Zino Urban Bistro; een eigenzinnige bistro op het Zwaanshals

Zino Urban Bistro op het Zwaanshals heeft een nieuwe eigenaar én een nieuwe chef. We gingen eens even poolshoogte nemen en proeven.

2 Jul 2019 Erik Saathoff

blogger Een rebelse wijnliefhebber die vindt dat er vooral niet te moeilijk over wijn gedaan moet worden. Houd van lekker eten, maar is bovenal levensgenieter.

Restaurant toevoegen aan favorieten

Bistro Zino

Zwaanshals 265, Rotterdam Maaltijd: Diner Stadsdeel: Noord Keuken: Frans Prijsniveau: Betaalbaar Bekijk restaurant

Zino Urban Bistro; een eigenzinnige bistro op het Zwaanshals

Net zoals dat bij voetbal en andere sporten gaat, vinden er in de restaurantwereld ook geregeld transfers plaats. Bijvoorbeeld chefs die van keuken wisselen, eigenaren die ermee stoppen, of restaurants krijgen een hele nieuwe eigenaar. Zo ook bij Zino Urban Bistro op het Zwaanshals in het Oude Noorden van Rotterdam. Sinds twee maanden is er namelijk een nieuwe eigenaar én nieuwe chef. Wij gingen langs om eens even poolshoogte te nemen, en natuurlijk ook om te eten.

Waarom een nieuwe eigenaar? Voormalig eigenaar en chef Martijn Korving was na tien jaar trouwe dienst in het restaurant toe aan een nieuwe culinaire uitdaging. Zo is het gekomen dat hij op 25 maart 2019 het spreekwoordelijke stokje, en de sleutel van Zino Urban Bistro, heeft overgedragen aan John van der Wilk en chef Chris Lacour.  

Hiermee is het restaurant in handen gekomen van twee mannen met een behoorlijke bak horeca-ervaring. John heeft als gastheer en sommelier bij de Prins van Terbregge gewerkt en heeft de laatste jaren Restaurant de With, op de Witte de Withstraat, opgezet. Hier werkte hij al eerder samen met chef Chris Lacour die onder andere werkte bij sterrenrestaurants Parkheuvel en La Vilette. De chef heeft overigens al een verleden in het Oude Noorden, hij werkte namelijk eerder ook bij, het inmiddels gesloten, Restaurant Branco. 

Great Food and Fine Wines 


Op het uithangbord aan de gevel van het pand staat heel groot “Great Food and Fine Wines”. Dat is mooi, want daar hou ik van. Als er daad bij het woord wordt gevoegd, dan moet het goed gaan komen deze avond.  

De ‘nieuwe’ Zino Urban Bistro gaat door op dezelfde basis als de ‘oude’, om het zo maar even te omschrijven. Die basis is, zoals je bij een bistro mag verwachten, de Franse keuken, maar kleine uitstapjes worden zeker niet geschuwd. Zo krijgen we bijvoorbeeld een voorgerecht van zalm gemarineerd in Rotterdamse gin en bieten met venkel, grapefruit en edamame bonen en is er een gerecht op de kaart te vinden met gamba waarbij er van dashi gebruik wordt gemaakt. Dashi is natuurlijk allesbehalve Frans. Sterker nog, het is net zo Japans als sumoworstelen en sushi. Juist deze uitstapjes naar andere keukens maakt Zino Urban Bistro bijzonder en onderscheidend in een stad waar al verschillende klassiek Franse bistro's te vinden zijn.  

Gerookte tomaten en zeeduivel wangen 


De vegetarische steak tartare, gemaakt van tomaat, ken ik. Ik heb het gerecht afgelopen kerst zelf gemaakt en was best tevreden over het resultaat. Toen ik een hap nam van de versie van Zino Urban Bistro, dacht ik wel “ja, zo kan het ook”. Hij wordt gemaakt van gerookte tomaat met een mayonaise van gekonfijte sjalot, kappertjes, cornichons en een 65 graden eitje. De subtiele rooksmaak van de tomaten samen met de romige mayonaise is voor mij een dikke win-win. 


