Sinds eind oktober jagen de jonge oud-chefs van Matroos en het Meisje hun droom na. Zij openden een kalme, huiselijke plek met fijne wijnen en elke dag een andere menukaart: het bruisende Café Kiem. Na bijna een maand geleden de deuren te hebben geopend aan de Proveniersstraat, delen ze nu hun ervaringen.
“Het is de vierde week alweer”, schrikt René, als hij de dagen sinds de opening hardop natelt. De tijd vliegt, als je het leuk hebt, zo blijkt, want de zaken gaan goed voor René Cogenbach (27) en Co Kossmann (26). “We zitten tot nu toe elke dag vol!”
Moderne en volwassen restobar met sixties-vibe

Het idee om samen iets te openen borrelde al een tijdje. Toen ze op Instagram zagen dat Sans Frou Frou stopte, wisten ze: dit wordt onze plek. Zo kwamen ze op de Proveniersstraat terecht, maar het omtoveren tot een eigen zaak ging al bijna net zo spontaan.
En die zaak, die moet vooral gezellig zijn; al snel wisten ze dus dat Café Kiem een huiselijke plek moest worden. “We haalden veel inspiratie uit mid-century Dutch design, maar gaven daar een eigen moderne draai aan”, vertelt Co. Als je de nieuwe zaak binnenstapt, stap je dus niet per se in een andere tijd.
Café Kiem voelt als een moderne en volwassen zaak, maar de elementen uit de jaren zestig die in het decor zijn verwerkt, bepalen wel de sfeer en looks van het café. Het gebruik van de kleur oranje, de keuze van de lampen, de glazen vierkante tegels en zelfs de planten ademen de stijl van 60s.
Seizoenskoken, elke dag een verrassing

“Waar we een beetje op hoopten, is gebeurd”, grijnst Co. “De zaak is klein en als je om zes uur binnenkomt lijkt het nog een restaurant. Hoe later en drukker het wordt, hoe meer het op een café gaat lijken. Het wordt dan steeds warmer en gemoedelijker.”
Co en René staan samen in de keuken. Waar René vooral technisch kookt, is Co het creatieve brein. De gerechten die bij Café Kiem uit de keuken komen, konden dus niet anders dan bijzonder zijn en overstijgen het niveau van café-gerechten. “Op onze kaart staan elke dag ongeveer twaalf gerechten; echt van alles wat”, vertelt Co.
“Die menukaart verandert dagelijks, maar bijna elke dag zorgen we dat daar in ieder geval een pasta op staat.” Want hoewel de zaak pas een kleine vier weken open is, is dat nu al een favoriet van de gasten.
Gaat vanzelf

Naast hun wisselende gerechten, serveert het duo goede wijnen, met een mix van traditionele en natuurwijnen. Niet onbelangrijk voor een zaak die in de loop van de avond steeds meer café-trekjes krijgt.
Gasten weten de weg naar Café Kiem te vinden, vooral via mond-tot-mondreclame en nieuwsgierige buurtbewoners. “Het lijkt allemaal vanzelf te gaan tot nu toe en de reacties zijn fantastisch”, glimlacht René. Hij kijkt even naar zijn compagnon: “En samen gaat het ook top! We mogen echt niet klagen.”
Foto's: Sanne Cogenbach