Chefs van De Matroos en Het Meisje openen Café Kiem in de Provenierswijk

Chefs René Cogenbach en Co Kossmann openen eind september hun Café Kiem aan de Proveniersstraat, op de plek waar voorheen Sans Frou Frou zat.

28 Aug 2023 Britte Kramer

blogger Britte Kramer mag dan Rotterdams zijn; ze lult liever dan dat ze poetst. En dan vooral op papier. Deze freelance journalist schrijft graag over lekkere gerechten en alles daaromheen.

Chefs van De Matroos en Het Meisje openen Café Kiem in de Provenierswijk

Een laagdrempelig café met goede wijnen, een snel wisselende kaart vol kleine, seizoensgebonden gerechten, een mid-century interieur en lekkere muziek uit de speakers. Waar eerst Sans Frou Frou zat, openen Co Kossmann (26) en René Cogenbach (27) - voormalig chefs van De Matroos en Het Meisje - eind september hun Café Kiem. 

René en Co 

René gaat de keuken runnen, terwijl Co ‘s avonds als maître de gasten verwelkomt, bedient en van de beste wijnen voorziet. Beide heren hebben veel ervaring in Rotterdamse restaurants, van gezellige laagdrempelige zaak tot fine dining en sterrenniveau. 

Zo’n dertig man kunnen ze kwijt: tien aan de bar en twintig op de vloer. En als je even moet wachten tot je binnen kunt aanschuiven, bieden ze je een drankje aan op het terras. 

Binnenlopen zonder reservering 

De mannen liepen al een tijdje rond met het idee samen iets te openen. Toen ze op Instagram zagen dat Sans Frou Frou stopte, wisten ze: dit wordt onze plek. Op die gezellige kruising van de Proveniersstraat en de Molenweg, waar onder meer ook Le Nord en Booon zitten en waar altijd wel potentiële gasten voorbijlopen. 

Precies dat spontane wordt de hele insteek van de zaak; met een reserveringssysteem werken ze niet. Je moet gewoon binnen kunnen lopen voor een goed glas wijn, en kunt blijven hangen zolang je wilt. Kwaliteit én gezelligheid staan bovenaan. Co: "Bij ons eet en drink je zoals je zou doen in een chic restaurant, maar het blijft een toegankelijk café."  

Kleine, seizoensgebonden gerechten 

Een "serieuze, toffe wijnkaart" willen ze neerzetten, met een mix tussen conventionele en natuurwijnen. Uit de kleine keuken komen gerechten die passen bij het seizoen. René: "We gaan een beetje freestylen: kijken wat de boer, slager en vishandel op dat moment te bieden hebben en daar de kaart regelmatig op aanpassen." 

Het idee is dat je kunt kiezen uit zo’n twaalf gerechten - vega, vis en vlees, en allemaal op voorgerechtformaat. De gerechten beginnen rond de € 8,50 en het duurste item zal iets boven de 20 euro liggen. Op die manier kunnen de gasten van Café Kiem het zo gek maken als ze zelf willen. 

Gouden duo met grote dromen 


Foto: Kick Vogel 

Co en René ontmoetten elkaar vijf jaar geleden in de keuken van Héroine. Het bleek een gouden match. Co: "René is technisch gezien een betere kok, en veel meer op hoog niveau getraind. Ik heb vaak ideeën, zonder te weten hoe ik zoiets zou moeten bereiden. René zegt dan: 'Ik weet hoe dit werkt.' Zo vullen we elkaar aan: ik kan dingen blèren en René zorgt dat het klopt. Hij brengt de finesse erin." 

Als duo trokken ze door naar verschillende Rotterdamse restaurants, om vervolgens als cateraars onder meer kerstdiners te verzorgen. Die avonden vielen zo goed in de smaak, dat ze werden gevraagd om de keuken van De Matroos en Het Meisje te runnen. Eigenlijk zaten ze daar een jaar later nog prima, maar de kans om in dit pand hun eerste eigen zaak te starten, wilden ze niet mislopen. Eérste eigen zaak ja: deze jonge gasten hebben grootse dromen en zien Café Kiem - vandaar ook de naam - als het begin van hun ondernemersbestaan. Vanuit hier gaan ze zich 'ontkiemen' en verdere plannen smeden. 

Jazz en hiphop

Waar René technisch beter onderlegd is, is Co de creatieve van de twee. Hij wil vooral dingen máken. Naast zijn horecawerk houdt hij zich van jongs af aan bezig met muziek, met name met drums en percussie. René is ook groot muziekliefhebber, dus reken maar dat je dat gaat merken bij Café Kiem. Hier hoor je straks jazz, soul, funk en hiphop over een écht goede geluidsinstallatie, in een zaak met perfecte akoestiek. 

Mid-century interieur 

Het was een van de redenen om een eigen zaak te starten: alles zelf mogen bepalen. Van bar tot bestek: in alles zul je de smaak van de jonge ondernemers terugproeven. Ze hebben een voorliefde voor oud-Hollands design uit de jaren '50, '60 en '70: tijdloos en degelijk, maar tegelijkertijd 'gekkig' futuristisch. Die sfeer ga je terugzien bij Café Kiem. Zo komt er door de zaak heen een muur van glazen blokken, wordt de bar met de hand gemaakt en de boel verlicht met bollampen uit de jaren zestig. Een feestje voor al je zintuigen dus! 

Café Kiem zal in eerste instantie van woensdag tot en met zaterdag open zijn. De tijden worden later bekendgemaakt. Voorlopig wordt er druk verbouwd, maar René en Co hopen hun eerste gasten eind september te verwelkomen.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
7 stops voor een culinaire wereldreis in de Markthal

Voor de lezers van de Buik zetten we hier zeven tips voor de Markthal op een rij, met diverse smaken van over de hele wereld.

Wijnbeurs.nl tipt het witte eigenwijze geheimpje uit Italië: Pecorino

De Buik licht samen met wijnbeurs.nl drie geweldige zomers wijnen uit de komende weken. Als tweede de witte, eigenwijze Damasco Pecorino.

‘Als één tafel een kan hard lemonade bestelt, wil het hele terras een kan’

In dit verhaal bespreken we Hard lemonade, een ‘jenever mixed drink' bedacht door Nolet Family Distillery in Schiedam, bij de Pui, Bokaal en Biergarten.