De restaurants zijn nog even gesloten, maar we houden onze ogen, oren en monden open voor alle gelegenheden waar gerechten besteld kunnen worden. Zodra er ook vanuit sterrenrestaurant Joelia een heerlijk take away menu besteld kon worden, hapten we maar al te graag toe. Natuurlijk schuiven we het liefst aan tafel in het restaurant zelf. Zolang dat echter niet kan, verwelkomen we culinair dineren van topklasse ook beslist in eigen huis.
Take away van topklasse

Watertandend openen we de box die we reeds bij Joelia hebben opgehaald. Diverse doosjes gevuld met talloze ingrediënten begroeten ons. Eerste impressie: we zien onder andere gerookte zalm, kalfswangen en een tartelet gevuld met yoghurt. Dat belooft veel goeds. Bovenop zien we ook de pata negra en huisgemaakte nootjes, die we als supplement bij het driegangenmenu besteld hebben. Laten we daar eerst maar mee beginnen: we trekken de bestelde fles Viognier open en stallen verheugd de ham uit op een bord.
We hebben flinke trek dus we roosteren een paar plakken donker zuurdesembrood voor bij de ham en we kiezen ook voor wat watercrackers. Doen onze supermarkt crackers afbreuk aan de smaak van die voortreffelijke pata negra? Absoluut, dus we besluiten al snel om die boterzachte, nootachtige ham direct met de hand te eten. Onze smaakpapillen worden zo goed opgewarmd.
Dresseren als een chef

Voordat we ons in de zevende smaakhemel kunnen bevinden, moeten de verschillende gangen nog wel op de borden gedresseerd worden. Eerlijk is eerlijk: we houden van koken en van een hapje eten, maar professionele chefs zijn we bij lange na niet. Gelukkig is er een reeks instructievideo’s inbegrepen, waarbij sterrenchef Mario Ridder ons door dit take away menu begeleidt. Als koud voorgerecht is de gerookte zalm met alle ingrediënten al geheel voorbereid en op smaak gebracht, dus de borden kunnen meteen opgemaakt worden.
We volgen Mario in het smeren van een dressing van crème fraîche met sjalotjes op het bord, waar we de plakjes gerookte zalm op doen. Vervolgens gieten we daar een spicy dressing met scampi’s overheen (toegegeven: een deel van deze smaakvolle dressing heeft het bord niet bereikt en kwam direct in de mond terecht), en het gerecht wordt afgemaakt met wat cressjes en geroosterde zonnebloempitten. Met al deze prachtige ingrediënten in onze handen voelen we ons even alsof we zelf in een professionele keuken staan.
We gaan aan tafel en de zalm is subliem: het frisse van de crème fraîche, het pittige van de dressing met scampi’s en de cressjes afgemaakt met een krokantje van de zonnebloempitten zorgt voor een ware smaaksensatie. Beslist een voltreffer.
Boterzachte kalfswang

Voor het hoofdgerecht liggen de kalfswangen klaar. De ingrediënten zijn ook al voorbereid, maar ze moeten nog wel kort opgewarmd worden. Het zweet breekt ons even uit: wat als die legendarische, twaalf uur gegaarde kalfswangen door ons verknald worden door twee minuten opwarmen in eigen pan? Dat viel gelukkig mee, en naast de kalfswang hoeven ook de gekarameliseerde witlof en gegaarde aardappeltjes maar kort kennis te maken met de hete olie. We verwarmen de asperges met roomboter in eigen kookvocht. Het kookvocht verdampt waardoor de roomboter heerlijk om de groente heen gaat hangen. Hoogtepuntje: ook de goddelijke truffeljus warmen we kort op. Die willen we direct uit het bakje likken, maar we houden ons in.
We volgen Mario braaf op in het dresseren van het bord. Daarna kunnen we aanvallen. De kalfswangen zijn zo mals dat ze meteen in de mond uit elkaar vallen en iedere mondhoek vullen met hun botermalse, romige smaak. De asperges zijn door de boter heerlijk romig en hebben precies genoeg bite. De aardse, verheven smaak van truffel went eigenlijk nooit en is altijd weer bijzonder: de truffeljus is enorm hoog op smaak en past feilloos bij de malse kalfswang en romige asperges.
Fris, zomers dessert

Het dessert is een heerlijk fris feestje: vanilleyoghurt in een tartelet, verse rode vruchten en een zoete, smaakvolle gel van rood fruit. Bovenop leggen we het lichtpaarse krokantje van meringue, dat al een plaatje op zichzelf is. De smaken sluiten perfect op elkaar aan, en het gerecht past precies bij het gehele menu – na de vullende kalfswang met asperge is een licht verteerbaar, fris dessert meer dan welkom.
Met de take away van Joelia zijn we beslist een culinaire ervaring rijker. Wanneer krijg je anders de kans om al deze uitzonderlijk prachtige ingrediënten zelf in je handen te hebben, van dichtbij te kunnen ruiken en afzonderlijk te kunnen proeven? Even voelde het alsof wij zelf de chef waren. Om nog maar te zwijgen over het menu zelf: met de combinatie van de wijn, de supplementen, en de goddelijke smaken van de gerechten voelt het alsof we uit eten zijn in eigen huis. Het smaakt naar meer – niet alleen naar de gerechten zelf, maar ook naar het verlangen om weer lekker uit eten te kunnen gaan. Een verlangen dat er eigenlijk altijd wel is, nu even niet vervuld kan worden, maar wat beslist in de toekomst weer in het verschiet ligt.