In het charmante dorpje Hendrik-Ido-Ambacht, onder de rook van Rotterdam, bevindt zich een fijne zaak die elke fijnproever moet ontdekken. Vecera wordt gerund door het gepassioneerde stel Niki en Bas en biedt verfijnde gerechten uit Bas’ keuken die perfect samen gaan met de verrassende wijnen uit het arrangement dat door Niki is samengesteld.
Allen met een bijzonder verhaal dat Niki aan tafel vertelt met haar ongekende gevoel voor gastvrijheid. Dit restaurant combineert de kunst van verfijnde gastronomie met een huiselijke, ontspannen sfeer. De Buik ging langs.
Avondvullend of shared dining bij Vecera

In de keuken tovert Bas, voormalig sous-chef van het gerenommeerde restaurant Fitzgerald, de meest verfijnde gerechten tevoorschijn, waarbij zijn jarenlange ervaring en creativiteit duidelijk naar voren komen. Elk gerecht is verrassend en met veel zorg samengesteld, waarbij seizoensgebonden ingrediënten en innovatieve smaakcombinaties centraal staan.
Je kunt bij Vecera kiezen voor een avondvullend 6-gangen diner of de mogelijkheid voor shared dining. Deze optie is perfect voor wie in een informele setting wil genieten van verschillende gerechten om samen te delen. Wij gingen voor een avondje uit met het 6-gangen diner gecombineerd met Niki’s Favourites als wijn pairing.
Klassieke technieken met gedurfde smaakcombinaties

Amuse
De avond begon met een verrassende amuse, een Indonesisch broodje, gevuld met Hollandse garnaaltjes en een krokante aardappel. Gepaard met een minerale bubbel uit Pula. Dit zette meteen de toon voor wat nog zou komen: verfijnde smaken, prachtig gepresenteerd.
Het voorgerecht, een delicaat gerecht van tonijn gecombineerd met frisse meloen, zijdezachte avocado en een zuurtje van yoghurt, is perfect in balans en een mooi spel van texturen.
Een van de meest verrassende combinaties van de avond volgde met tongschar in de hoofdrol, vergezeld van een brioche met eendenlever en passievrucht. De rijke, sappige structuur van de vis en romige textuur van de lever werd prachtig in evenwicht gebracht door de frisse, licht zure tonen van de passievrucht.
Tropisch en harmonieus

Zeeduivel met risotto
Eén van de hoogtepunten is de zeeduivel met risotto, gecombineerd met een gegaarde mossel, zeebanaan en een vleugje kokos. De subtiele hint van kokos geeft het gerecht een tropisch vleugje zonder dat het overweldigend is.
Wat volgt is een gebrande langoustine met perzik die op subtiele wijze zoet en hartig samenbrengt. De zachte, licht gekarameliseerde langoustine wordt perfect in balans gebracht door de frisse zoetheid van de perzik, wat een verrassend maar harmonieus gerecht oplevert.
Hoofd, kaas en dessert

Kalfshaas
Ook het hoofdgerecht stelt niet teleur: kalfshaas met een fluweelzachte bloemkoolcrème en een knapperige tartelette met zuurvlees, biet en tomaat. Geweldige aardse smaak combinaties die samen gaan met een krachtige rode wijn, hoog in tannine en volgens Niki ‘Kroatisch trots’.
Een heerlijke kaasplank als afsluiter van de hartige gerechten met een zachte Italiaanse kaas en ook kazen van Nederlandse bodem. Heerlijk geroosterd suikerbrood maakt de kaasplank compleet.
Na alle creatieve gerechten sluiten we af met een ware klassieker. Tot in de perfectie bereide Aardbeien Romanoff. Klassiek met verse aardbeien en romige touch. De toevoeging van een glas champagne maakte deze afsluiting van het diner extra feestelijk.
Bijzondere wijnen maken het menu compleet

Voor de wijnen kunnen gasten kiezen uit twee opties: het klassieke wijnarrangement, waarbij zorgvuldig gekozen wijnen de gerechten op een traditionele manier complementeren, of Niki’s Favourites –een selectie van verrassende wijnen die allemaal een bijzonder verhaal hebben.
Niki’s Favourites bieden de kans om wijnen te ontdekken die je niet snel ergens anders zult tegenkomen. Denk aan wijnen uit opkomende regio’s, zoals Kroatië, of bijzondere druivensoorten die minder bekend zijn, maar die perfect passen bij de uitgesproken smaken van de gerechten.
Klassieke toppers ontbreken in dit arrangement niet. Zo kregen wij een heerlijk glas Châteauneuf du Pape, een van de bekendste rode wijnen, in een witte variant. Klassiek, maar toch net anders, van traditionele Rioja tot een heerlijke biodynamische wijn uit de Dolomieten.
Niki’s enthousiasme en kennis stralen door in de selectie. Hierdoor wordt elke wijn-spijscombinatie een verhaal op zich.
Op hoog niveau, maar niet stijf

Dessert Aardbeien Romanoff
Bas laat met het menu zien dat de culinaire ambities hoog liggen. Hoewel een Michelinster voor Vecera een mooie bekroning zou zijn, ligt de échte ambitie van Niki en Bas elders: het bieden van de ultieme gastbeleving. De nadruk ligt op het creëren van een omgeving waarin gasten op hoog niveau kunnen genieten, zonder dat het ooit te stijf aanvoelt.
De mogelijkheid voor shared dining zorgt voor flexibiliteit en de ontspannen sfeer maakt dat iedereen zich hier welkom voelt. Vecera biedt een onvergetelijke ervaring die tot in de puntjes verzorgd is en is een absolute aanrader voor fijnproevers! Wij zijn fan en kijken uit naar het menu van het volgende seizoen.