Wangen van de zeeduivel. Wel eens gegeten? Ik tot voor kort nog niet, maar damn, wat is dat lekker. Blijkbaar ben ik fan van wangen; kalfs-, vakens- en nu dus ook zeeduivelwangen. We krijgen het als tussengerecht met een groente risotto, met lamsoren, baby zeekraal, oesterkruid en beurre noisette. Dit gerecht staat niet standaard op de kaart, maar vraag er vooral naar, je gaat er zeker geen spijt van krijgen.  

Pièce de résistance 


Het hoofdgerecht, of ‘pièce de résistance’ om in het Franse thema te blijven, is parelhoen met een jus van salie, groene asperge en aardappel. En dit is, ja, gewoon heel erg lekker. Comfortfood 2.0 en dan in Franse bistro stijl. Malse parelhoen, in een verschrikkelijk smaakvolle jus dan doet de rest er eigenlijk niet eens meer toe, maar ook dat was top. 

Als dessert krijgen we een heerlijke huisgemaakte tartelette gevuld met chocolade ganache met daarbovenop crème Suisse en verse frambozen. De bol frambozen sorbetijs die hierbij geserveerd wordt maakt het plaatje helemaal af. 

De Provisiekamer 


Ik weet dat ik nog niks over de “fine wines” heb gezegd, maar maak je geen zorgen. Ook op dit gebied zit het helemaal goed bij Zino Urban Bistro. Niet zo gek natuurlijk; gastheer John is Vinoloog, heeft jarenlang als sommelier gewerkt en importeert zelf ook wijn. Hij vindt het leuk om te verrassen met de wijnen. Zo laat ik vallen zelf ook vinoloog te zijn, waardoor ik de rest van de avond steeds de uitdaging krijg om te raden wat voor wijn ik in mijn glas heb. Ik kom een aantal keer dicht in de buurt, maar een dessertwijn uit Israël ga ik natuurlijk never nooit raden. 

Tegenover het restaurant, aan de andere kant van het Zwaanshals, heeft Zino Urban Bistro trouwens de Provisiekamer. Op dit moment wordt er nog verbouwd, maar het is de bedoeling dat je hier een tafel kan boeken voor private dining en ook kun je er een groot deel van de wijnen kopen die in het restaurant geserveerd worden.  

Wijze raad 

Ik was nooit eerder bij Zino Urban Bistro geweest, en ik kan de Zino van nu dus niet vergelijken met de Zino van toen. En dat is misschien maar goed ook. Ook al heeft het restaurant de naam behouden, het is eigenlijk gewoon een nieuw restaurant. Zino Urban Bistro heeft sfeer, het is gezellig, het is laagdrempelig, het is huiselijk, het is net even anders dan de rest, het heeft een eigen mening en ze zijn eerlijk. Want ze hebben, inderdaad, ‘Great Food and Fine Wines’. Collega-blogger Tim Beumers schreef al eens dat je in Rotterdam een keer “verder moet lopen dan je buik groot is”, en in Rotterdam-Noord een kijkje moet gaan nemen. Als je deze wijze raad opvolgt, volg dan ook mijn raad op en ga eens eten bij Zino Urban Bistro.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Dit is volgens jullie het beste terras van 2025!

Jullie hebben de hele zomer kunnen stemmen op jullie favoriete terras van Rotterdam. De winnaar met 443 stemmen: By Ami!

Met dit kookboek kan je in een ramp nog steeds zalig koken

Een nieuw kookboek, uitgebracht door vier veiligheidsregio's. Naast recepten die handig zijn in een tijd van nood, vind je ook praktische tips.

Van tap tot tafel: de culinaire verrassing van Kaapse Maria

Kaapse Maria aan de Mauritsweg heeft meer in de mars dan alleen de 24 taps met bier en ciders: verrassende gerechten en een gastvrije sfeer voor iedereen.