‘Rauwe poptempel’ Tivoli getransformeerd tot sfeervol Union House

Union House opent in de voormalige poptempel aan de Oudegracht een restaurant met binnentuin en op het balkon een wijnbar met uitzicht op het podium.

‘Rauwe poptempel’ Tivoli getransformeerd tot sfeervol Union House

Het was een kloostercomplex, weeshuis en vakbondshuis, maar het 775 jaar oude rijksmonument aan de Oudegracht stond vooral bekend als poppodium Tivoli. Op vrijdag 26 september opent Union House: een restaurant met binnentuin, wijnbar en een ‘light programmering’.

​De U van Utrecht en Union House


Peter-Paul Swijnenburg gaat ons voor door de lange gang waar nog flink wordt geklust. Eerst langs de receptie van het Conscious Hotel met koffiebar Sticky Fingers. Op de bovenverdiepingen liggen de 46 hotelkamers die vanaf 1 oktober kunnen worden geboekt. 

Beneden opent op vrijdag 26 september een restaurant met binnentuin en een wijnbar met uitzicht op het oude poppodium: Union House. De naam is een verwijzing naar de vakbond die ooit huisde in het kolossale pand aan de Oudegracht. ,,Maar Union House staat ook voor verbinding tussen mensen en voor de U van Utrecht,’’ vertelt hij over de nieuwe horecabestemming. 

Vier jaar geleden ging Swijnenburg het avontuur aan met Lieke van Herpen. Het tweetal was al wat gewend als eigenaren van de eventlocaties Buitenplaats Amerongen en Sparrendaal en Huis Scherpenzeel. Maar zelfs voor hen was de transformatie van het oude Tivoli, waar wereldberoemde artiesten optraden als R.E.M., Red Hot Chilipeppers en Prince, een huzarenklus. 

​1300 vierkante meter


Union House is hun grootste project ooit. Het is nogal wat om een 1300 vierkante meter grote pand te transformeren tot restaurant met een binnentuin, wijnbar en een ruimte voor besloten gelegenheden. Swijnenburg, die zich nog goed een concert kan herinneren van De Dijk: "Tivoli was een rauwe poptempel waar met bier werd gegooid. Nu kun je òp het podium lunchen en dineren.’’

Niet dat er geen livemuziek meer zal klinken. Op gezette tijden wil het tweetal zorgen voor een ‘light programmering’. Ze denken aan akoestische- en kleinkunstvoorstellingen, onder andere in samenwerking met het Utrechts Conservatorium en de Herman Brood Academie.

Het interieur van het restaurant, een enorme zaal met 150 zitplaatsen, is klassiek en warm met moderne accenten. Denk aan banken van velvet en leer en een houten bar met marmeren blad. De huiskleuren in The Dining Room variëren van crème tot (een soort) ossenbloedrood, met dank aan interieurarchitectenbureau King Kongs. ‘’Maar we hebben zelf de puntjes op de i gezet,’’ zegt Swijnenburg.

Snacks en bites in de bar


Zoals veel restaurants is het menu lokaal en streekgebonden met gerechten als gepekelde dorade, steak tartaar en sukade steak. Chef-kok Vincent Ensing (ex-TivoliVredenburg) werkt ook met bier, brood en koffie uit de stad. "Geen fine dining, maar gewoon lekker eten," omschrijft de nieuwe eigenaar van ‘Oud Tivoli’.

Via een zogeheten spiltrap, die naar boven wentelt, kom je op balkon dat nu een wijn- en cocktaillounge is voor honderd gasten. Vanaf vier uur ’s middags kun je in Jacob’s Bar terecht, ook voor snacks en bites, met uitzicht op het iconische podium. De veertien kroonluchters die er hangen, dateren uit 1900 en zijn, als onderdeel van het monument, opgeknapt. 

Binnentuin met glazen dak


​Veel aandacht zal uitgaan naar The Patio. De voormalige kloostertuin is omgetoverd tot een sfeervolle binnentuin met 120 zitplaatsen en veel licht en groene accenten, waaronder planten. Zodra het lekker weer is, meldt Swijnenburg, wordt het glazen dak opengeschoven.

En dan is er ook nog de Govenor’s Room voor groepen. Dat Union House een plek met historie is zie je onder meer terug aan de hoge ramen in deze oude regentenkamer en het goudleer behang van meer dan 100 jaar oud. Kortom: genoeg ingrediënten om van Utrechts nieuwste uitgaansplek het kloppend hart van de stad te maken. De eerste maand is Union House van woensdag tot en met zondag geopend. Vanaf 1 november zeven dagen in de week.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Plantaardig restaurant Kasvio verkast naar Wittevrouwenstraat

Kasvio gaat verhuizen, op 29 oktober opent Mari Pitkänen haar deuren van de nieuwe locatie op de Wittevrouwenstraat.

10 x de lekkerste belegde broodjes van Utrecht

Een ode aan lekker belegde broodjes en waar in Utrecht je deze kan halen.

Atithi: authentiek Indiaas in een modern jasje

Bij restaurant Atithi geniet je van echt Indiaas eten met een moderne twist.