam. Én op reizen, taal en een lekker biertje op het terras. Die dingen zijn trouwens ook prima te combineren. Als freelancejournalist en cultureel antropoloog heeft ze een bijzondere kijk op de stad. Voor de buik verkent ze de diversiteit van de Rotterdamse horeca en gaat ze op zoek naar bijzondere mensen en unieke verhalen.

Nieuw Café Kiem is elke dag anders, maar steady in kwaliteit

Sinds eind oktober jagen de jonge oud-chefs van Matroos en het Meisje hun droom na. Zij openden een kalme, huiselijke plek met fijne wijnen en elke dag een andere menukaart: het bruisende Café Kiem. Na bijna een maand geleden de deuren te hebben geopend aan de Proveniersstraat, delen ze nu hun ervaringen.

“Het is de vierde week alweer”, schrikt René, als hij de dagen sinds de opening hardop natelt. De tijd vliegt, als je het leuk hebt, zo blijkt, want de zaken gaan goed voor René Cogenbach (27) en Co Kossmann (26). “We zitten tot nu toe elke dag vol!”

​Moderne en volwassen restobar met sixties-vibe


Het idee om samen iets te openen borrelde al een tijdje. Toen ze op Instagram zagen dat Sans Frou Frou stopte, wisten ze: dit wordt onze plek. Zo kwamen ze op de Proveniersstraat terecht, maar het omtoveren tot een eigen zaak ging al bijna net zo spontaan.

En die zaak, die moet vooral gezellig zijn; al snel wisten ze dus dat Café Kiem een huiselijke plek moest worden. “We haalden veel inspiratie uit mid-century Dutch design, maar gaven daar een eigen moderne draai aan”, vertelt Co. Als je de nieuwe zaak binnenstapt, stap je dus niet per se in een andere tijd.

Café Kiem voelt als een moderne en volwassen zaak, maar de elementen uit de jaren zestig die in het decor zijn verwerkt, bepalen wel de sfeer en looks van het café. Het gebruik van de kleur oranje, de keuze van de lampen, de glazen vierkante tegels en zelfs de planten ademen de stijl van 60s.

​Seizoenskoken, elke dag een verrassing


“Waar we een beetje op hoopten, is gebeurd”, grijnst Co. “De zaak is klein en als je om zes uur binnenkomt lijkt het nog een restaurant. Hoe later en drukker het wordt, hoe meer het op een café gaat lijken. Het wordt dan steeds warmer en gemoedelijker.

Co en René staan samen in de keuken. Waar René vooral technisch kookt, is Co het creatieve brein. De gerechten die bij Café Kiem uit de keuken komen, konden dus niet anders dan bijzonder zijn en overstijgen het niveau van café-gerechten. “Op onze kaart staan elke dag ongeveer twaalf gerechten; echt van alles wat”, vertelt Co.

“Die menukaart verandert dagelijks, maar bijna elke dag zorgen we dat daar in ieder geval een pasta op staat.” Want hoewel de zaak pas een kleine vier weken open is, is dat nu al een favoriet van de gasten.

​Gaat vanzelf


Naast hun wisselende gerechten, serveert het duo goede wijnen, met een mix van traditionele en natuurwijnen. Niet onbelangrijk voor een zaak die in de loop van de avond steeds meer café-trekjes krijgt.

Gasten weten de weg naar Café Kiem te vinden, vooral via mond-tot-mondreclame en nieuwsgierige buurtbewoners. “Het lijkt allemaal vanzelf te gaan tot nu toe en de reacties zijn fantastisch”, glimlacht René. Hij kijkt even naar zijn compagnon: “En samen gaat het ook top! We mogen echt niet klagen.”

Foto's: Sanne Cogenbach

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Lunchroute Dordrecht: proef de stad in vijf stops

Lekker slenteren en misschien wel op meerdere plekken lunchen? Dat kan in het pittoreske Dordrecht met deze vijf lunchtips.

Station Bergweg opent bezorghub in het Vroesenpark

In het Vroesenpark hoef je voortaan geen zware picknickmand meer mee te nemen. Via de bestelhub van Station Bergweg wordt je eten tot je kleedje bezorgd.

De Proef op de Sommelier met: Emy Koster

Voor de serie Proef op de sommelier gaat Niels van Laatum in gesprek met Rotterdamse sommeliers. In deze editie Emy Koster van Tres.